Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Πότε έκανε μετρήσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής η ΕΕΑΕ; Πριν 15 χρόνια και 2 μήνες !


Στο δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε στις 30/1/2010 με τον τίτλο «Ενημέρωση με αφορμή τα δημοσιεύματα για ραδιενεργά απόβλητα στον δήμος Φυλής», η ΕΕΑΕ  αναφέρει συγκεκριμένα :  «Ειδικότερα για την περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, όπως είναι γνωστό στους εμπλεκόμενους φορείς, έχουν γίνει στο παρελθόν, προ ετών, ενέργειες ραδιολογικής διερεύνησης εκ μέρους της ΕΕΑΕ, με αφορμή ανησυχίες που είχαν εκφραστεί. Από τον ενδελεχή έλεγχο δεν υπήρξε καμία απολύτως ένδειξη ύπαρξης ραδιενεργών αποβλήτων . ΕΔΩ
Η ΕΕΑΕ αποφεύγει να αναφέρει πότε ακριβώς έγιναν αυτές οι μετρήσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής και λέει απλά πως έχουν γίνει στο παρελθόν .

Όμως επειδή το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έχει στα χέρια του την απάντηση της ΕΕΑΕ στον βουλευτή του ΜεΡΑ 25 κ. Κρίτωνα Αρσένη που δόθηκε στις 30.12.19 με Α.Π: Π /414/18544/2019 ,  είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως οι μετρήσεις αυτές έγιναν πριν 15 χρόνια και 2 μήνες !
Συγκεκριμένα η ΕΕΑΕ αναφέρει τα εξής: «Σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες εντός Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2004 διενεργήθηκε από την ΕΕΑΕ εκτεταμένος ραδιολογικός έλεγχος σε συγκεκριμένη  περιοχή εντός του ΧΥΤΑ Φυλής».
Από τότε λοιπόν δεν έχει ξαναγίνει έλεγχος από την ΕΕΑΕ στον ΧΥΤΑ Φυλής.
Σε ότι αφορά τις μελέτες τις ASPROFOS που έστειλε ο κ. Παππούς στην ΕΕΑΕ πρέπει να σημειώσουμε πως οι μελέτες στάλθηκαν στις 20/3/2018 δηλαδή με 2,5 χρόνια καθυστέρηση και η ΕΕΑΕ απάντησε πως δεν συμφωνεί με την μεθοδολογία που είχε ακολουθήσει η ASPROFOS αλλά δεν μπήκε στον κόπο να κάνει δικές της μετρήσεις !
Στις 17/12/19 επισκεφτήκαμε μαζί με τον κ. Αρσένη την ΕΕΑΕ και της ζητήσαμε να κάνει νέες μετρήσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα η όχι.
Ο πρόεδρος της  ΕΕΑΕ  κ. Χουσιάδας και ο κ. Ποτηριάδης  οποίος είναι προϊστάμενος του τμήματος ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος,  μας διαβεβαίωσαν πως θα κάνουν νέες μετρήσεις και πως θα ζητήσουν άδεια από τον ΕΔΣΝΑ για πρόσβαση στον χώρο.
Μας έλεγαν μάλιστα πως και ο τελευταίος πολίτης να ζητήσει να γίνει έλεγχος γιατί υπάρχει η παραμικρή υποψία , είναι η υποχρεωμένη η ΕΕΑΕ να κάνει αμέσως έλεγχο. Πόσο μάλλον όταν το ζητάει ένα μέλος του Εθνικού  Κοινοβουλίου.  
Όμως 12 μέρες αργότερα στις 30/12/2019 η ΕΕΑΕ απάντησε στον κ. Αρσένη πως επειδή  η ΕΕΑΕ είχε κάνει ελέγχους το 2004 και πως επειδή  δεν συμφωνούσε με την μεθοδολογία των μελετών της ASPROFOS για τις μελέτες του 2015 «θεωρεί ότι οποιαδήποτε πρόσθετη ενέργεια ραδιολογικού ελέγχου στον ΧΥΤΑ Φυλής παρέλκει» !
Αποκλείει λοιπόν η ΕΕΑΕ να υπάρχουν ραδιενεργά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής γιατί  είχε κάνει ελέγχους πριν από 15 χρόνια και 2 μήνες.
Ο δήμαρχος Φυλής ψεύδεται όταν λέει  ότι όταν παρέλαβε τις μελέτες το 2015 και «Σύμφωνα με την υπόδειξη των μελετητών, ο Δήμος Φυλής απευθύνθηκε  εν συνεχεία, στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), για την αξιολόγησή τους » και πως « η ΕΕΑΕ με έγγραφό της αμφισβήτησε την εγκυρότητα των μελετών, με αποτέλεσμα ο Δήμος Φυλής να θεωρήσει ότι δεν έπρεπε να τις δημοσιοποιήσει».
Ο δήμαρχος Φυλής απευθύνθηκε στην ΕΕΑΕ 2,5 χρόνια αργότερα στις 20.3.18 και η ΕΕΑΕ δεν αμφισβήτησε την εγκυρότητα των μελετών στο σύνολό τους,  παρά μόνο τις μελέτες από ραδιολογικής άποψης .
Τα συμπεράσματα δικά σας!
Θ.Ε.Μ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου