Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ : σας ξανά-ρωτάμε κυρία Δούρου .(Νεότερο  αίτημα ενημέρωσης, για τον περιβαλλοντικό έλεγχο της λειτουργίας της   ΟΕΔΑ Φυλής )

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxi.xyta.filis@gmail.com // f/b: ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Προς : την πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ κ. Ρένα Δούρου
Κοινοποίηση : Μέλη της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ
Θέμα: Νεότερο  αίτημα ενημέρωσης, για τον περιβαλλοντικό έλεγχο της λειτουργίας της   ΟΕΔΑ Φυλής
Κυρία πρόεδρε
Όπως γνωρίζετε, τον Απρίλιο του 2018 αποκαλύφθηκε περιστατικό απόκρυψης μελετών, που εκπονήθηκαν με απόφαση του δημάρχου Φυλής (ο οποίος είναι μέλος της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ) και είχαν σαν αντικείμενο την καταγραφή της σύστασης των αποβλήτων και των ρυπαντικών φορτίων στην περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής.

Μετά από δημοσιογραφική έρευνα της Εφημερίδας των Συντακτών αποκαλύφθηκε ένα μέρος των μελετών, από το οποίο προκύπτει ότι τα ευρήματα είναι άκρως ανησυχητικά.
Στις 19/3/2018 το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, με αίτηση του, σας ζήτησε ενημέρωση για τον περιβαλλοντικό έλεγχο του ΧΥΤΑ Φυλής και ανάμεσα στα άλλα σας ζήτησε ενημέρωση και για τις εν λόγω μελέτες.
Στις 29/3/2018, με αφορμή την δημοσίευση στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την τάση ανόδου των νεοπλασιών στην περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής, ο ΕΔΣΝΑ εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο ανέφερε πως :Οι αποκαλύψεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σχετικά με την επεξεργασία στοιχείων για τους θανάτους και τις αιτίες θανάτου για το 2015 (βλ. ΕΛΣΤΑΤ- Φυσική Κίνηση Πληθυσμού), που επιβεβαιώνει την τρομακτική τάση ανόδου συμμετοχής των νεοπλασιών στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, καθώς και το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής αποτελεί "τοξική βόμβα" για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία”.
Θεωρούμε αυτονόητο πως ο ΕΔΣΝΑ, ο οποίος έχει την αποκλειστική ευθύνη της λειτουργίας της ΟΕΔΑ Φυλής, οφείλει να γνωρίζει για το περιεχόμενο των μελετών που διαθέτει ο δήμαρχος Φυλής και που έχουν ως αντικείμενο την καταγραφή της σύστασης των αποβλήτων και των ρυπαντικών φορτίων στην περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής.
Ο ΕΔΣΝΑ είναι η αρμόδια αρχή που είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την διάθεση των στερεών αποβλήτων και για την περιβαλλοντικά ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων στην Αττική.
Συνεπώς, η παροχή των περιβαλλοντικών πληροφοριών σχετικά με την ασφαλή λειτουργία της ΟΕΔΑ Φυλής είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη.
Πρέπει να γνωρίζετε πως σύμφωνα με την Οδηγία 2003/4/ΕΚ που προσαρμόζει πλήρως τις εθνικές νομοθεσίες στη σύμβαση του Århus του 1998 ΕΔΩ για την πρόσβαση των πολιτών σε περιβαλλοντικές πληροφορίες,   οι δημόσιες αρχές πρέπει να παρέχουν τις περιβαλλοντικές πληροφορίες που κατέχουν στον αιτούντα, ακόμα και χωρίς αυτός να επικαλεστεί οποιονδήποτε λόγο. Πόσο μάλλον σε ανθρώπους που ζουν σε απόσταση αναπνοής από την εγκατάσταση της ΟΕΔΑ Φυλής.
Οι πληροφορίες θα πρέπει να παρέχονται το αργότερο μέσα σε 1 μήνα από την ημερομηνία παραλαβής της αίτησης και η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί μέχρι τους 2 μήνες, μόνο για ογκώδεις και περίπλοκες αιτήσεις.
Οι δημόσιες αρχές πρέπει να καταβάλλουν κάθε εύλογη προσπάθεια για να διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες που κατέχουν μπορούν να αναπαράγονται και να παρέχεται πρόσβαση σε αυτές με ηλεκτρονικά μέσα.
Παρ όλα αυτά και παρ΄ ότι έχουν περάσει σχεδόν 4 μήνες από το αίτημά μας, η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ , δεν μας έχει απαντήσει σχετικά με το τι γνωρίζει για την ύπαρξη και το περιεχόμενο των εν λόγω μελετών .
Κυρία Πρόεδρε
Το ερώτημά μας προς εσάς είναι απολύτως σαφές. Έχει κληθεί αρμοδίως από εσάς ο δήμαρχος της Φυλής να παραδώσει τις εν λόγω μελέτες στην Ε.Ε ναι ή όχι;
Αν δεν έχει κληθεί , ζητάμε να μας απαντήσετε για ποιόν λόγο δεν έχετε καλέσει τον δήμαρχο να παραδώσει τις μελέτες στην Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ και στις αρμόδιες διευθύνσεις του ΕΔΣΝΑ, προκειμένου να αξιολογηθούν και να ενημερωθούν υπεύθυνα οι εργαζόμενοι στην εγκατάσταση της Φυλής και οι κάτοικοι της περιοχής.
Αν ο δήμαρχος Φυλής έχει κληθεί από την Ε.Ε να παραδώσει τις μελέτες και αρνήθηκε να το κάνει και πάλι οφείλετε να μας ενημερώσετε.
Σε κάθε περίπτωση επανερχόμαστε στο αίτημα μας προς την πρόεδρο και τα μέλη της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ να παραληφθούν άμεσα οι μελέτες για την καταγραφή της σύστασης των αποβλήτων και των ρυπαντικών φορτίων στην περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής , να αξιολογηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ και να ενημερωθούν υπεύθυνα οι εργαζόμενοι στην εγκατάσταση και οι κάτοικοι της περιοχής.
Φυλή 5/7/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου