Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Κριτική στο σχέδιο Πατούλη . Αν δεν ξύσουμε πληγές..



Πως φτάσαμε ως εδώ (οι εύκολες λύσεις).

Οι εύκολες λύσεις  είναι κατά τεκμήριο οι χειρότερες λύσεις.

 Ας αναρωτηθούμε. Γιατί η περιφέρεια Αττικής είναι με διαφορά  η τελευταία περιφέρεια στην Ευρώπη στην ανακύκλωση και πρώτη στην ταφή των σκουπιδιών;
Γιατί στην Αττική ανακυκλώνουμε σε ποσοστά αρκετά κάτω του 10% και θάβουμε πάνω από το 90% των απορριμμάτων μας;

Η απάντηση είναι απλή , αλλά καθόλου απλοϊκή .
Γιατί αυτή ήταν πάντα η εύκολη λύση !
Η εύκολη λύση ήταν να μαζεύονται τα σκουπίδια σε κοινούς κάδους (σύμμεικτα ) από κάθε γωνιά της Αττικής για  να μεταφέρονται στη Φυλή και καθαρίσαμε. 
Αυτό που ενδιέφερε τις κυβερνήσεις ήταν να μην έχουν πολιτικό κόστος από τις αντιδράσεις των τοπικών  κοινωνιών στην περίπτωση που θα γινόταν μια νέα μονάδα επεξεργασίας ή ένας ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ στην περιοχή τους.
Αυτό που ενδιέφερε τους δημάρχους ήταν να μαζεύονται τα σκουπίδια από τις γειτονιές και να τα πηγαίνουν όσο πιο μακριά γίνεται από την περιοχή τους.  
Το τι θα γίνει στο μέλλον δεν απασχολούσε κανένα .
Γιατί να έμπλεκαν με διαδηλώσεις τύπου Κερατέας και με τη δημιουργία δημοτικών  υποδομών ανακύκλωσης αφού μπορούσαν να κάνουν την δουλειά τους χωρίς κανένα πολιτικό κόστος; Να έβαζαν μόνοι τους  μπελάδες στο κεφάλι τους;
Οι  περιφερειακές αρχές έκαναν ανώδυνα και ασαφή σχέδια που ήταν δεδομένο πως θα μείνουν στα χαρτιά και οι κυβερνήσεις απλά έλεγχαν την συμβατότητα των περιφερειακών  σχεδίων με το εθνικό σχέδιο σε ότι αφορά τους ποσοτικούς στόχους.
 Αρκεί να υπήρχαν στα χαρτιά οι ίδιοι ποσοτικοί στόχοι και ας ήξεραν και οι μεν και οι δε  ότι αυτοί οι στόχοι είναι για ξεκάρφωμα και δεν πρόκειται να ποτέ να πιαστούν. Τόσο απλά.
Όμως για να γίνουν τόσο απλά τα πράγματα θα έπρεπε να βρεθεί  ένας τόπος που οι τοπικοί  δημοτικοί άρχοντες θα δεχόταν αδιαμαρτύρητα όλα τα σκουπίδια της Αττικής και ταυτόχρονα και ένας τρόπος που θα έκανε  τους ιθαγενείς  να μην διαμαρτύρονται  .
Και ο τόπος βρέθηκε και ο τρόπος βρέθηκε !
Ο τόπος ήταν τα Άνω Λιόσια και ο τρόπος ήταν η εξαγορά των συνειδήσεων με άπειρα χρήματα τα οποία φυσικά θα έβγαιναν από τις τσέπες όλων υμών των κορόιδων μέσω των δημοτικών τελών. Εξαιρετικά απλό !
Όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και δεν κρατά για πάντα .
Οι Ευρωπαίοι συνέταιροι που χρηματοδοτούσαν άρχισαν να ζητάν λογαριασμό για το που παν τα λεφτά τους για την ανακύκλωση και την ίδια ώρα η μοναδική χωματερή γέμιζε με ταχύτατους ρυθμούς.
Όμως το Ελληνικό δαιμόνιο και πάλι βρήκε την απλή λύση!
Οι φωστήρες έκαναν ένα θηριώδες εργοστάσιο (το περίφημο ΕΜΑΚ Λιοσίων) που τάχα θα έκανε ανακύκλωση και θα κάλυπτε τους ποσοτικούς στόχους που απαιτούσαν οι Ευρωπαίοι και ταυτόχρονα  ενέκριναν  ασαφή περιφερειακά σχέδια που φυσικά θα έμεναν στα χαρτιά . Παράλληλα  έχοντας «δεμένους»  τους τοπικούς δημοτικούς άρχοντες και εξασφαλισμένη την σιωπηρή αποδοχή της τοπικής κοινωνίας,  επέκτειναν συνεχώς την μοναδική χωματερή .
Όπως είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του   και ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Λοβέρδος : παίρνουν τα αντισταθμιστικά και το βουλώνουν.    ΕΔΩ 
Η πεπατημένη και η αριστερά
Από την πεπατημένη δυστυχώς δεν ξέφυγε ούτε η αριστερά .
Ενώ εγκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ένα νέο προωθημένο ΕΣΔΑ  (το οποίο υπονομεύτηκε από υπουργούς της ίδιας της κυβέρνησης που το ενέκρινε) , το ΠΕΣΔΑ του 2016 ήταν άτολμο και ασαφές με αποτέλεσμα να μείνει και αυτό στα χαρτιά .
Φυσικά ούτε οι ποσοτικοί στόχοι του ΠΕΣΔΑ πιάστηκαν , ούτε νέες δημοτικές και περιφερειακές υποδομές έγιναν (ούτε καν σε επίπεδο χωροθετήσεων ) και όπως ήταν φυσικό επεκτάθηκε για άλλη μια φορά ο μοναδικός ΧΥΤΑ της Φυλής.
Η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε γιατί ο φόβος του πολιτικού κόστους για άλλη μια φορά υπερίσχυσε . Η αριστερά δεν έσπασε αβγά και χωρίς αβγά ομελέτα δεν γίνεται.
 Ο ΕΔΣΝΑ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ο  κ.  Πατούλης υπηρετεί  ένα σχέδιο «υπαγορευμένο»  από τα συμφέροντα που λυμαίνονται τον ΕΔΣΝΑ .
Για αυτό οι βασικές εγκαταστάσεις που αποφάσισε να κάνει ο κ. Πατούλης θα γίνουν αποκλειστικά σε χώρους του ΕΔΣΝΑ.  Στη Φυλή , το Σχιστό και στο Γραμματικό. Γιατί τα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν θέλουν να χάσουν τον έλεγχο της κατάστασης που έχουν τόσα χρόνια  στον ΕΔΣΝΑ.
Στη Φυλή τα εργολαβικά συμφέροντα έχουν "αναλάβει" όλες τις βασικές εγκαταστάσεις του ΕΔΣΝΑ. Το ΕΜΑΚ , τον αποτεφρωτήρα των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων , τη μονάδα επεξεργασίας βιοαερίου και την ίδια τη λειτουργία του ΧΥΤΑ ! Φυσικά τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα αναλαμβάνουν κάθε φορά τα έργα των νέων επεκτάσεων .  Τώρα  ετοιμάζονται να αναλάβουν και το μεγάλο έργο της νέας χωματερής στη Φυλή.
Το «νέο» σχέδιο Πατούλη για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και τελικής διάθεσης.
Ο κ. Πατούλης εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά την «υγειονομική βόμβα»  της Φυλής που είναι έτοιμη να εκραγεί,  για να παίρνει αυθαίρετες αποφάσεις γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια όλα τα συντεταγμένα όργανα . Και τα δημοτικά συμβούλια και το Περιφερειακό συμβούλιο και το Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ.
Αυθαιρετεί πατώντας  πάνω στα ασαφή σημεία του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ και τις κακές επιλογές της κ. Δούρου .
Τι έλεγε το ΠΕΣΔΑ του 2016 για τη Φυλή;  «Αντιμετώπιση των βραχυ - και μεσοπρόθεσμων αναγκών σε χώρους ταφής με αξιοποίηση των δυνατοτήτων στο Χ.Υ.Τ Φυλής, την ΟΕΔΑ Β.Α. Αττικής ή/και αξιοποίηση ανενεργών λατομείων - μεταλλείων θέσεων που έχει ήδη εγκριθεί η καταλληλότητα τους ως ΧΥΤΥ με τον ν. 3164/2003, όπως ισχύει σήμερα».
Αυτό έλεγε!  Και κάπως έτσι φτάσαμε την 1.8.2019 στην απόφαση για τη νέα χωματερή .
Ο κ. Πατούλης τώρα κάνει ένα βήμα παραπέρα. Δεν μιλά καθόλου για «Δημιουργία δικτύου νέων χώρων διάθεσης υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) για την κάλυψη των μεσο -μακροπρόθεσμων αναγκών (20ετίας)» που έλεγε το υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ , αλλά λέει πως «δεν αναζητά νέους χώρους τελικής διάθεσης». Δηλαδή όλα στη Φυλή μέχρι να σβήσει ο ήλιος.
Το ίδιο κάνει και με τις μονάδες επεξεργασίας.
Καταργεί τις 3 ΜΕΑ του κεντρικού Αθηνών και του νότιου τομέα Αττικής και στη θέση τους κάνει μια θηριώδη μονάδα επεξεργασίας-καύσης  (550.000  τ./έτος) στη Φυλή.
Στο Σχιστό ο κ. Πατούλης κάνει  μια αντίστοιχη μονάδα επεξεργασίας - καύσης (250.000 τ./έτος) εκεί που προβλέπονταν μια ΜΕΑ (180.000 τ./έτος) .
Στο   κεντρικό τομέα , το υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ προέβλεπε 2 ΜΕΑ στον Ελαιώνα και το Γουδή συνολικής δυναμικότης 2(60.000 τ/έτος) . Η ΜΕΑ στο Γουδή κατά τη γνώμη μου ήταν μια λάθος επιλογή που δεν επρόκειτο να υλοποιηθεί ποτέ.
Η ΜΕΑ νότιας Αττικής δυναμικότητας (150.000 τ/έτος).  , προβλεπόταν στα χαρτιά αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρχε. Δεν χωροθετήθηκε ποτέ και ακόμα και σήμερα κανείς δεν ξέρει που θα γινόταν …  
Ο κ. Πατούλης πατώντας σε αυτές τις ασάφειες καταργεί και τις 3 ΜΕΑ και στη θέση τους κάνει μια νέα ΜΕΑ στη Φυλή λέγοντας πως αυτή θα είναι η ΜΕΑ του κεντρικού τομέα !
Συμπέρασμα
Ο κ. Πατούλης παραλαμβάνει ένα παρωχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης με βάση τη Φυλή και το κάνει ακόμα πιο συγκεντρωτικό προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα εργολαβικά συμφέροντα που λυμαίνονται τον ΕΔΣΝΑ.
Στην πράξη αλλάζει προς το χειρότερο το ασαφές και άτολμο ΠΕΣΔΑ του 2016 πριν ακόμα αναθεωρηθεί . Ούτε το επικαιροποιεί , ούτε το αναθεωρεί . Το αλλάζει προς το χειρότερο.
Η εύκολη λύση του «όλα σε ένα τόπο και με τον γνωστό τρόπο»,  είναι η κατοχυρωμένη  πατέντα.

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς . 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου