Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Η ακατάσχετη μπουρδολογία για τα σκουπίδια της Αττικής και η σκληρή αλήθεια.

Η πραγματική κατάσταση και οι τρομεροί κίνδυνοι

Στην Αττική η συνολική παραγωγή των ΑΣΑ (Αστικών Στερεών Αποβλήτων) είναι περίπου 1.800.000 τόνοι τον χρόνο. Από αυτά,  το 95,44% οδηγείται στην εγκατάσταση της Φυλής και εκεί θάβεται το 88,08%.

Η συνολική ανάκτηση από όλα τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης  μαζί με το ΕΜΑΚ,  είναι μόλις στο 7,31%.

Αυτή είναι  με δυο λόγια η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης στην Αττική. Αυτό, εμείς στο ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, το έχουμε χαρακτηρίσει ως ένα  παρωχημένο και αναποτελεσματικό συγκεντρωτικό μοντέλο.

Ταυτόχρονα έχουμε και τον υπερκορεσμό του ΧΥΤΑ Φυλής που δεν χωρά άλλα σκουπίδια και συνιστά  μια τεράστια  απειλή για το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία .

Χωρίς καμιά αμφιβολία επείγει λοιπόν  να βρεθούν άμεσες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Υπάρχουν όμως τέτοιες λύσεις;

Φυσικά και υπάρχουν λύσεις.  

Εμείς λέμε πως η εγκατάσταση της Φυλής μπορεί και  πρέπει να κλείσει άμεσα  και πως για να γίνει αυτό,  δεν μπορούμε  να περιμένουμε ούτε την αλλαγή της κυβέρνησης  , ούτε τον σοσιαλισμό.

 Γιατί το λέμε όμως αυτό; Το λέμε  γιατί η Φυλή είναι μια τοξική βόμβα έτοιμη να εκραγεί . Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα υπάρξουν τραγικές συνέπειες για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην περιοχή , αλλά όχι μόνο για αυτούς.

Αν σκάσει αυτή η τοξική βόμβα, θα προκληθεί  μια ακραία περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση για όλη την Αττική. Αν γίνει κάτι τέτοιο, η Αττική θα πνιγεί στα σκουπίδια σε λιγότερο από 10 ημέρες .

Και μην φαντάζεται κανείς πως είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Έτσι όπως είναι η κατάσταση σήμερα,  μια ακραία νεροποντή ή μια μεγάλη πυρκαγιά μπορεί σε μηδέν χρόνο να προκαλέσει ατύχημα κολοσσιαίων διαστάσεων .

 Πρέπει λοιπόν να κλείσει και να κλείσει τώρα,πριν γίνει κανένα κακό που δεν διορθώνεται .

Μπορεί να κλείσει η Φυλή;

Δυο είναι τα ερωτήματα : Το πρώτο  είναι αν μπορεί να κλείσει άμεσα η εγκατάσταση της Φυλής και το δεύτερο είναι,  ποιες προϋποθέσεις  θα πρέπει να υπάρξουν  προκειμένου   να μπορεί να κλείσει.

Εμείς δεν θέλουμε να κοροϊδεύουμε κανένα.  Λέμε λοιπόν πως για να μπορεί να κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής, θα πρέπει να κατασκευαστούν άμεσα  νέοι  χώροι ασφαλούς διάθεσης. Τελεία και παύλα.

Αν δεν κατασκευαστούν νέοι χώροι υγειονομικής ταφής,  η Φυλή δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ.

Ακόμα και αν αύριο το πρωί με ένα μαγικό τρόπο  γίνουμε  παγκόσμιοι πρωταθλητές στην ανακύκλωση, και πάλι θα χρειαζόμαστε  νέους χώρους για να θάβουμε τα υπολείμματα .

 Ακόμα και αν γινόταν από αύριο το πρωί να  λειτουργήσουν ξαφνικά τεράστια εργοστάσια καύσης για να  καίνε τα πλαστικά, τα πανιά , τα ξύλα  και τα χαρτιά και πάλι θα χρειαζόμαστε νέους χώρους υγειονομικής ταφής.

Ας σκεφτούμε λοιπόν πόσα χρόνια θα χρειαστούν  ακόμα για να φτάσουμε το ποσοστό ανακύκλωσης  από το 7,31% που είναι σήμερα,  στο 70% προκειμένου  να έχουμε μόνο 30% υπόλειμμα για θάψιμο.

Και μέχρι τότε τι θα κάνουμε με τους χιλιάδες τόνους των σκουπιδιών που παράγουμε σε καθημερινή βάση; Θα τα κρατάμε στο σπίτι μας;

Όσοι λένε λοιπόν  πως μπορεί να κλείσει η Φυλή χωρίς να κατασκευαστούν νέοι χώροι ταφής στην Αττική,  απλά λένε ανοησίες. Ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται , ή απλά λένε μπούρδες για λαϊκή κατανάλωση.

Μας ρωτούν  ορισμένοι : δηλαδή εσείς θέλετε να κλείσει η Φυλή και να γίνουν αλλού νέες  Φυλές στην Αττική;

 Άλλοι πάλι μας ρωτούν : Μήπως  η πρόταση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για αποκεντρωμένη διαχείριση και δίκαιη κατανομή των βαρών,  είναι μια πρόταση  που αν γίνει δεκτή , απλά θα πληρώσουν κάποιοι άλλοι τα σπασμένα;  

Απαντάμε ξεκάθαρα. Βεβαίως και δεν θέλουμε να γίνουν άλλες νέες Φυλές.

Για αυτό λέμε  πως παράλληλα με τους νέους χώρους ταφής,  επείγει να γίνει και  η κατασκευή δημοτικών - διαδημοτικών υποδομών προδιαλογής και ανακύκλωσης   και  μονάδων επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων.

 Το λέμε ακριβώς  για να μη μετεξελιχθούν οι νέοι χώροι υγειονομικής ταφής σε χωματερές τύπου Φυλής .

Δεν κοροϊδεύουμε κανένα .

Λέμε ξεκάθαρα και ανοιχτά πως με  βάση τους υπολογισμούς του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ,  δύο σχετικά μικροί χώροι υγειονομικής ταφής υπολείμματος (ΧΥΤΥ) και 4 - 5 αποκεντρωμένες μονάδες μηχανικής επεξεργασίας - ανακύκλωσης θα μπορούσαν να καλύψουν, σε κάποιο βάθος χρόνου, τις ανάγκες της περιφέρειας Αττικής.

Κανείς από εμάς δεν λέει πως τα σκουπίδια δεν θα είναι βάρος για την περιοχή που θα τα φιλοξενεί. Όποιος το ισχυριστεί αυτό είναι ψεύτης .

 Ασφαλώς κάθε εγκατάσταση σκουπιδιών -μικρή ή μεγάλη-  είναι βάρος και εμείς εδώ στα δυτικά,  αυτό το γνωρίζουμε καλύτερα από όλους .

Πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε να ελαχιστοποιηθεί το βάρος και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την λειτουργία μικρών αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων.

Αλλιώς ή θα πρέπει να τα έχουμε όλα στη Φυλή , ή  θα πρέπει να τα φορτώνουμε στα καράβια και να τα στέλνουμε σε τίποτα φουκαράδες στην υποσαχάρια  Αφρική εκμεταλλευόμενοι την δυστυχία τους.

Πρέπει  να γίνει δίκαιη κατανομή των βαρών;

Ασφαλώς και πρέπει να γίνει δίκαιη κατανομή των βαρών .

 Μόνοι οι σκληροί εκπρόσωποι του παγκόσμιου καπιταλισμού και η μαφία των σκουπιδιών της Αττικής που τα θέλει όλα στη Φυλή,  υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών.  

Ο Lawrence Summers (διευθύνων οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας) σε υπόμνημά του που διέρρευσε στο περιοδικό Economist και δημοσιεύτηκε το 1992 με τον τίτλο «ΑΣ ΦΑΝΕ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ»  προτείνει την «μετανάστευση των ρυπογόνων βιομηχανιών προς τις υποανάπτυκτες χώρες…. και την απόρριψη των τοξικών αποβλήτων στη χώρα με τους χαμηλότερους μισθούς».

 Ακριβώς αυτό έχει γίνει και στη Φυλή.

Η μαφία των σκουπιδιών εκμεταλλεύεται την απροθυμία των δημάρχων της υπόλοιπης Αττικής να κάνουν δικές τους υποδομές και εγκαταστάσεις για τα σκουπίδια των περιοχών τους και κερδοσκοπεί ασύστολα με το κόλπο που έχει  στήσει στη Φυλή.

Τώρα εκτός από το νέο ΧΥΤΑ θέλουν να κάνουν και ένα νέο υπερεργοστάσιο σκουπιδιών του κεντρικού τομέα  και το ένα από τα 4 θηριώδη εργοστάσια καύσης που προβλέπει το νέο εθνικό σχέδιο.

Θέλουν δηλαδή οι φτωχοί της δυτικής Αττικής «να φάνε την ρύπανση» .

Τι απαντάμε  εμείς ; Εμείς λέμε πως το βάρος που μας αναλογεί το έχουμε σηκώσει και με το παραπάνω.

Λέμε πως το κοινωνικά δίκαιο και το περιβαλλοντικά ορθό είναι να σηκώσουν και άλλες περιοχές της Αττικής τα βάρη που τους αναλογούν με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια.

Λέμε πως πρέπει να κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής και να μην γίνει καμιά νέα εγκατάσταση και η ευρύτερη περιοχή να μπει σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Ή τώρα ή ποτέ.

Αν γίνει ο νέος ΧΥΤΑ στη Φυλή , θα γίνουν και τα νέα εργοστάσια .

Τα νέα εργοστάσια θέλουν να τα κάνουν στην ίδια περιοχή για να στέλνουν τα υπολείμματα τους στο ΧΥΤΑ.

Η εγκατάσταση όχι απλά θα μεγαλώσει , αλλά κυριολεκτικά θα γιγαντωθεί. Θα είναι πλέον αδύνατο να απαιτήσει κανείς το κλείσιμο όλων αυτών των εγκαταστάσεων.

Για αυτό πρέπει τώρα να κάνουμε τα πάντα για να κλείσει αυτή η εγκατάσταση και φυσικά να μην γίνει ο νέος ΧΥΤΑ .

Μετά θα είναι πολύ αργά.. 

Θ.Ε.Μ

   

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου