Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Ή λύση, ή κρίση ! η "έτοιμη" μπόμπα είναι στα χέρια της Ρένας Δούρου και της κυβέρνησης.



Ας το πούμε για άλλη μια φορά. Όσο καθυστερούν οι αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ για τους νέους ΧΥΤΥ , τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε μια εφιαλτική κρίση σκουπιδιών στην Αττική.
Σήμερα η κρίση στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική μοιάζει να είναι αναπόφευκτη.
Περιμένουμε ακόμα την οριστικοποίηση των θέσεων των νέων ΧΥΤΥ για την αντιμετώπιση των βραχυ-μεσοπρόθεσμων αναγκών στην Αττική.
 Να σημειώσουμε πως η κατασκευή αυτών των ΧΥΤΥ θα είναι μια μεταβατική και βραχυπρόθεσμη λύση μέχρι να υλοποιηθεί το συνολικό δίκτυο των νέων χώρων τελικής διάθεσης σύμφωνα πάντα με το νέο ΠΕΣΔΑ.

Όμως το χρονικό διάστημα από την οριστικοποίηση των θέσεων μέχρι και την λειτουργία των εγκαταστάσεων δεν θα είναι κάποιοι μήνες όπως ίσως πιστεύουν ορισμένοι . Είναι βέβαιο πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 με 4 χρόνια από την δημοπράτηση των έργων ως την παράδοσή τους για χρήση.
Η λεγόμενη ωρίμανση των έργων των προσωρινών ΧΥΤΥ  (δηλαδή η ανάθεση και η ολοκλήρωση των μελετών προκειμένου να μπορούν τα έργα αυτά να χρηματοδοτηθούν) στην καλλίτερη περίπτωση θα υπάρχει το πρώτο εξάμηνο του 2019. Τότε λοιπόν το πρώτο εξάμηνο του 2019  θα μπορούν απλά και μόνο να δημοπρατηθούν τα έργα για τους νέους ΧΥΤΥ.
Όμως το πρώτο εξάμηνο του 2019  ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν θα μπορεί να δέχεται ούτε μια σακούλα με σκουπίδια!
Η κρίση πρέπει να θεωρείται δεδομένη λοιπόν. Θα το ξαναπούμε πως στην Αττική των 5.000.000 ανθρώπων που παράγουν 6.000 τόνους αστικά στερεά απόβλητα κάθε μέρα,  μια κρίση σκουπιδιών δεν είναι διαχειρήσιμη όπως στον Πύργο Ηλείας και στην Ζάκυνθο. Εδώ μιλάμε για μια υγειονομική βόμβα κολοσσιαίων διαστάσεων.
Υπάρχει λύση ;
Στο αναπτυξιακό συνέδριο της Δυτικής Αττικής η Ρένα Δούρου είπε πως υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για ΧΥΤΑ  σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι στόχοι για την μείωση του όγκου των αστικών απορριμμάτων .
Για τους στόχους της μείωσης του όγκου των αστικών απορριμμάτων ας μην το συζητάμε καλύτερα . Πιο πιθανό είναι να γίνουν οι ΗΠΑ λαϊκή δημοκρατία μέσα στην επόμενη εβδομάδα παρά να πιαστούν οι ποσοτικοί στόχοι του ΠΕΣΔΑ σε ένα χρόνο από σήμερα .
Άρα αυτή η εναλλακτική λύση  θα πρέπει να υπάρξει και να εφαρμοστεί άμεσα και με fast track  διαδικασίες για να μην ζήσουμε  τρομερές καταστάσεις στην Αττική. Θυμηθείτε μόνο τι έγινε με τη 10ήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ το καλοκαίρι του 2017 και αναλογιστείτε τι θα συμβεί αν τα σκουπίδια μείνουν στους δρόμους για μερικούς μήνες.
Ποιες μπορεί να είναι οι fast track διαδικασίες δεν γνωρίζουμε .
Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως μια νέα χωματερή  στην Φυλή δεν μπορεί να είναι εναλλακτική λύση.
Μια νέα χωματερή στην Φυλή θα μεγεθύνει το πρόβλημα στην Αττική και θα φρενάρει ότι διαδικασίες υπάρχουν για τις αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ.
Μια νέα χωματερή στην Φυλή θα είναι η χειρότερη λύση που μπορεί να υπάρξει.
Και ένα «πολιτικό» σχόλιο
Το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής ακριβώς  επειδή είναι ένα χρόνιο και δίκαιο αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην δυτική Αθήνα,  έχει κατά κάποιο τρόπο συμβολοποιηθεί .
Για αυτόν τον λόγο , το κλείσιμο της χωματερής της Φυλής ήταν δικαίως κάτι σαν κεντρικό- βασικό αφήγημα στο πρόγραμμα της Ρένας Δούρου . Δεν είναι τυχαίο πως η περιφερειάρχης αποφάσισε για συμβολικούς λόγους η ορκωμοσία του περιφερειακού συμβουλίου να γίνει στην Φυλή.
Αν λοιπόν γίνει τώρα επί θητείας Δούρου  μια νέα χωματερή στην Φυλή το αφήγημα κυριολεκτικά θα καταρρεύσει .
 Αυτό από μόνο του θα ακυρώσει ότι άλλο θετικό μπορεί να έχει γίνει στην διάρκεια της θητείας της σημερινής  περιφερειακής αρχής.
Το αφήγημα για να παραμείνει ζωντανό θέλει γερά κότσια τώρα.  Οι «πρόθυμοι» δημοτικοί άρχοντες της Φυλής και οι γνωστοί λομπίστες θα παρουσιαστούν ως σωτήρες που θα θελήσουν να βγάλουν την Δούρου από το αδιέξοδο της κρίσης με το αζημίωτο βέβαια .
Στην πραγματικότητα αυτοί οι τύποι θέλουν τον πολιτικό της θάνατο . Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ των αντισταθμιστικών και οι «δουλειές» στην χωματερή. 
Για αυτό αν αποφασιστεί μια δίκαιη εναλλακτική και προσωρινή λύση με το παράλληλο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής,  θα πρέπει να στηριχτεί από την κυβέρνηση και τις δυνάμεις του πολιτικού χώρου .  

Διαφορετικά ας μην το συζητάμε καλύτερα . 

 Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου