Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Ο διαγωνισμός που θα κρίνει τα πάντα. ( τα παρασκήνια και η σπίθα που έχει ανάψει).



Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά.
Αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τη νέα χωματερή στη Φυλή , ακυρώνεται και όλο το σχέδιο που θα μετατρέψει  τη δυτική Αθήνα στον μεγαλύτερο σκουπιδότοπο του πλανήτη.
Αν δεν γίνει η νέα χωματερή , σε λίγους μήνες από σήμερα ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κλείσει οριστικά γιατί απλά δεν θα μπορεί να δεχτεί άλλα σκουπίδια .

Χωρίς τη νέα χωματερή ούτε το θηριώδες εργοστάσιο με καύση θα γίνει , ούτε το ΕΜΑΚ θα επεκταθεί.
Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Πατούλης παίζει καθυστερήσεις στο περιφερειακό συμβούλιο και δεν φέρνει το θέμα για συζήτηση παρά τις πιέσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (πλην της Δύναμης Ζωής) της κ. Δούρου.
Ο κ. Πατούλης περιμένει πρώτα να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τη νέα χωματερή , γιατί ξέρει πως μετά τα πάντα θα έχουν κριθεί και η συζήτηση θα είναι άνευ αντικειμένου και για τα μάτια του κόσμου
Το παρασκήνιο.
Πως φτάσαμε όμως στην απόφαση για  τον  διαγωνισμό την 1η Αυγούστου του 2019;
Η νέα χωματερή στην Φυλή ήταν σχέδιο και διακαής  πόθος των ανθρώπων του ΗΛΕΚΤΩΡΑ και των ενεργούμενων του στον ΕΔΣΝΑ . Δηλαδή  ορισμένων διευθυντών, γνωστών νομικών συμβούλων , υπηρεσιακών παραγόντων και φυσικά  των  δημοτικών αρχόντων της Φυλής  Παππού και Μπουραίμη.
Αυτοί μεθόδευσαν το αδιέξοδο στον ΧΥΤΑ πατώντας πάνω στα μεγάλα λάθη της κ. Δούρου που για μια πενταετία δεν έκανε κανένα νέο χώρο ταφής εκτός Φυλής.
Για να καταλάβουμε πως φτάσαμε στην απόφαση της 1ης Αυγούστου  ας θυμηθούμε κάποιες σημαντικές ημερομηνίες.
Στις 12/7/2019 η παράταξη του κ.  Πατούλη «Νέα Αρχή για την Αττική» με αίτηση της  προς τον ΕΔΣΝΑ   ζήτησε  να ενημερωθεί για  την κατάσταση και τα προβλήματα στον ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής.
Η αίτηση είχε αποδέκτες την Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, την  Εκτελεστική Επιτροπή και τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Στη συνάντηση αυτή δεν εμφανίστηκε  η κ. Δούρου  αλλά στην θέση της  παρουσιάστηκε   ένα συγγενικό της πρόσωπο ( εμφανίστηκε  ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) που ανέλαβε να  ενημερώσει τον κ. Πατούλη .
Εκεί ακούστηκε για πρώτη φορά πως ο ΧΥΤΑ Φυλής αντέχει ως τον Νοέμβριο του 2019 και πως υπάρχουν λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί η κρίση των σκουπιδιών . Το στέλεχος είπε  πως μπορεί να γίνει ένα νέο πανωσήκωμα καθώς και μια νέα χωματερή στην Φυλή .
Όσες  «δεσμεύσεις»   άκουσε στην συνάντηση ο κ. Πατούλης του δόθηκαν και γραπτά    με  εμπιστευτικό έγγραφο του ΕΔΣΝΑ  το οποίο συνυπέγραψαν ο διευθυντής του ΧΥΤΑ και ο Γ.Γ του ΕΔΣΝΑ στις  18/7/19 .ΕΔΩ .
Φυσικά το εμπιστευτικό έγγραφο ο κ. Πατούλης το δημοσιοποίησε την επομένη μέρα 19/7/19 απειλώντας την κ. Δούρου πως θα την στείλει στον εισαγγελέα για βαριά αμέλεια .
Μια μέρα μετά στις 20/7/19 η κ. Δούρου απαντώντας στον κ. Θεοδωρικάκο  ΕΔΩ που μίλησε στη  βουλή για εφιαλτική κατάσταση στον ΧΥΤΑ Φυλής και για ωρολογιακή βόμβα , είπε πως η παράταση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής είναι μια “πολιτική απόφαση που πρέπει να την λάβει η νέα Διοίκηση”.
Όμως ο κ. Πατούλης με το χαρτί του διευθυντή του ΧΥΤΑ στο χέρι  συνέχισε τις απειλές για τον  εισαγγελέα και έτσι η κ. Δούρου την 1η Αυγούστου πήρε τις 2 αποφάσεις για το νέο πανωσήκωμα και τη νέα χωματερή στη Φυλή. ΕΔΩ
Οι  μισές   αλήθειες και τα ψέματα .
Το ότι ο ΧΥΤΑ γέμιζε με ανησυχητικούς ρυθμούς ήταν αλήθεια . Όταν  έλεγε το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ για τον κορεσμό του ΧΥΤΑ  μας έλεγαν κινδυνολόγους .
Όμως το  ότι ο ΧΥΤΑ άντεχε μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 ήταν ένα επίσημο και γραπτό ψέμα του αρμόδιου διευθυντή προκειμένου να εκβιαστεί η Δούρου και να αποφασίσει για τη νέα χωματερή . Από τον Νοέμβριο έχουν περάσει 5 μήνες και ακόμα πέφτουν σκουπίδια στον ίδιο χώρο.
Η κ. Δούρου ισχυρίζεται πως η απόφασή της για τη νέα χωματερή ελήφθη   για να δοθεί χρόνος στην διοίκηση Πατούλη να βρει  εναλλακτικές λύσεις.
Ούτε αυτό ήταν αλήθεια.  Αν η κ. Δούρου ήθελε απλά να δοθεί χρόνος στον κ. Πατούλη θα μπορούσε να πάρει απόφαση μόνο για το νέο πανωσήκωμα και δεν ήταν καθόλου  απαραίτητο να αποφασιστεί και η νέα χωματερή.
Πέρασαν 8 μήνες από τότε και το περίφημο πανωσήκωμα δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα.
Γιατί λοιπόν βιάστηκε να πάρει την απόφαση για τη νέα χωματερή πριν την 1η Σεπτεμβρίου που θα αναλάμβανε επίσημα τα καθήκοντά του ο κ. Πατούλης;
Πάντως όχι για να του δώσει χρόνο να βρει εναλλακτικές λύσεις . Από την 1η Αυγούστου του 2019 πέρασαν ήδη 8 μήνες και δεν έγινε απολύτως τίποτα . Το σενάριο της κ. Δούρου απλά δεν ισχύει.
Η σκληρή πραγματικότητα
Το λόμπι ήξερε που θα πάει στο τέλος η δουλειά όταν σχεδίαζε τεχνητές κρίσεις και όταν έδινε ψεύτικα στοιχεία για τον χρόνο κορεσμού του ΧΥΤΑ .
Ήξεραν πως όταν αναλάβει ο κ. Πατούλης οι εναλλακτικές λύσεις θα πάνε περίπατο γιατί ο νέος περιφερειάρχης δεν είχε προγραμματικές δεσμεύσεις για νέους ΧΥΤΑ και για κλείσιμο της Φυλής.
Όπως ακριβώς  έγινε . Σήμερα ο κ . Πατούλης λέει: "εμείς δεν ψάχνουμε άλλους χώρους εκτός Φυλής ". Το λόμπι ήξερε τι έκανε .
Τι λογαριασμούς έχουν κάνει .
Ο κ. Πατούλης και το λόμπι πίστεψαν πως αφού ελέγχουν τους δημοτικούς άρχοντες στη Φυλή , θα κάνουν τη νέα χωματερή και τα εργοστάσια χωρίς να ανοίξει μύτη.
Για αυτό τους μπουκώνουν τόσα χρόνια με λεφτά και για αυτό τους εκλέγουν πάντα στον ΕΔΣΝΑ.
Πίστεψαν επίσης πως ο κόσμος που ψηφίζει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντιδράσει  στα σχέδιά τους,  γιατί οι αποφάσεις  φέρουν και της υπογραφή της κ. Δούρου.
Ποντάρισαν ακόμα και στη υποτονική στάση της ΠΟΕ-ΟΤΑ απέναντι στον κ. Πατούλη και τον ρόλο του εργοδοτικού σωματείου στον ΕΔΣΝΑ.
Το  λάθος τους.
Οι λογαριασμοί τους δεν ήταν αβάσιμοι και όλα τα παραπάνω ισχύουν σε  μεγάλο βαθμό αλλά υπάρχει και η κοινωνία των πολιτών και των κινημάτων που δεν την λογάριασαν σωστά.
Η τοπικές κοινωνίες στη δυτική Αθήνα – Αττική βλέπουν τώρα που το πάνε και άρχισαν να αντιδρούν.
Βλέπουν πως αυτό που σχεδιάζουν είναι και άδικο και καταστροφικό .
Δεκάδες συλλογικότητες , κινήματα , απλοί άνθρωποι ακόμα και "πολιτικά ελεγχόμενα"  δημοτικά συμβούλια λένε δεν πάει άλλο και οργανώνονται .
Την προηγούμενη βδομάδα ο κ. Πατούλης με την ουρά στα σκέλια υποχρεώθηκε να φέρει για συζήτηση το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο στις 18/3.
Πολλές δημοτικές παρατάξεις που πρόσκεινται στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν ξεκάθαρες αποστάσεις από τις αποφάσεις και του χειρισμούς της κ. Δούρου και ενεργοποιούνται για την ακύρωση του διαγωνισμού για τη νέα χωματερή και απαιτούν να κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής.
Η σπίθα έχει ανάψει και ο κάμπος μπορεί να καεί , όπως  έλεγε και ο πρόεδρος Μάο.
Αν ξεσηκωθεί ο κόσμος της δυτικής Αθήνας – Αττικής τα σχέδια του λόμπι και των πολιτικών του εκφραστών θα γίνουν κουρελόχαρτα.
Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου