Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Μα γιατί δεν αντιδρούν ; Η ιστορία έχει την απάντηση ..


 

Στην πρόσφατη κινητοποίηση  στη χωματερή της Φυλής συμμετείχαν ελάχιστοι κάτοικοι από την περιοχή .

Οι πιο πολλοί από τους συμμετέχοντες ήταν από γειτονικούς δήμους ή και από άλλες περιοχές της Αττικής που αναγνωρίζουν πως εκεί συντελείται  ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που αφορά όλη την Αττική.

Πολλοί   ρωτούν γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς  εξηγείται  η αδιαφορία των κατοίκων ;

Η απάντηση μόνο εύκολη δεν είναι. Την επιστημονική εξήγηση για την αδιαφορία του τοπικού πληθυσμού, μόνο οι επιστήμονες κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι  που θα  ασχοληθούν ερευνητικά  με το φαινόμενο, μπορούν να τη δώσουν .

Το σίγουρο  πάντως είναι πως οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν τι συμβαίνει .

Και αν δεν τα γνωρίζουν όλα , γνωρίζουν τα βασικότερα .

Δηλαδή γνωρίζουν  πως  η χωματερή είναι  μια τρομερή εστία μόλυνσης  και γνωρίζουν επίσης πως η τοπική εξουσία έχει διαφθαρεί από τα χρήματα των αντισταθμιστικών  και για αυτό δεν θέλει να κλείσει η χωματερή. 

Απλά, η πλειοψηφία των κατοίκων πιστεύει πως ωφελείται και η ίδια από τα αμύθητα ποσά που μπαίνουν στα ταμεία του δήμου .

Από το μεγάλο φαγοπότι  των λίγων,  πάντα κάτι περισσεύει να φάνε και οι γύρω –γύρω.

Η ιστορία έχει καταγράψει πολλές φορές τέτοιες κοινωνικές συμπεριφορές . Λαοί ολόκληροι να μην θέλουν να δουν τι συμβαίνει γιατί έχουν πειστεί  πως έχουν και οι ίδιοι κάποιο όφελος.

Να ανέχονται θηριωδίες και ολοκαυτώματα σε βάρος άλλων λαών, γιατί πιστεύουν πως οι ίδιοι θα ζήσουν καλύτερα όταν θα εκμεταλλευτούν τη γη και τις περιουσίες τους.

Το 1945 οι σύμμαχοι υποχρέωσαν χιλιάδες Γερμανούς να παρελάσουν μπροστά στα πτώματα των θυμάτων τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και με  τις κάμερες κατέγραφαν αντιδράσεις των Γερμανών πολιτών.

Λίγοι κοίταζαν τα πτώματα  και άλλοι γύριζαν αλλού το πρόσωπο τους , αλλά σχεδόν κανείς δεν έδειχνε συγκινημένος .

Οι Γερμανοί πολίτες ήξεραν τι συμβαίνει στα στρατόπεδα που χάνονταν  εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

Είχαν ακούσει τον Χίτλερ και τον Γκαίμπελς και ήξεραν τις προθέσεις τους να εξοντώσουν τους Εβραίους  και να κατακτήσουν ολόκληρους λαούς.

Απλά είχαν αποφασίσει να περνούν αυτοί καλά, αδιαφορώντας  για το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων .

Στο τέλος  βέβαια έγιναν  και οι ίδιοι θύματα .  Είδαν τα παιδιά τους να χάνονται και τις πόλεις τους να καταστρέφονται .

Τότε και μόνο τότε κατάλαβαν  ότι μπήκαν και αυτοί στον λάκκο που έσκαβαν για τους άλλους .

Μόνο που όταν το κατάλαβαν, ήταν πλέον αργά.

Είναι απολύτως σίγουρο πως θα έρθει εκείνη η ώρα που οι κάτοικοι της περιοχής θα καταλάβουν με οδυνηρό τρόπο το τι έχει συμβεί  πρώτα από όλα στους ίδιους και τις οικογένειες τους.   

Πως τελικά είναι και οι ίδιοι θύματα του περιβαλλοντικού εγκλήματος που ανέχτηκαν, πιστεύοντας πως  θα περάσουν καλά ..

Μόνο που τότε θα είναι αργά. Πάντα η επιβεβαίωση έρχεται αργά.

 Θ.Ε.Μ

 

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ κάνετε λάθος στην προσέγγισή σας, δεν αντιδρούμε γιατί έχουμε απογοητευθεί,50 χρόνια τώρα μας κοροιδεύουν όλοι, ακόμα και η Δούρου δεν μπόρεσε( ή δεν ήθελε )να κάνει τίποτα το έχουμε πάρει απόφαση ότι θα είμαστε εσαεί ο βόθρος της Ελλάδας και ο μεγαλύτερος της Ευρώπης και μην μου αρχίσετε τώρα τα μεγάλα λόγια ,ότι πρέπει πάντα να αγωνιζόμαστε και πάντα υπάρχει ελπίδα κ.λ.π., για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος πιο εύκολο είναι να γίνει μια επανάσταση για μια σοσιαλιστική κοινωνία ,ένα κράτος δικαίου ας πούμε τύπου Σουηδίας η Φιλανδίας και μετά ίσως κάτι μπορεί να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή