Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Καταγγελία για τις κρυμμένες μελέτες στον ΧΥΤΑ Φυλής



του Στέργιου Ζιαμπάκα
Καταγγελία κατά του δημάρχου Φυλής, Χρ. Παππού, για παράβαση καθήκοντος κατέθεσε στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Σπ. Κοκκινάκη, ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ 25, Κρ. Αρσένης.
Με την καταγγελία του ο βουλευτής επαναφέρει στο προσκήνιο την υπόθεση με τις… κρυμμένες μελέτες που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» (28/3/2018: Βόμβες... αέρος, εδάφους, υπεδάφους στον ΧΥΤΑ Φυλής) και οι οποίες κατέγραφαν ένα τρομακτικό «κοκτέιλ» ρύπων, βαρέων μετάλλων, ακόμη και ραδιενεργών στοιχείων στην ατμόσφαιρα, το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα της ευρύτερης περιοχής του ΧΥΤΑ Φυλής.

Αν και η εκπόνηση των μελετών ζητήθηκε από τον δήμαρχο τον Οκτώβριο του 2015, ο ίδιος αρνείται μέχρι σήμερα να τις δώσει στη δημοσιότητα, παρά τα πολύ ανησυχητικά ευρήματά τους. Χαρακτηριστικά αναφερόταν στη μελέτη:
«Οι τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα μετρήθηκαν αναλυτικά και διαπιστώθηκαν μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια (εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκή νομοθεσία, νέα ολλανδική λίστα, οριακές τιμές έκθεσης κ.λπ.)».
Μάλιστα οι μελετητές μιλούσαν για μια «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση» στην έκταση των 10.000 στρεμμάτων.
Η καταγγελία του βουλευτή τονίζει ότι από την απόκρυψη των μελετών οι πολίτες στερούνται το δικαίωμά τους για την πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία, το οποίο κατοχυρώνεται από τη Συνθήκη του Ααρχους.
Ο κ. Αρσένης επισκέφθηκε τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μαζί με τον Θ. Μπιζά, μέλος της συλλογικότητας «Δυτικό Μέτωπο», η οποία έχει επίμονα ζητήσει τη δημοσιοποίηση των μελετών.
Στο κείμενο της καταγγελίας του βουλευτή καταγράφεται επίσης ότι και η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα κατοίκων της περιοχής, παρήγγειλε με διάταξή της (υπ’ αριθμ. 25423/8-4-2019) προς τον Δήμο Φυλής να χορηγήσει αντίγραφα των μελετών, ωστόσο «ο δήμαρχος Φυλής μέχρι σήμερα αρνείται να εκτελέσει και την ως άνω εισαγγελική παραγγελία».
Με την καταγγελία του ο βουλευτής ζητά από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να διενεργήσει τα δέοντα ώστε αφενός «ο δήμαρχος Φυλής να ενημερώσει τη συντεταγμένη πολιτεία και τους κατοίκους για τα ευρήματα των εν λόγω μελετών και τους ενδεχόμενους κινδύνους», αφετέρου «να προστατευτεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία».
Καθώς οι μελέτες κατέγραψαν και συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων -στη θέση της παλιάς χωματερής- που «προκαλούν ακτινοβολίες πολύ μεγαλύτερες από τη φυσική ακτινοβολία, με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας όλων των ζώντων οργανισμών», ο βουλευτής συνάντησε μαζί με τον κ. Μπιζά τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), Χρ. Χουσιάδα, ζητώντας του να διενεργήσει σχετική έρευνα στη Φυλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου