Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Η χαμένη ευκαιρία , η μετάλλαξη και η ήττα . Τι έφταιξε;




Πρόλογος  :  Όταν γράφεις ιστορία είναι σαν να πίνεις έναν ωκεανό και να κατουράς όσο ένα φλιτζάνι είχε πει ένας Γάλλος συγγραφέας.
Ανάμεσα σε χιλιάδες πράγματα που έχεις καταγράψει, στο τέλος λες μόνο αυτά που θεωρείς εσύ απαραίτητα και όποιος κατάλαβε , κατάλαβε.
Στο μεταξύ ο ¨"ωκεανός" που έχεις πιει για να τα πεις όλα αυτά , σε πιέζει αφόρητα και   απειλεί να σε εξοντώσει . Αυτά συμβαίνουν όταν εκείνοι  που γνωρίζουν τι έχει συμβεί  αποφεύγουν να μιλούν για τους δικούς τους λόγους και το βάρος πέφτει σε λίγους.
Δικαίωμά τους. Η δική μας η αποκοτιά δεν μας επιτρέπει να σιωπούμε. 



Η μεγάλη ευκαιρία 
 «Δεν μαζεύουν με τον ίδιο τρόπο τα σκουπίδια  οι μνημονιακοί  με τους  μη μνημονιακούς» είχε πει η Ρένα Δούρου  (Ρ.Δ )  στις  24 /2/14 στην εκπομπή  του  ΣΚΑΙ «πρώτη ΓΡΑΜΜΗ»  .
  Την εποχή εκείνη οι ειδήμονες   της  παραπληροφόρησης απομόνωσαν την φράση της  Ρ.Δ   «αλλιώς θα μαζεύουν τα σκουπίδια οι μνημονιακοί και αλλιώς οι αντιμνημονιακοί»  και άρχισαν να  γράφουν διάφορες  μπούρδες  με το γνωστό εξυπνακίστικο στυλ.  Ούτε λίγο ούτε πολύ πήγαν  να  παρουσιάσουν  την Ρ.Δ   σαν μια άσχετη  τρελή που τολμά να αμφισβητήσει τον κ. Σγουρό ο οποίος ήταν ο  δικός  τους άνθρωπος.
Τη σκυτάλη πήρε  η κυβερνητική μονταζιέρα της εποχής και βεβαίως τα γνωστά πράσινα παπαγαλάκια   και από κει και πέρα η δήλωση  της Ρ.Δ έπαιζε συνεχώς σε όλα τα ΜΜΕ  και τα social media των νταβατζήδων που εκείνη την εποχή τύχαινε να κάνουν κουμάντο και στα σκουπίδια . (MEGA- Μπόμπολας).
Ταυτόχρονα όλοι όσοι ενδιαφέρονταν επιχειρηματικά για  τις χρυσοφόρες  εργολαβίες των σκουπιδιών ( τις περίφημες  4 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ)   συσπειρώθηκαν πέριξ του κ. Σγουρού και έκαναν βλακώδεις επιθέσεις  στην Δούρου για την δήλωσή της περί αντιμνημονιακών .
Τόσο μπουμπούνες  ήταν ! Δεν καταλάβαιναν ότι με αυτή την ανοησία που αναπαρήγαγαν   έδιναν συνεχώς πόντους στην Ρένα Δούρου η οποία εκείνη την περίοδο είχε υιοθετήσει τα αιτήματα των συνδικάτων (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και των περιβαλλοντικών οργανώσεων της εποχής  για την ακύρωση του διαγωνισμού για τις 4 ΜΕΑ και για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής . Σημείωση :  Το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής ήταν αίτημα των κατοίκων της δυτικής Αθήνας από την δεκαετία του 80.
Ήταν τόσο ανόητοι  που δεν καταλάβαιναν ότι η αντίθεση της εποχής μνημόνιο –αντιμνημόνιο είχε διχάσει βαθύτατα την Ελληνική κοινωνία και πως η Ρένα Δούρου με αυτές τις βλακώδεις επιθέσεις  κέρδιζε την συμπάθεια του μεγάλου  αντιμνημονιακού ρεύματος και φυσικά και τους   ψηφοφόρους που αισθάνονταν ήδη  τις ολέθριες συνέπειες του μνημονίου. 
Το αντιμνημονιακό κλίμα , το πρόβλημα  των σκουπιδιών στην Αττική , το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων  και η χυδαία προπαγάνδα της άλλης πλευράς ήταν αυτά που έδιναν πόντους στην Ρ.Δ και τελικά της έδωσαν και την νίκη.
Η Ρ.Δ κερδίζει τις περιφερειακές εκλογές τον Μάιο του 14 και αμέσως  αποφασίζει η ορκωμοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου να γίνει στον δήμο Φυλής για συμβολικούς λόγους .Αυτό έγινε γιατί κατάλαβε πόσο πολύ την βοήθησε προεκλογικά το σύνθημα για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ και πήγε στην Φυλή να δείξει την αποφασιστικότητά της για να επιλύσει το πρόβλημα.
Τον  Δεκέμβριο του 2014 η Ρ.Δ κάνει δυο κινήσεις ΜΑΤ και οι ζαλισμένοι σαν τα κοτόπουλα  αντίπαλοι της,  για άλλη μια φορά  τις αντιμετωπίζουν βλακωδώς λέγοντας ανοησίες .
Αποφασίζει την ακύρωση του διαγωνισμού για τις 4 ΜΕΑ και ταυτόχρονα στέλνει επιστολή στους 66 δήμαρχους της Αττικής να αρχίσουν να ετοιμάζουν τα δικά τους τοπικά σχέδια διαχείρισης εν όψει της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ της Αττικής .
Όλα έδειχναν πως το «πείραμα» της περιφέρειας Αττικής έχει σοβαρές πιθανότητες να πετύχει και η Αριστερά να γράψει νέες σελίδες δόξας στον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης .
Τα κακά σημάδια 
Όμως η καλή μέρα δεν φαίνεται πάντα από το πρωί .
Η  Ρ.Δ μπορεί  τότε να έπαιζε  χωρίς αντίπαλο αλλά το να παίζεις χωρίς αντίπαλο δεν είναι πάντα για καλό. Ενίοτε είναι και κακό γιατί χάνεις την αυτοσυγκέντρωση σου. 
Τον Φεβρουάριο του 2015 η Περιφέρεια Αττικής διοργανώνει ένα διεθνές συνέδριο για την διαχείριση των απορριμμάτων και στην άτυπη οργανωτική επιτροπή για την διοργάνωση του συνεδρίου εμφανίζεται ως κομήτης ο κ. Σταύρος Ιατρού ( Σ.Ι) ο οποίος θα συμμετείχε στην επιτροπή  με απόφαση προσώπου που βρισκόταν στον στενό κύκλο της Ρ.Δ .
Με  τον αέρα που του έδινε η στήριξη του στενού κύκλου ,  ο Σ.Ι αναλαμβάνει την διοργάνωση του συνεδρίου και καλεί όλο το λόμπι των σκουπιδιών  ως ομιλητές καθιστώντας τους ταυτόχρονα και συνομιλητές της νέας περιφερειακής αρχής .Στην πραγματικότητα "συνέστησε" τους λομπίστες στους ανθρώπους της αριστεράς που δεν είχαν ποτέ σχέσεις με αυτό το κύκλωμα.
Ήταν φανερό πως  τα παρατράγουδα άρχιζαν από νωρίς  . Με στενούς κύκλους που μπορούν να παίρνουν πολύ σοβαρές αποφάσεις καταργώντας τις  συλλογικές διαδικασίες  και με λομπίστες τύπου Σ.Ι , το πράγμα φαινόταν να στραβώνει σοβαρά.   Πολύ γρήγορα  το κόμμα και η περιφερειακή παράταξη μπαίνουν στο περιθώριο ως μη αρμόδιοι και ως μη γνώστες του προβλήματος .
Κουμάντο πλέον κάνουν οι  στενοί  κύκλοι  και οι άνθρωποι  του λόμπι των σκουπιδιών που παρουσιάζονται ως ειδήμονες.
Τώρα δημόσια θα έχουν μικρόφωνο μόνο οι γνωρίζοντες που λέει και ο ποιητής ..
 Έτσι  τους ανατίθεται η πολύ σημαντική ευθύνη της αναθεώρησης του νέου ΠΕΣΔΑ.
Δηλαδή η ευθύνη του σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής για τα επόμενα χρόνια πέρασε στα χέρια 2-3 απολύτως ακατάλληλων ανθρώπων . Ταυτόχρονα αυτή η ομάδα αρχίζει να χτίζει σχέσεις με ότι χειρότερο υπήρχε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και που σχετίζονταν με την υπόθεση των σκουπιδιών (Παππούς – Ψινάκης) οι οποίοι από το πουθενά και από πολιτικά εχθροί  , έγιναν θαυμαστές και συνομιλητές της Ρ.Δ .
Αντισταθμιστικά και  αναθεώρηση  ΠΕΣΔΑ
Μετά  τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια και την εμφάνιση των «στενών κύκλων»  που περιγράψαμε πιο πάνω , αρχίζει η συζήτηση για τα  μεγάλα ζητήματα των  αντισταθμιστικών  εισφορών και της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ.
Η αρχική (πολιτική) απόφαση ήταν να υπάρξει μια γενναία μείωση των αντισταθμιστικών της τάξης του 50% που δίνει ο ΕΔΣΝΑ κυρίως προς τον δήμο Φυλής   και να γίνουν  μελέτες  τεχνικοοικονομικής αξιολόγησης της λειτουργίας του ΕΜΑΚ.
 Αυτό θα ήταν ένα σαφές μήνυμα προς όλους ότι εδώ το πράγμα αλλάζει και πως δεν λέμε λόγια του αέρα.  Θα υπάρξει γίνει λοιπόν ένας  γενικότερος  εξορθολογισμός   των δαπανών  του  ΕΔΣΝΑ στο πλαίσιο του νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων   γιατί  ακόμα και οι τυφλοί έβλεπαν  πως ο ΕΔΣΝΑ υπάρχει για να μοιράζει αντισταθμιστικά  και  λεφτά στους εργολάβους .
 Την ώρα όμως που γινόταν αυτή η συζήτηση,  τον Μάιο του 2015,  ο στενός κύκλος  ο οποίος λειτουργούσε πλέον αυτόνομα ,  συμφώνησε  παρασκηνιακά με τον δήμαρχο  Φυλής η μείωση των υπέρογκων αντισταθμιστικών να είναι η ελάχιστη δυνατή , δηλαδή της τάξης  του 10%.
Σε ότι αφορά την οικονομοτεχνική αξιολόγηση του αμαρτωλού ΕΜΑΚ γράφτηκε ένας κωδικός στον προϋπολογισμό του ΕΔΣΝΑ το 2016   αλλά δεν έγινε τίποτα ποτέ. 
Όταν ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση  για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ  αυτός ο κύκλος κυριολεκτικά έκοβε και έραβε  με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα περιθώριο  για οποιαδήποτε συνεννόηση .  Ο κάθε ένας τον δρόμο του λοιπόν..
Όμως  αυτά ήταν απλά τα προκαταρκτικά. Η πρώτη πραγματικά μεγάλη σύγκρουση με την Ρ.Δ και τον στενό κύκλο έγινε  στα πλαίσια της δημόσιας  πλέον συζήτησης για την αναθεώρηση  του ΠΕΣΔΑ.
Υπήρχαν τότε 3 μεγάλες διαφωνίες .  Η πρώτη αφορούσε την δέσμευση στα πλαίσια του ΠΕΣΔΑ για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής μόλις πληρωθούν τα κύτταρα της Β Φάσης.
Η Ρ.Δ και ο στενός κύκλος δεν δέχτηκαν να υπάρξει απολύτως καμιά δέσμευση για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής στα πλαίσια του ΠΕΣΔΑ.
Η δεύτερη διαφωνία αφορούσε τις   χωροθετήσεις  των νέων  ΧΥΤΥ στα πλαίσια του νέου ΠΕΣΔΑ . Εμείς επιμέναμε πως πρέπει να γίνουν  συγκεκριμένες  χωροθετήσεις  με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια . Λέγαμε πως   ΠΕΔΣΑ  χωρίς χωροθετήσεις  δεν γίνεται .  Θα είναι  σαν σκορδαλιά χωρίς σκόρδο.
Αλλά η Ρ.Δ και ο στενός κύκλος δεν άκουγαν κανένα.
Επειδή   όμως κάτι έπρεπε να πουν για νέους χώρους , ο Σ.Ι έριξε στο τραπέζι την ιδέα της αξιοποίησης  των ανενεργών λατομείων – μεταλλείων για την εξεύρεση νέων χώρων τελικής διάθεσης  και αυτή η ιδέα έγινε μέρος της απόφασης του ΠΕΣΔΑ !
Φυσικά η συγκεκριμένη   ιδέα  ήταν μια μεγάλη φούσκα που ξεφούσκωσε 3 χρόνια αργότερα όταν από τα 154 λατομεία –μεταλλεία έμειναν  μόνο 5  και  δεν ήταν άλλα από  αυτά που προϋπήρχαν στο ΠΕΣΔΑ με τον  3164/03  . Σημείωση :  Ο ίδιος ο Σ.Ι που είχε την φαεινή ιδέα στο τέλος διαφώνησε  με τους προβλεπόμενους χώρους  που βρίσκονταν στην ανατολική Αττική ! 
Η τρίτη μεγάλη διαφωνία ήταν η αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ. Η αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ σε συνδυασμό με την μείωση της δυναμικότητας της ΜΕΑ Γραμματικού ,  αποφασίστηκε από τον στενό κύκλο κυριολεκτικά στο πόδι για να ικανοποιηθεί από την μία πλευρά ο κ. Ψινάκης  και από την άλλη  κάποιοι υποστηριχτές  των εργολαβικών συμφερόντων που λυμαίνονταν τον ΕΔΣΝΑ .  Ο ρόλος αυτών των αχυρανθρώπων  αποκαλύφθηκε αργότερα όταν ανέλαβαν  εκ μέρους της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ την ευθύνη του ΕΜΑΚ. 
Εκείνη την εποχή όποιος τολμούσε να αμφισβητήσει  την ορθότητα των σχεδιασμών  του στενού κύκλου,  γινόταν αυτόματα εχθρός και έμπαινε στο μάτι του κυκλώνα . 
Χαρακτηριστική  ήταν η αντιμετώπιση  από την  Ρ.Δ  του  Γ.Γ  διαχείρισης αποβλήτων αλλά και πολλών άλλων που έκαναν παρατηρήσεις στα πλαίσια της δημόσια διαβούλευσης  για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.  Τότε ακόμα και ολόκληρες συλλογικότητες  χαρακτηρίστηκαν   ως  άνθρωποι των κυκλωμάτων που δεν ήθελαν  να αλλάξει τίποτα στην Αττική  και  ήθελαν να παραμείνει η Φυλή ως εσαεί  σκουπιδότοπος !
Στα τέλη του 2015 ο στενός κύκλος εξοργίστηκε κυριολεκτικά με την έγκριση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του νέου ΕΣΔΑ γιατί  έθετε περιορισμούς στην δράση των συστημάτων ανακύκλωσης και την ενεργειακή αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων.
Κάτω από  αυτές τις συνθήκες το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο . Το  νέο ΠΕΣΔΑ  θα διέψευδε με οδυνηρό τρόπο  τις αρχικές προσδοκίες  μας .
Σε επίπεδο σχεδιασμού το ΠΕΣΔΑ  ήταν επίτηδες ασαφές για να μην υπάρχουν δεσμεύσεις . Οι μόνες πραγματικές «δεσμεύσεις»  του νέου ΠΕΣΔΑ ήταν η εξαφάνιση της  ΟΕΔΑ  Κερατέας , η μείωση της δυναμικότητας της ΜΕΑ Γραμματικού και η αύξηση της δυναμικότητας  του ΕΜΑΚ Φυλής.  Δηλαδή όλα όσα ήθελαν ο στενός κύκλος  και οι λομπίστες.
Η απόφαση για την αξιοποίηση των ανενεργών λατομείων μεταλλείων ήταν κυριολεκτικά καταστροφική γιατί χάθηκαν σχεδόν 2  χρόνια για το τίποτα .
Η Ρ.Δ έμπαινε  πλέον στο δεύτερο μισό της θητείας της και τα χρονικά περιθώρια για τις δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν είχαν ήδη στενέψει κατά πολύ.
Τα επόμενα χρόνια απλά περιμέναμε πότε θα ολοκληρωθούν οι μελέτες  για τα λατομεία και πότε θα αποφασίσει η Ρ.Δ να χωροθετήσει τους νέους χώρους .
Βέβαια τα κινήματα (ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ) από το 2016 έθεταν το ζήτημα του κινδύνου της κρίσης των σκουπιδιών και ζητούσαν να υπάρξουν άμεσα νέοι χώροι τελικής διάθεσης , αλλά η Ρ.Δ και  ένα πολύ στενό κυβερνητικό επιτελείο δεν ήθελαν πλέον να πάρουν αποφάσεις  για  χωροθετήσεις  νέων ΧΥΤΥ  γιατί φοβόταν το πολιτικό κόστος.
Υπόθεση κρυμμένων μελετών
Τον Μάρτιο του 2018 σκάει το σκάνδαλο των κρυμμένων μελετών για την ρύπανση του ΧΥΤΑ Φυλής  που βρισκόταν παράνομα στα συρτάρια του δήμαρχου Φυλής από τον Οκτώβριο του 2015!
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ζητά επίμονα και κατ΄ επανάληψη από την Ρ.Δ να απαιτήσει από τον δήμαρχο Φυλής να της παραδοθούν οι μελέτες εφ όσον αυτές αφορούν τον ΧΥΤΑ Φυλής που έχει η ίδια την ευθύνη της λειτουργίας του.
Η Ρ.Δ αρνείται ακόμα και να απαντήσει στα επίσημα γραπτά ερωτήματα που της γίνονται.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ .  Ήταν πλέον ξεκάθαρο  πως η Ρ.Δ ήθελε να προστατεύσει τον δήμαρχο Φυλής   και να μην αποκαλυφθεί το σκάνδαλο. 
Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως η στάση της Ρ.Δ  στην υπόθεση των μελετών για την ρύπανση του ΧΥΤΑ  ήταν απολύτως απαράδεκτη και αδικαιολόγητη .
Σημείωση : η υπόθεση των μελετών δεν είναι μια απλή περίπτωση . Μιλάμε για έκθεση χιλιάδων ανθρώπων σε κίνδυνο και για  καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως το δικαίωμα στην πρόσβαση στη περιβαλλοντική πληροφορία .
Το τρένο είχε  πλέον εκτροχιαστεί ολοκληρωτικά αλλά  η αυλαία της τραγωδίας δεν είχε πέσει ακόμα.
Η ταπεινωτική συμφωνία με τον Πατούλη και η νέα χωματερή
Όλα όσα λέγαμε από το 2015 βγήκαν αληθινά.
Η  πενταετία πέρασε τελικά χωρίς να γίνει καμιά χωροθέτηση και κανένα νέο έργο. Ο ΧΥΤΑ Φυλής γέμιζε και ξαναγέμιζε και η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζονταν  κάθε φορά  με ένα απαράδεκτο τρόπο . Με πανωσηκώματα στα αποκαταστημένα κύτταρα .
Η  Αττική πλέον απειλείται  σοβαρά από μια τεράστια κρίση σκουπιδιών λόγω του κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής σε συνδυασμό με  την ανυπαρξία άλλων χώρων τελικής διάθεσης .
Οι πάντες  γνώριζαν πως  για αυτή την κατάσταση υπάρχουν πολύ μεγάλες πολιτικές  αλλά και διοικητικές και ποινικές  ευθύνες  της   Ρ.Δ που δεν μερίμνησε κατά την διάρκεια της θητείας της  να γίνουν  νέες εγκαταστάσεις   τελικής  διάθεσης  προκειμένου  να μην απειληθεί  η Αττική από μια τρομερή υγειονομική βόμβα που είναι η κρίση των σκουπιδιών.
Αυτή την φορά λοιπόν «το πιστόλι πάνω στο τραπέζι» το είχε ο Πατούλης και το λόμπι. 
Ο κ. Πατούλης και  το λόμπι των σκουπιδιών που ήθελαν  να  συντηρηθεί το συγκεντρωτικό μοντέλο με βάση την Φυλή , απείλησαν  ανοιχτά την Ρ.Δ πως αν δεν πάρει η ίδια αποφάσεις  για τη νέα χωματερή στην Φυλή θα την τρέχουν στα δικαστήρια. 
Εκβίασαν  την Ρ.Δ να πάρει η ίδια την απόφαση για τη νέα χωματερή  παρ ότι  είχε ήδη χάσει τις εκλογές  για να γλυτώσουν αυτοί  το πολιτικό κόστος και να το εισπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ,  και αυτή το δέχτηκε.
  Έτσι πέτυχαν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια . Γλύτωσαν οι ίδιοι το  πολιτικό κόστος  και παράλληλα κατάφεραν  να εξουδετερώσουν  τις  αντιδράσεις  του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ αφού την απόφαση για τη νέα χωματερή την πήρε  η περιφερειάρχης του κόμματος . 
Την ταπεινωτική συμφωνία   με το λόμπι και τον Πατούλη την έκανε για άλλη μια φορά ο στενός κύκλος  οποίος  όμως πλέον είχε την ουρά στα σκέλια  .
Ο στενός κύκλος έδωσε γη και ύδωρ στον Πατούλη (πανωσήκωμα -νέα χωματερή – ΕΜΑΚ- κλπ) για να ανακαλέσει  τις απειλές του για ποινικές διώξεις. 
Συμπέρασμα
Η γνώμη μου είναι πως χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία  να αλλάξει το παρωχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική . 
Η συγκυρία  του 2014 με τα μνημόνια που ενεργοποίησαν  τα  προοδευτικά αντανακλαστικά της κοινωνίας και ταυτόχρονα  οδήγησαν  τους κρατούντες  σε τεράστια λάθη ,  ήταν ένα φαινόμενο που δεν μπορεί εύκολα να επαναληφθεί. 
Ο κρίκος της αλυσίδας  μπορεί να έσπασε,  αλλά  η αριστερά φάνηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων για να εκμεταλλευτεί αυτή την μοναδική ευκαιρία .
Μπορεί η Ρ.Δ να έχει τεράστιες προσωπικές ευθύνες αλλά δεν ήταν μόνη της.  Ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ και τα  στελέχη της Δύναμης Ζωής  (αντιπεριφερειάρχες  κλπ) δεν έπρεπε να επιτρέψουν να γίνουν όσα έγιναν. Δυστυχώς  και αυτοί αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων .
Ο μηχανισμός  του κόμματος  όχι μόνο απέτρεψε  την ανάπτυξη αυτών των εκφυλιστικών φαινομένων αλλά με απαράδεκτες μεθόδους που δεν συνάδουν με τις αρχές τις αριστεράς  δεν επέτρεψε να ακουστούν οι φωνές που προειδοποιούσαν για το πολιτικό ναυάγιο .
Τα αρμόδια τμήματα του κόμματος  δεν συζητούσαν το θέμα. Στα  μέσα ενημέρωσης του κόμματος  (ΑΥΓΗ-ΚΟΚΚΙΝΟ) δεν περνούσε ούτε το παραμικρό δελτίο τύπου  που έκανε κριτική στην Ρ.Δ.
Η Ρ.Δ έφυγε βάζοντας την υπογραφή της  για τη νέα χωματερή στη Φυλή και άφησε εμάς να τρέχουμε   και τους λομπίστες  να πανηγυρίζουν που θα συνεχίσουν να τρυγούν την κότα με τα χρυσά αβγά.
Υστερόγραφα
1)  Επειδή πάντα υπάρχει και η προσωπική διάσταση  στην ιστορία,  πρέπει να πούμε πως σε αυτή την υπόθεση,  άλλοι σπατάλησαν  μοναδικές  ευκαιρίες να γράψουν ιστορία , άλλοι έπαιξαν διαφόρων ειδών παιχνίδια  και άλλοι όπως η αφεντιά μας  απλά  σπατάλησαν  πολλά χρόνια ζωής  για μια  σχεδόν  χαμένη απ την αρχή υπόθεση.
Όμως έτσι είναι τα πράγματα . Οι εμμονές έχουν κόστος  και  πληρώνονται ακριβά.   Δεν μετανιώνουμε γιατί δεν έχει κανένα νόημα να το κάνουμε .   Συνεχίζουμε να το παλεύουμε (σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες)  και όπου βγει.
2)   Στο σημείωμα αυτό  δεν  θα μπορούσαν  να  ειπωθούν  όλα όσα έγιναν. Πάντα υπάρχουν και πράγματα που δεν λέγονται ποτέ.
3)   Δεν θεωρώ πως με αυτά που λέω εκθέτω κανένα . Τα πολιτικά πρόσωπα  εκτίθενται  από το έργο τους  και την στάση τους . Έκανα πραγματικά μεγάλη προσπάθεια να αποφύγω να πω αρκετά  ονόματα και περιορίστηκα στα απολύτως αναγκαία. 
4)   Το πιθανότερο είναι όλα αυτά να ενδιαφέρουν ελάχιστους ανθρώπους .  Αλλά εγώ αισθάνθηκα την υποχρέωση να τα γράψω  για κάποιους ανθρώπους που παλεύουμε χρόνια μαζί και δεν τους έχω μιλήσει για όλα αυτά  για αυτά και για κάποιους  δικούς μου λόγους που δεν αφορούν κανένα.
 Δεν επιθυμώ ούτε δημόσιες αντιπαραθέσεις ούτε τίποτα. 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου