Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

τι λέει το ΕΣΔΑ για την καύση των αποβλήτων και τις τεχνικές παραγωγής RDF-SRF ;Επειδή τώρα τελευταία ακούγονται διάφορα για το ζήτημα των «εναλλακτικών καυσίμων»  ας θυμηθούμε τι λέει το νέο  Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που εγκρίθηκε από την σημερινή Κυβέρνηση με πράξη υπουργικού συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2015. 
Στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ)  και στο  κεφάλαιο ΠΟΛΙΤΙΚΗ –ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ  αναφέρεται  :

«Ανάκτηση Ενέργειας- Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων»  
«Οι έννοιες “Ανάκτηση Ενέργειας” και “Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων” στο ΕΣΔΑ ορίζονται ως οι πρακτικές ήπιας περιβαλλοντικής όχλησης, οι οποίες βάσει βιολογικών ή/και χημικών διεργασιών παράγουν δευτερογενή αέρια ή υγρά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας. Τέτοιες πρακτικές ενδεικτικά είναι: η ανάκτηση βιοαερίου από ΧΥΤΑ/ ΧΥΤΥ, η παραγωγή βιοαερίου μέσω αναερόβιας αποδόμησης, η παραγωγή βιο-ντίζελ από απόβλητα έλαια κ.α. Μέθοδοι θερμικής ανάκτησης ενέργειας δευτερογενών στερεών καυσίμων όπως η καύση, η αεριοποίηση, η πυρόλυση, η αεριοποίηση Plasma κ.α. θεωρούνται διεργασίες υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης και βάσει της αρχής της προφύλαξης δεν ενδείκνυνται από τον παρόντα σχεδιασμό. Ως εκ τούτου τεχνικές που παράγουν RDF/ SRF δεν ενδείκνυνται για την επεξεργασία των απορριμμάτων καθότι απομακρύνουν υλικά που πρέπει να οδεύουν προς ανακύκλωση. Τα δευτερογενή καύσιμα ορίζονται ως καύσιμα που προκύπτουν έπειτα από επεξεργασία αποβλήτων». ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΔΑ
Τα πράγματα είναι απλά . Οι Θερμικές Μέθοδοι  Επεξεργασίας Αποβλήτων θεωρούνται διεργασίες υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης και βάσει της αρχής της προφύλαξης δεν ενδείκνυνται από τον παρόντα σχεδιασμό (ΕΣΔΑ).
Οι εξυπνάδες που ακούγονται προκειμένου να υποστηριχτούν αποτυχημένες τεχνολογίες μηχανολογικής επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων από μονάδες επεξεργασίας (ΜΕΑ) είναι εντελώς αβάσιμες. 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου