Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Το ακούσαμε και αυτό απο την ανατολική Αττική. ! να τα καίτε μακριά από εμάς !

 


Το είδαμε και αυτό ! Το ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ ΕΩΣ ΤΟΝ ΒΟΥΤΖΑ είναι υπέρ της ενεργειακής αξιοποίησης (καύσης ) των σκουπιδιών , όμως μακριά από αυτούς και κοντά  «στις μεγάλες πόλεις προκειμένου να γίνεται άμεση εκμετάλλευση της ενέργειας που θα παράγεται προς όφελος των πολιτών».

Σημειώνουν μάλιστα στην πρόσφατη ανακοίνωσή τους πως  : η  Κεντρική Κυβέρνηση διαθέτοντας τα δεδομένα και τους κατάλληλους εμπειρογνώμονες, μπορεί να  καταλήξει με τολμηρές αποφάσεις στην ενδεδειγμένη μέθοδο, η οποία «δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση οι χωματερές και η ταφή ακόμη και του υπολείμματος».

Με άλλα λόγια οι άνθρωποι ζητούν από την Κυβέρνηση και τον Πατούλη να μην γίνουν νέοι χώροι τελικής διάθεσης στην Αττική,  αλλά να γίνουν νέα εργοστάσια καύσης των σκουπιδιών.

Και επειδή κάτι θα πρέπει να πουν και για τα δικά τους τα σκουπίδια λένε πως:  "Η διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου μας και ΜΟΝΟ, να γίνεται με Ανακύκλωση στην πηγή και στόχο το μικρότερο δυνατό υπόλειμμα, (έως 50% στα επόμενα 5 χρόνια)."

Για το υπόλειμμα το δικό τους θα πρέπει η Κεντρική Κυβέρνηση και η Περιφέρεια να αποφασίσουν πως θα το διαχειριστούν. Αυτοί προτείνουν στην κυβέρνηση να στέλνουν τα δικά τους υπολείμματα σε μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης που θα κατασκευαστούν στις μεγάλες πόλεις .

Υποστηρίζουν δηλαδή πως οι μονάδες καύσης είναι ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον και μπορούν να κατασκευαστούν στις μεγάλες πόλεις .

Το πρώτο ερώτημα είναι αφού οι μονάδες αυτές είναι ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον γιατί δεν προτείνουν να κατασκευαστεί μια τέτοια μονάδα στην περιοχή τους και θέλουν να γίνουν στις μεγάλες πόλεις της Αττικής;

Το δεύτερο ερώτημα είναι και μέχρι να κατασκευαστούν αυτές οι μονάδες  που θα στέλνουν τα σκουπίδια τους για θάψιμο αφού δεν θέλουν να γίνουν νέοι χώροι υγειονομικής ταφής; Στη Φυλή φυσικά ! Στη Φυλή που για μισό αιώνα δέχεται τα σκουπίδια όλης της Αττικής και τα δικά τους φυσικά.

Το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων είναι πως έχει αποφασιστεί να γίνει στην περιοχή τους (στο Γραμματικό) μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) που θα περιλαμβάνει ένα ΧΥΤΥ 24.000 τόνων το έτος και μια μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων και βιοαποβλήτων 60.000 τόνων το έτος.

Υποστηρίζουν και πιθανώς έχουν δίκιο πως η περιοχή που έχει επιλεγεί για την κατασκευή του ΧΥΤΥ είναι ακατάλληλη.

Όμως επειδή είναι ακατάλληλη η περιοχή για να γίνει ΧΥΤΥ αυτό δεν σημαίνει πως δεν  πρέπει να γίνουν αλλού (και στην ανατολική Αττική) νέοι χώροι υγειονομικής ταφής .

Δεν μπορεί η Αττική να έχει ως μοναδικό χώρο ταφής τον ΧΥΤΑ Φυλής που είναι προ πολλού υπερκορεσμένος και θα έπρεπε ήδη να έχει κλείσει.   

Ας συγκρίνουμε  λίγο και τα μεγέθη για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει .

Στο ΧΥΤΑ Φυλής θάβονται για δεκαετίες 1.800.000 τόνοι τον χρόνο και στο ΧΥΤΥ ανατολικής Αττικής η πρόταση είναι να θάβονται  24.000 τόνοι τον χρόνο. Δηλαδή μόλις το 1,33%!

Ας συγκρίνουμε  και τις μονάδες επεξεργασίας . Το ΕΜΑΚ Φυλής έχει δυναμικότητα 300.000 τόνοι/έτος και η νέα ΜΕΑ που θέλει να κάνει ο Πατούλης στη Φυλή 450.000 τόνοι/έτος . Σύνολο 750.000 τόνοι/έτος .

Η ΜΕΑ ανατολικής Αττικής προβλέπεται να έχει δυναμικότητα  60.000 τόνοι/έτος δηλαδή μόλις το 8% των μονάδων της Φυλής .

Εκτός από αυτά στην εγκατάσταση της Φυλής βρίσκεται και ο μοναδικός στην Ελλάδα αποτεφρωτήρας επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων .

Πρέπει λοιπόν και η ανατολική Αττική  κάποτε να αναλάβει υπεύθυνα  τα βάρη που της  αναλογούν .

Η λύση δεν είναι να λέμε πάτε να πάτε τα κάψετε αλλού και μέχρι να βρείτε τρόπο να τα κάψετε να τα θάβετε  όλα στη Φυλή .

Η ανακοίνωση των φορέων υποστηρίζει ψευδώς  πως η καύση των απορριμμάτων είναι η μέθοδος  που χρησιμοποιούν το 75% των χωρών  της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

 Αποσιωπούν  σκόπιμα ή δεν γνωρίζουν  ότι αυτή η μέθοδος  , αναπτύχθηκε σε άλλες εποχές όταν η μείωση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση δεν ήταν προτεραιότητα, ενώ σήμερα εγκαταλείπεται σταδιακά από τις  περισσότερες από τις χώρες  γιατί αποδείχτηκε πως ήταν πανάκριβη και εξαιρετικά επιβλαβής για την υγεία και το περιβάλλον .  

 η ανακοίνωση του δικτύου πολιτών ΕΔΩ 

Θ.Ε.Μ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου