Ερώτηση Ν. Χουντή για διαχείριση απορριμάτων.
Τον Νοέμβριο 2017, ορμητικά ρέματα προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική, 23 νεκρούς, αλλά και τεράστιες υλικές καταστροφές σε δημόσιες υποδομές, μεταξύ αυτών και στο ΧΥΤΑ Φυλής, που υποδέχεται τα απόβλητα ολόκληρης της περιφέρειας Αττικής.Σύμφωνα με επίσημη έκθεση του αρμόδιου φορέα (ΕΔΣΝΑ), υπήρξε κατολίσθηση 45.000 m3 σκουπιδιών και χωμάτων η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν τα θαμμένα απόβλητα. Ως εκ τούτου, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών, η εγκατάσταση και ο ΧΥΤΑ Φυλής λειτουργούν χωρίς να τηρούνται οι όροι της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Δεδομένου ότι:
Ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν αντέχει, αφού η χωρητικότητά του έχει ουσιαστικά εξαντληθεί, αποτελώντας υγειονομική και περιβαλλοντική «βόμβα».
Ο υπό ολοκλήρωση χώρος του ΧΥΤΑ Γραμματικού (δυναμικότητας 60.000 tn/έτος), ακόμη και αν δεν είχε κριθεί χωροταξικά και περιβαλλοντικά απαράδεκτος (PETI 0573/2011, Έγγραφο Εργασίας 24.11.2014), επαρκεί για την κάλυψη μόλις δέκα ημερών, των παραγόμενων 6.000 tn απορριμμάτων/ημέρα στην Αττική.
Ο προβλεπόμενος σχεδιασμός για μείωση των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή, έχει τελματωθεί.
Ερωτάται:
Μπορεί να περιγράψει το βραχυπρόθεσμο προγραμματισμό της Περιφέρειας Αττικής, όσον αφορά στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και υπολειμμάτων, προκειμένου να αποφευχθεί μεγάλη περιβαλλοντική-υγειονομική κρίση;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου