Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Από το βαριετέ στο θέατρο των “σκιών”.


Πριν από λίγους μήνες έδειχναν παντοδύναμοι και αλώβητοι .
Η “παράσταση” που έδιναν έμοιαζε με βαριετέ. Είχε φανταχτερά κοστούμια , σάτιρα , μαγικά τρικ και ζογκλερικά . Ο στόχος ήταν να εξαπατηθούν οι ιθαγενείς που δεν γνώριζαν τι συμβαίνει στα παρασκήνια του δήμου Φυλής.

Ο αρχηγός με το ανοιχτό πουκάμισο και την αλυσίδα στον λαιμό κάνοντας  επίδειξη αλαζονείας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου έκλεινε μάγκικα το μάτι και έλεγε :“εγώ κυρία πρόεδρε σας ζητώ συγνώμη κιόλα , αλλά τους γράφω όλους στα αρχίδια μου”.
Την επομένη ημέρα ο αρχηγός άλλαζε στυλ. Από τους κουτσαβακισμούς το γυρνούσε στην θρησκευτική ευλάβεια. Με το σκούρο κοστούμι και την γραβάτα κάνοντας επίδειξη ταπεινότητας έσκυβε το κεφάλι και έμπαινε μπροστά μαζί με τους πατέρες για την περιφορά της εικόνας με το πλήθος των πιστών να ακολουθεί.
Την επομένη της κατάνυξης , ξανά μαγκιές και νέες φιέστες με τα σκουπιδολεφτά της χωματερής.
Πίσω από τον αρχηγό σχημάτιζαν ουρά οι επιτελείς , οι γραμματείς και οι φαρισαίοι για να χαιρετούν τον κόσμο και να φωτογραφίζονται προκειμένου να μοστράρουν στα δικά τους μέσα ενημέρωσης . Ο θίασος τα έδινε όλα για να διατηρηθεί στην εξουσία.
Όμως στα παρασκήνια τα πράγματα δεν ήταν όπως φαίνονταν στην σκηνή .
Στον θίασο υπήρχε μόνο φαινομενική ενότητα . Οι ισορροπίες ήταν πλαστές και εύθραυστες γιατί δεν στηριζόταν σε αξιακούς κώδικες. Έτσι η φανταχτερή εικόνα θόλωσε εύκολα.
Μόλις απειλήθηκε η εξουσία του αρχηγού και των γραμματέων η παράσταση του βαριετέ με τα φανταχτερά κοστούμια και τα ζογκλερικά μετατράπηκε σε ένα κακέκτυπο του θεάτρου σκιών.
Ο αρχηγός κρύφτηκε και έβαλε πίσω από τον μπερντέ τις “σκιές” να χυδαιολογούν και να απειλούν.
Όπως και στις πρώτες παραστάσεις του θεάτρου σκιών που πραγματοποιήθηκαν μετά την απελευθέρωση , έτσι και σε αυτή την παράσταση υπάρχουν άσεμνες σκηνές και αισχρά λόγια .
Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση οι άσεμνες σκηνές και τα αισχρά λόγια δεν λέγονται για τον διασυρμό του κατακτητή Πασά,  αλλά για εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Οι “σκιές” απειλούν με δημόσιο διασυρμό και κλωτσιές όσους αμφισβητούν την εξουσία του αρχηγού με το ανοιχτό πουκάμισο και την αλυσίδα στον λαιμό γιατί φοβούνται να μην χαθούν και τα δικά τους οφίτσια .
Οι “σκιές” τώρα δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο και ας μην φαίνονται. Τώρα φοβούνται και την δική τους σκιά. 
Η συνέχεια επί του μπερντέ. 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου