Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Ποιος πληρώνει όσα πετάει; Οι φτωχοί πληρώνουν το μάρμαρο . Στοιχεία ΣΟΚ.

 

ΤΑ ΚΙΛΑ  ΑΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΝΑ ΤΟΝΟ , ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Η κοινή λογική λέει πως όσο περισσότερα σκουπίδια θα πετάω τόσο πιο ακριβά θα τα πληρώνω  για να μάθω να μην παράγω πολλά σκουπίδια και αυτά που παράγω , να μάθω να τα ανακυκλώνω .

Αυτό λέει η κοινή λογική . Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο;

Διαβάζοντας την ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ και αναλύοντας τα στατιστικά δεδομένα που την συνοδεύουν,  το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι αυτοί που πετούν λιγότερα σκουπίδια πληρώνουν πιο πολλά!

Προσοχή! Δεν παρουσιάζουμε   κάποιες  μεμονωμένες περιπτώσεις προκειμένου να στηρίξουμε τον ισχυρισμό μας , αλλά τα στοιχεία από  ολόκληρες περιφερειακές ενότητες με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους.

Παράδειγμα : οι κάτοικοι των δήμων του κεντρικού τομέα Αθηνών πετούν στη χωματερή κατά μέσο όρο 289 κιλά σκουπίδια κατ άτομο τον χρόνο και πληρώνουν πάλι κατά μέσο όρο 58,73  τον τόνο.

Οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής πετούν στη χωματερή κατά μέσο όρο 493,5 κιλά κατ άτομο τον χρόνο και πληρώνουν 52,1ευρώ τον τόνο  !

Ο κάτοικος του Καματερού που είναι το χωριό μου,  πετάει 308 κιλά σκουπίδια το χρόνο  στη χωματερή και πληρώνει  58,49 € , ενώ  ο κάτοικος της Κηφισιάς πετάει στη χωματερή 698 κιλά το χρόνο (δηλαδή πάνω από τα διπλά που πετάω εγώ) και πληρώνει 55,91 € τον τόνο.

Ο κάτοικος του Περάματος  πετά 363 κιλά το χρόνο και πληρώνει 62,48 € τον τόνο , ενώ ο κάτοικος του Διόνυσου πετά 471 κιλά το χρόνο και πληρώνει 49,07 € τον τόνο .

Όλος αυτός ο παραλογισμός συμβαίνει γιατί ο υπολογισμός δεν γίνεται βάση  με το πόσα σκουπίδια πετάμε στη χωματερή κατά κεφαλή , αλλά με το πόσα σκουπίδια ανακυκλώνουμε ή το πόσα πράσινα κλαδέματα πηγαίνουμε στο ΕΜΑΚ .

Αν μένεις λοιπόν στον Ασπρόπυργο ή στο Πέραμα ή την Αγία Βαρβάρα που δεν έχουν πράσινο,  πληρώνεις πολύ παραπάνω από τον κάτοικο της Φιλοθέης , του Παπάγου , της Γλυφάδας κλπ..

Αυτά τα ωραία!

Αλλά ο παραλογισμός δεν σταματά εδώ .

Το 42,88%  από αυτά που πληρώνουμε πάνε για αντισταθμιστικά κυρίως στο δήμο Φυλής .

Ας δούμε 2 παραδείγματα .

Στο χωριό μου το Καματερό που είναι δίπλα στη χωματερή της Φυλής πληρώνουμε 1.410.656,95 € εισφορά στον ΕΔΣΝΑ και τα 604.608 € από αυτά είναι αντισταθμιστικά . Χωρίς αντισταθμιστικά θα πληρώναμε 806.000 €.

Ο Δήμος Αθηναίων πληρώνει 19.178.000 € και τα 8.223.526 € είναι αντισταθμιστικά.

Με αυτά και με αυτά  ο δήμος Άνω  Λιοσίων και ο Δήμος Φυλής είχε  εισπράξει  ως το έτος 2.000  51.500.000.0000 δις δραχμές και από το 2000 ως σήμερα έχουν εισπράξει άλλα 660 εκατομμύρια ευρώ .

Όλα αυτά τα χρήματα έχουν χρησιμοποιηθεί για  εκμαυλισμό  συνειδήσεων στην τοπική κοινωνία προκειμένου να δέχεται αδιαμαρτύρητα την συνέχιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος  της Φυλής . 

Με αυτά τα λεφτά οι δήμοι της Αττικής θα μπορούσαν να έχουν υλοποιήσει 2 ΠΕΣΔΑ στο σύνολό τους ! Σημείωση: το υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ προϋπολογίστηκε στα 408.000.000 € .

Συμπέρασμα : Αν θέλουμε να είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί,  αυτό το σχέδιο τιμολόγησης του ΕΔΣΝΑ δεν πρέπει να περάσει από το Δ.Σ .

Δεν γίνεται να το ψηφίσει η μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων της Αττικής .

Αν θέλουν πραγματικά να αλλάξουν τα πράγματα,  θα πρέπει να σταματήσουν το αίσχος των αντισταθμιστικών που πάνε για εκμαυλισμό συνειδήσεων και να κάνουν ένα κανονισμό τιμολόγησης  με βάση τα σκουπίδια που πηγαίνουν για θάψιμο στη χωματερή .

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου