Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Οι συμβασιούχοι άλλη μια φορά στο στόχαστρο Απαράδεκτη διαρροή απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου




Σύμφωνα με νυκτερινές διαρροές από το Ελεγκτικό Συνέδριο και επιλεκτικές ενημερώσεις σε συγκεκριμένους χώρους (Αξιωματική Αντιπολίτευση, ΚΕΔΕ, συγκρότημα Αλαφούζου), την Τετάρτη 10 Μαΐου, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε ομόφωνα, ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικές.
Ακόμη, κατά τις ίδιες διαρροές, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου με πλειοψηφία 17 - 14 αποφάνθηκε ότι τα εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά και οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους. Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επανέλαβαν ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά, τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων, όσο και τις μονιμοποιήσεις των επί συμβάσει υπαλλήλων.

Αμέσως μετά τη διαρροή, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Γ. Πατούλης, γνωστοί εκπρόσωποι φορέων της Αυτοδιοίκησης και οι γνωστοί παπαγάλοι των ΜΜΕ, με ιδιαίτερη χαιρεκακία και απίστευτο κυνισμό, έσπευσαν να πανηγυρίσουν για μια απόφαση της οποίας η έκδοση, αλλά και το περιεχόμενο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά φέρεται να πλήττει βάναυσα τους πιο φτωχούς, αδύναμους και ευάλωτους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση στους ΟΤΑ επισημαίνει:
1.       Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε να κάνει κόντρα με την κυβέρνηση για τους συμβασιούχους. Όχι αθώα κόντρα, αφού πάρεδροι έστειλαν το θέμα στην Ολομέλεια. Δηλαδή αν οι ίδιοι οι πάρεδροι ενέκριναν τα εντάλματα πληρωμής (όπως έκαναν συνάδελφοί τους) δεν θα πήγαινε στην Ολομέλεια.
2.      Η απαράδεκτη δημοσιοποίηση της απόφασης στον Τύπο πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης και ειδικά το κύρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
3.      Είναι ένα εξόφθαλμο παιχνίδι. Εμπλέκεται απευθείας η ΝΔ. Στελέχη της έπαιρναν δημόσια θέση για να μην εγκρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο τα εντάλματα.
4.      Εμπλέκεται και ο Γ. Πατούλης της ΚΕΔΕ, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο όλο το προηγούμενο διάστημα, βγήκε δε, πρωί - πρωί, γνωρίζοντας τη νυχτερινή διαρροή, να μιλήσει για αναμενόμενη εξέλιξη.
5.      Οι συμβασιούχοι στους οποίους αναφέρεται η απόφαση έκαναν την πρώτη οκτάμηνη σύμβαση το 2014 και αποτελούσαν την εκλογική πελατεία των δημάρχων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Επιχειρήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, να μπουν κανόνες αξιοπρέπειας.
6.      Ερώτημα 1ο: Όταν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της παράτασης (και όχι μετατροπής των συμβάσεων) δεν έχουν καταπέσει ως αντισυνταγματικές από το ΣτΕ για παράδειγμα, αφού κανείς δεν προσέφυγε, πως το Ελεγκτικό Συνέδριο, που μέχρι πρόσφατα δεν έκρινε καμία συνταγματικότητα, αλλά το ενδιέφερε μόνο να υπάρχει νόμος για να καλύπτει τις δαπάνες - διαρρέει περί αντισυνταγματικότητας;
7.      Ερώτημα 2ο: Αν απολυθούν οι συμβασιούχοι από τους Δήμους ποιος θα κάνει τη δουλειά; Απάντηση: έρχονται χρυσές δουλειές για τους εργολάβους.
8.      Την πρωτοβουλία για άρση της ομηρείας των εργαζόμενων προφανώς δεν στήριξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν την στήριξε η ΠΟΕ – ΟΤΑ για να μη διαταραχθούν οι συσχετισμοί, δεν την στήριξε η ΑΔΕΔΥ γιατί έχει αναλάβει εργολαβικά την καταγγελία της «… κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ …», δεν την στήριξε η Αυτοδιοίκηση γιατί θέλει, είτε να έχει τους ίδιους εργαζόμενους σε ομηρεία, είτε να πουλήσει ελπίδα σε άλλους ενόψει των εκλογών του 2019.
9.      Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφορά πάνω από 15.000 εργαζόμενους και δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια
10.  Μετά από τα παραπάνω όλοι οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν το ιδεολογικό μένος του Κυρ. Μητσοτάκη απέναντι στο δημόσιο τομέα και τις επιδιώξεις του για τη διάλυσή του. Οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ είναι μόνο η αρχή. Δεν θα μείνει τίποτε όρθιο να δουλεύει στο δημόσιο, παρά μόνο οι εργολάβοι οι οποίοι θα κάνουν χρυσές δουλειές με το δημόσιο χρήμα.
Ζητάμε:
·         οριστική επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα (το οποίο δεν επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου) όσο και στην νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που απαγορεύει την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε περιπτώσεις όπου στην πραγματικότητα εξυπηρετούνται πάγιες και διαρκείς ανάγκες)
·         Κανείς απλήρωτος συμβασιούχος
·         μία και μοναδική, σταθερή σχέση εργασίας στο Δημόσιο. Συμβασιούχοι βραχυχρόνιας διάρκειας (δίμηνο), μόνο για έκτακτες ανάγκες.
·         Στελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Η γραμματεία της ΑΣΚ ΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου