Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Η τελευταία μάχη .. Του Θωμά Μπιζά



Το έχουμε πει πολλές φορές. . Αν τα καταφέρουν τελικά και κάνουν τη νέα χωματερή στη Φυλή,  η δυτική Αθήνα θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο σκουπιδότοπο της Ευρώπης .

Μετά θα ακολουθήσουν η αναβάθμιση του ΕΜΑΚ ,  το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών (του κεντρικού τομέα)  και η μια από τις 4 μονάδες καύσης που θα κατασκευαστούν πανελλαδικά. 

Το έργο «κλειδί» είναι η νέα χωματερή .

Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί , ο εργολάβος «ΗΛΕΚΤΩΡΑΣ» έχει πάρει ήδη τη δουλειά και αυτό που μένει πλέον είναι η περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας χωματερής.

Το κόλπο είναι γνωστό . Θα επιχειρήσουν να  πάρουν  αδειοδότηση με το γνωστό τρικ της τροποποίησης της αρχικής  Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)  του ΧΥΤΑ .

Ωστόσο θα υπάρξει  υποχρεωτικά διαδικασία γνωμοδότησης των αρμόδιων φορέων στα πλαίσια της οποίας  θα κατατεθούν ενστάσεις και αντιρρήσεις

Η μελέτη για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του ΧΥΤΑ Φυλής θα δοθεί για διαβούλευση στα αρμόδια όργανα για να αποφανθούν.

Η μάχη πλέον θα δοθεί για να μην πάρει περιβαλλοντική αδειοδότηση το έργο.

Εμείς θα είμαστε παρόντες και σε αυτή τη μάχη  και θα καταθέσουμε τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις μας.

Θα δούμε τι θέση θα πάρουν οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου που θα κληθούν να αποφανθούν επί της τροποποίησης και οι δήμοι της δυτικής Αθήνας .

Στη διαβούλευση για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του νέου ΧΥΤΑ , ο κάθε κατεργάρης θα μπει στον πάγκο του.

 

οι συνέπειες της ήττας και το προσωπικό κόστος 

 

Το 1997 και το 2003 κάποιοι από εμάς είχαμε δώσει τη μάχη για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων (1997) και του ΧΥΤΑ Φυλής (2003).

Οι δυνάμεις τότε ήταν μικρές και ανοργάνωτες και τα συμφέροντα (ΕΔΣΝΑ- εργολάβοι – δημοτικοί άρχοντες της περιοχής) μας έκαναν μια χαψιά.

Όπως λέει και ο Μιχάλης Κατσαρός στο περίφημο ποίημα του «οι Βησιγότθοι» το τι ακολούθησε δεν περιγράφεται.

Δεν μπορεί να περιγραφεί η διαφθορά , να περιγραφεί η καμαρίλα ,  να περιγραφούν τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και τα μυθικά κέρδη . 

    Τα συμφέροντα έφτιαξαν ένα αδιανόητα ισχυρό μηχανισμό στον ΕΔΣΝΑ και όταν  

υπάρχει ένας τέτοιος μηχανισμός, τραβά τους διεφθαρμένους και τους ελεεινούς όπως τραβά το μέλι τις μύγες .

Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι που αντιστέκονται, μόνο που είναι τόσο λίγοι που στοχοποιούνται εύκολα και συνήθως είναι οι χαμένοι της υπόθεσης.  

Όσοι αντιστέκονται γίνονται δακτυλοδεικτούμενοι και κυνηγιούνται ανελέητα .

Σε προσωπικό επίπεδο όλα αυτά τα χρόνια έζησα καταστάσεις που είναι πολύ δύσκολο  να τις πιστέψει  άνθρωπος.

Δεν μιλώ για τα ΜΑΤ του Αρκουδέα , του Σγουρού και του Πατούλη γιατί εκεί δεν ήμουν μόνος.

Απειλήθηκα με λυντσάρισμα  από τους παρατρεχάμενους του Μπουραίμη , απειλήθηκα με μηνύσεις και αγωγές από τον Παππού -και όχι μόνο- , είδα συναδέλφους να με κατηγορούν ότι τους χτύπησα γιατί ήταν απεργοσπάστες και κουβαλούσαν τους φακέλους των εργολάβων στον Σγουρό και και και …

Δεν μιλώ για τις χυδαίες ανακοινώσεις του σωματείου των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ σε βάρος μου ή για κάτι γελοία ανθρωπάκια που σιτίζονται μόνο και μόνο για να βρίζουν τον Μπιζά μέσα από διάφορα blog.

Η προσωπική μου εμπλοκή – εμμονή με την υπόθεση του ΧΥΤΑ Φυλής, με έφερε σε ρήξη με τον πολιτικό χώρο του οποίου υπήρξα και στέλεχος και με πρόσωπα  που διαδραμάτισαν –αρνητικό- ρόλο σε αυτή την υπόθεση.

  

Αυτή η μάχη θα είναι η τελευταία..

 

Από το 2015 με τους ανθρώπους του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ  δώσαμε μια συγκλονιστική μάχη για να αποτρέψουμε τη κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Η έκβαση αυτής της μάχης θα κριθεί οριστικά σε λίγες μέρες .

Αν το έργο εξασφαλίσει περιβαλλοντική αδειοδότηση και μπουν μπροστά οι μπουλντόζες του ΗΛΕΚΤΩΡΑ, η δική μας μάχη θα έχει οριστικά χαθεί.

Σε προσωπικό επίπεδο είμαι έτοιμος και με καθαρή τη συνείδησή μου, αφού έκανα ό,τι μπορούσα , να αποδεχτώ και αυτή την ήττα .

Αν τελικά χάσουμε, «θα φύγουμε από τη μέση», με την ελπίδα να βρεθούν κάποιοι άλλοι με τις ίδιες εμμονές να συνεχίσουν την προσπάθεια για να σταματήσει το έγκλημα της Φυλής και να σωθεί η δυτική Αθήνα. 

 

Υστερόγραφο

Κλείνω αυτό το κείμενο με ένα απόσπασμα  από τους Βησιγότθους ..

Μη σκεφτείς άσκημα για τους Βησιγότθους
είναι κάτι ακίνητα μαζεμένα υποκείμενα
που παριστάνουν τους επιδρομείς.

Πάντως θα καταλάβατε τον αρχαίο ναό
τι αντιπροσώπευε ο γελωτοποιός
τι αντιπροσώπευα εγώ ο γελοίος
ποιοι οι Βησιγότθοι οι αρχιεπίσκοποι
κι ο ένδοξος αυτοκράτορας.

Υπάρχουνε προϋποθέσεις
για μια καινούργια άνοιξη.

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου