Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Γιατί στηρίζουμε το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και υπογράφουμε το κείμενο - παρέμβαση;


 

Με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση για τη  μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της  εγκατάστασης της Φυλής ,  το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας συνυπέγραψαν ένα κείμενο κατά του  περιβαλλοντικού - κοινωνικού ρατσισμού  σε βάρος της δ. Αττικής – Αθήνας  και την αποκεντρωμένη  διαχείριση των αποβλήτων .

 Ο στόχος ήταν αυτό το κείμενο –παρέμβαση  να συν υπογραφεί και από άλλες συλλογικότητες και ενεργούς πολίτες  ,που δραστηριοποιούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση , στο συνδικαλιστικό κίνημα κλπ, και εκτός της δυτικής Αθήνας .

 Η επιλογή δεν ήταν τυχαία .

 Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ υποστηρίζει εδώ και χρόνια πως η εγκατάσταση της Φυλής πρέπει να κλείσει, όχι μόνο γιατί επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον της δυτικής Αθήνας , αλλά γιατί στην εγκατάσταση της Φυλής   στηρίζεται το παρωχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.

 Το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής οφείλει να γίνει αίτημα κάθε κάτοικου της Αττικής, είτε ζει στη δυτική Αθήνα είτε όχι.

 Δεν θέλαμε να κάνουμε απλά ένα κείμενο που οι συλλογικότητες και οι ενεργοί πολίτες θα δήλωναν την συμπάθεια τους στους κατοίκους της δυτικής Αθήνας .

 Δεν θέλαμε να κάνουμε ένα κείμενο σούπα που δεν θα μιλά για τις ρίζες του προβλήματος και για τις ευθύνες όλων αυτών που διαχειρίστηκαν  το πρόβλημα .

 Δεν θέλαμε να κάνουμε ένα κείμενο που θα αποφεύγει να βάλει το χέρι στην πληγή και θα μιλά γενικά και αόριστα υπέρ της καλής ανακύκλωσης,  αλλά ένα κείμενο που βάζει ως προϋπόθεση την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων προκειμένου όχι απλά να κλείσει η Φυλή , αλλά να μην έχουμε άλλες Φυλές πουθενά.

 Διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο και το ξέραμε.

 Θα μπορούσαμε εύκολα να κάνουμε ένα κείμενο που δεν θα μιλά για πολιτικές ευθύνες και δεν θα τονίζει την ανάγκη να υπάρξουν νέες εγκαταστάσεις στην Αττική  συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ.

 Θα μπορούσαμε να κάνουμε απλά ένα κείμενο συμπάθειας  προς τον λαό της δυτικής Αθήνας που θα μπορούσαν εύκολα να το υπογράψουν όλοι.

 Έτσι και αλλιώς όλοι εκφράζουν την συμπάθεια τους στο λαό της δυτικής Αθήνας , όλοι μιλούν για την ανακύκλωση και  όλοι μιλούν για το κλείσιμο της χωματερής της Φυλής .

 Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι στη λογική και στο DNA του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ.

 Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ από τη ίδρυσή του μέχρι σήμερα πορεύτηκε με αρχές .

 Ποτέ δεν μας άρεσε να πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα και να λέμε ανοησίες για εξαγωγή σκουπιδιών , ούτε να λαϊκίζουμε λέγοντας πως δεν πρέπει να υπάρξουν πουθενά υποδομές διαχείρισης των απορριμμάτων.

 Αυτός ήταν και ο λόγος που διαφωνήσαμε σφοδρά με τις αοριστίες του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ.

 Όχι μόνο γιατί στο ΠΕΣΔΑ δεν υπήρξε σαφής δέσμευση για το κλείσιμο της Φυλής , αλλά γιατί δεν υπήρχαν συγκεκριμένες χωροθετήσεις νέων εγκαταστάσεων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων .

 Αν το κείμενο του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ δεν μιλούσε  για τις ευθύνες των κυβερνήσεων , ή των διοικήσεων του ΕΔΣΝΑ ή κάποιων συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, θα ήταν πολύ ευκολότερο να συν υπογραφεί από πολλούς, αλλά για εμάς  που το γράψαμε,  θα ήταν σαν να κοροϊδεύαμε τον εαυτό μας.

 Δεν μας απασχόλησε  ποτέ αν οι περιφερειάρχες και οι εργολάβοι και οι δημοτικοί άρχοντες στη Φυλή   έβγαζαν σπυριά όταν άκουγαν για το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.

 Δεν είχαμε προηγούμενα μαζί τους .

 Συγκρουστήκαμε σφοδρά μαζί τους για τη στάση τους απέναντι στο περιβαλλοντικό έγκλημα της Φυλής και τις πολιτικές τους στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

 Το θετικό και το ελπιδοφόρο είναι ότι το κείμενο του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας το συνυπογράφουν δεκάδες συλλογικότητες και ενεργοί πολίτες .

 Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς φαίνεται πως «υπάρχουν προϋποθέσεις για μια καινούργια άνοιξη» όπως έλεγε και ο σπουδαίος Μιχάλης Κατσαρός.

 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

 το κείμενο είναι εδώ :
https://drive.google.com/.../1G1WBIB3vKLutM0YxHLP.../view...


 Τα σχετικά μηνύματα, παρακαλούμε να στέλνονται στο: oxi.xyta.filis@gmail.com

 

 

 

Μ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου