Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Αποκάλυψη ΣΟΚ για τα ραδιενεργά στοιχεία στην χωματερή ! Ο "παράξενος ρόλος" της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας .


 Τον Οκτώβριο του 2015, ο  δήμαρχος Φυλής κ. Παππούς προχώρησε σε απευθείας ανάθεση δύο μελετών στην εταιρία ASPROFOS ENGINEERING  για την «αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής» και την «αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής» .
 Οι μελέτες υλοποιήθηκαν και παραδόθηκαν  στον Δήμο Φυλής εντός του 2015, αλλά ο Δήμαρχος Φυλής φρόντισε να τις κρύψει και δεν τις δημοσιοποίησε ποτέ, παρά τα πολύ ανησυχητικά ευρήματά τους, εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων στην εγκατάσταση του ΧΥΤΑ  και των πολιτών της περιοχής.

Την ύπαρξη των μελετών την αποκάλυψε το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και «Εφημερίδα των Συντακτών», στις 28/3/2018 με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που  δημοσιεύτηκαν οι μελέτες της ASPROFOS ENGINEERING  διαπιστώνουν ότι όλοι οι ρύποι του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια. Στα συμπεράσματα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα μετρήθηκαν αναλυτικά και διαπιστώθηκαν μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια (εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκή νομοθεσία, νέα Ολλανδική λίστα, οριακές τιμές έκθεσης)»
Από τις μελέτες αυτές προκύπτει πως στην παλιά χωματερή έχουν ανιχνευτεί αυξημένες συγκεντρώσεις  ραδιενεργών στοιχείων που «προκαλούν ακτινοβολίες πολύ μεγαλύτερες από τη φυσική ακτινοβολία, με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας όλων των ζώντων οργανισμών» και η ASPROFOS η οποία πραγματοποίησε την έρευνα για λογαριασμό του δήμου Φυλής , συνέστησε να γίνει περαιτέρω έρευνα από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας . Επιπλέον η μελετητήρια  εταιρία υπέδειξε και τα συγκεκριμένα σημεία στα οποία είχαν ανιχνευτεί οι αυξημένες συγκεντρώσεις  ραδιενεργών στοιχείων .
 Η  Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στην οποία απευθύνθηκε ο δήμαρχος με 2.5 χρόνια καθυστέρηση,  δεν διέψευσε πως υπάρχουν αυτές οι αυξημένες συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων , αλλά αμφισβήτησε την μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε από την ASPROFOS για τον προσδιορισμό των ραδιονουκλιδίων και δεν έκανε ποτέ την έρευνα που ζητήθηκε.
Δυο χρόνια αργότερα στις 17.12.2019  ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ 25, Κρ. Αρσένης , συνάντησε μαζί με τον εκπρόσωπο του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ κ. Μπιζά  τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), Χρ. Χουσιάδα και του ζήτησε  του να διενεργήσει σχετική έρευνα στη για να διαπιστωθεί αν είναι βάσιμα ή όχι τα ευρήματα των μελετών σε ότι αφορά τις  αυξημένες συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων στον χώρο της παλιάς χωματερής.
Στην συνάντηση ήταν παρών και ο προϊστάμενος του τμήματος Ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος κ. Ποτηριάδης .
Ο κ. Χουσιάδας και ο κ. Ποτηριάδης στην συνάντηση έκαναν δεκτό το αίτημα του κ. Αρσένη λέγοντας πως «είναι υποχρέωση της ΕΕΑΕ να διερευνά όλες τις αναφορές και τις καταγγελίες των πολιτών πολλώ δε  μάλλον των εκπροσώπων  του Ελληνικού Κοινοβουλίου».
Όμως παρά τις διαβεβαιώσεις πως η ΕΕΑΑ θα κάνει τις σχετικές μετρήσεις , ο κ. Χουσιάδας στις 30.12.2019 έστειλε επιστολή στον κ. Αρσένη λέγοντάς του πως με τα διαθέσιμα δεδομένα θεωρεί πως δεν υπάρχει ραδιολογική επιβάρυνση στην περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής και πως θεωρεί ότι οποιαδήποτε πρόσθετη έρευνα ραδιολογικού ελέγχου στον ΧΥΤΑ Φυλής παρέλκει !
Και ποια είναι τα διαθέσιμα δεδομένα κατά την ΕΕΑΕ ; Είναι :  α)οι έρευνες που είχε κάνει η ΕΕΑΕ στον ΧΥΤΑ Φυλής τον Νοέμβριο του 2004 ( πριν από 15 ολόκληρα χρόνια) και β) οι μελέτες της ASPROFOS οι οποίες σύμφωνα με την ΕΕΑΕ είναι επιστημονικώς αβάσιμες!
Ο κ. Ποτηριάδης τον Απρίλιο του 2018 στην  απάντησή του στον δήμαρχο Φυλής ο οποίος του έστειλε τις μελέτες της ASPROFOS με δυο χρόνια καθυστέρηση έλεγε συγκεκριμένα: «Σε ότι αφορά στη μετρούμενη ακτινοβολία , θα ήταν επιθυμητή η αναφορά και η σχετική σύγκριση της με την ακτινοβολία υποβάθρου. Η μη ύπαρξη αβεβαιοτήτων οι οποίες να συνοδεύουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων καθιστά δύσκολη την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων».
Η ΕΕΑΕ ενώ αναγνώριζε πως είναι δύσκολη η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων ούτε που μπήκε στον κόπο να επισκεφτεί  τα συγκεκριμένα  σημεία που υποδείκνυε η μελέτη της ASPROFOS και που ζητούσε να γίνει περαιτέρω έρευνα .
Από την στάση της ΕΕΑΕ προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα.
·         Γιατί  το 2018 δεν διενεργήθηκε αμέσως έρευνα στην περιοχή σύμφωνα με την προτροπή της ASPROFOS προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα από την ίδια την ΕΕΑΕ;
·         Πως είναι βέβαιη η ΕΕΑΕ ότι σε  αυτά τα 15 χρόνια που πέρασαν από την προηγούμενη έρευνα του 2004 δεν έχουν παρουσιαστεί αυξημένες συγκεντρώσεις  ραδιενεργών στοιχείων;
·         Γιατί ενώ αρχικά αποδέχτηκαν ο κ. Χουσιάδας και ο κ. Ποτηριάδης του αίτημα του βουλευτή κ. Αρσένη για την πραγματοποίηση νέας έρευνας από την ΕΕΑΕ λίγες μέρες αργότερα αρνούνται να διεξάγουν την έρευνα για τις αυξημένες συγκεντρώσεις  των ραδιενεργών στοιχείων;
Ο δήμαρχος Φυλής όταν αποκαλύφθηκε η ύπαρξη των  μελετών της ASPROFOS έλεγε πως οι μελέτες αυτές ήταν «πειραγμένες» επίτηδες  υπονοώντας πως τα στοιχεία δεν είναι πραγματικά και πως οι μελέτες παραγγέλθηκαν από τον ίδιο για κάποιους άλλους λόγους που ποτέ δεν διευκρίνισε.
Επειδή όμως αυτές είναι αστείες δικαιολογίες επικαλέστηκε επισήμως  ένα έγγραφο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας με την υπογραφή του κ. Ποτηριάδη  η οποία αμφισβητούσε τη μέθοδο που ακολουθήθηκε από την ASPROFOS   για την εν λόγω μελέτη.
Σημείωση : Το έγγραφο δεν είχε αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία και για αυτό το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στις  30/3/18 ζήτησε διευκρινήσεις από την  ΕΕΑΑ η οποία στις 2/4/18 απάντησε ως εξής: «Το αίτημα του κ. Παππού στην ΕΕΑΑ για την αξιολόγηση της μελέτης , υποβλήθηκε στις 20/3/2018».  Δηλαδή με 2.5 χρόνια καθυστέρηση και για αυτό είχε σβηστεί  η ημερομηνία από το αίτημα του δήμαρχου και από την απάντηση της ΕΕΑΕ!
Υπάρχουν λοιπόν και για τον δήμαρχο τεράστια ερωτήματα:
·         Πως είχε αξιολογήσει λοιπόν το 2015 ο δήμαρχος ότι δεν πρέπει να δημοσιευτούν οι μελέτες αφού δεν είχε ρωτήσει ούτε την ΕΕΑΕ;
·         Σε ποιους άλλους τι είχε δείξει αυτές τις μελέτες το 2015;
·         Μόνος του αποφάσισε να τις κρύψει;
·         Υπήρχαν κάποιοι που εκβίασε και ποιοι ήταν αυτοί;
·         Ζήτησε πράγματι να «πειραχτούν»  οι μελέτες από την  ASPROFOS και η εταιρεία το δέχτηκε;  

Συμπέρασμα
Από τον Απρίλιο του 2018 προσπαθούμε να δημοσιοποιηθούν αυτές οι μελέτες που πληρώθηκαν με χρήματα των φορολογουμένων και θα έπρεπε να είναι σε κοινή χρήση από το 2015.
Απευθυνθήκαμε σε κάθε αρμόδιο φορέα προκειμένου να δημοσιοποιηθούν οι μελέτες. Η κ. Δούρου που ήταν πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ (του φορέα στον οποίο ανήκει η έκταση που έγιναν οι μελέτες ) παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις μας (3 τον αριθμό) δεν μας απάντησε ποτέ .
Το ίδιο και ο τότε αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος κ. Φάμελλος και ο υπουργός εσωτερικών κ. Σκουρλέτης  .
Υποχρεωθήκαμε να απευθυνθούμε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών  Αθηνών για εισαγγελική παραγγελία  η οποία έκανε δεκτό το αίτημά μας   και με την υπ'αριθμ.25423/8-4-2019 διάταξή της  παρήγγειλε προς τον Δήμο Φυλής να μας   χορηγήσει αντίγραφο των ως άνω μελετών.
Όμως ο δήμαρχος Φυλής αρνείται ακόμα να εκτελέσει και την εισαγγελική παραγγελία!
Τον Οκτώβριο του 2019 ο Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών της ΜέΡΑ25 κ. Κρίτων Αρσένης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση  προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα: «Δημοσιοποίηση στοιχείων για την αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών στο ΧΥΤΑ Φυλής».
 Στην ερώτηση απάντησε ο  Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος ο οποίος ανάμεσα στα άλλα είπε  τα εξής : «Ο Δήμος Φυλής, με έγγραφο που έστειλε ενόψει της ερώτησής σας, μας γνωστοποιεί ότι έχει ζητήσει από τις 8/4/2019 ανάκληση της εισαγγελικής παραγγελίας, για λόγους τους οποίους δεν μας αναφέρει στο έγγραφο, και μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει απάντηση».
Σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης αυτές οι μελέτες θα είχαν δοθεί στους ενδιαφερόμενους αμέσως και ο δήμαρχος θα είχε βαρύτατες συνέπειες γιατί καταπατά το κατοχυρωμένο  δικαίωμα των πολιτών  στην περιβαλλοντική πληροφορία.
Τι κρύβουν;
Είναι ξεκάθαρο πλέον πως υπάρχει πράγματι πρόβλημα με τις συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων στον ΧΥΤΑ Φυλής  και υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης  στην οποία δυστυχώς εμπλέκεται και η ίδια η ΕΕΑΕ !
Αν δεν υπήρχε πραγματικό πρόβλημα,  είναι απολύτως βέβαιο πως και ο ίδιος ο δήμαρχος θα ζητούσε περαιτέρω έρευνα από την ΕΕΑΕ και η ίδια η ΕΕΑΕ θα είχε πραγματοποιήσει τις έρευνες ύστερα από την προτροπή της ASPROFOS και το αίτημα του κ. Αρσένη πριν από λίγες ημέρες.
Μιλάμε πλέον για ένα κολοσσιαίο σκάνδαλο απόκρυψης ευρημάτων που αφορούν την δημόσια υγεία.
Ο  δήμαρχος Φυλής και η ΕΕΑΕ θέτουν  συνειδητά σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ Φυλής και των κατοίκων της περιοχής.
Τι πρέπει να γίνει
Οι μελέτες της ASPROFOS πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση  να δοθούν στην δημοσιότητα και να αξιολογηθούν στο σύνολό τους από τα αρμόδια επιστημονικά όργανα που διαθέτουν τα υπουργεία περιβάλλοντος και υγείας.
Η ΕΕΑΕ πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να διεξάγει τις έρευνες στα σημεία που υποδεικνύει η μελέτη της ASPROFOS και να ενημερώσει επίσημα τους αρμόδιους φορείς και τον πληθυσμό.
Υ.Γ από την στάση των κ. Χουσιάδα και  κ. Ποτηριάδη η ΕΕΑΕ έχει ήδη υποστεί βαρύτατο πλήγμα  και υπάρχει πλέον αμφιβολία  αν μπορούν οι εμπλεκόμενοι να διεξάγουν αξιόπιστη έρευνα. 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου