Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Ανοίγουμε καινούργιο βιβλίο στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής


Της Αριστέας Βάβουλα*

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015 ήταν μία ιστορική συνεδρίαση. Και τούτο γιατί η δεύτερη αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής, που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, αποτελεί τομή για όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων.
Τομή, γιατί δεν αλλάζουμε απλά σελίδα. Ανοίγουμε καινούργιο βιβλίο.

Η παρούσα αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, εναρμονίζεται πλήρως με το ευρωπαϊκό και εθνικό νομικό πλαίσιο (νόμος 4042/2012) και με τον εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση απορριμμάτων με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και ευημερία των πολιτών. Αποβλέπει στον κοινωνικό, οικολογικό μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, στη μετάβαση σε μία οικονομία των κοινωνικών αναγκών που χρησιμοποιεί αποδοτικά τους πόρους, είναι φιλική στο περιβάλλον και στοχεύει στην αντιμετώπιση των αποβλήτων ως πόρου.
Βασικό εργαλείο για το πέρασμα στη νέα εποχή αποτελεί ο καθορισμός της υποχρέωσης των δήμων να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν τοπικά σχέδια αποκεντρωμένης διαχείρισης αποβλήτων στο πλαίσιο του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού.
Ήδη από τις 4 Οκτωβρίου 2014 η περιφερειάρχης, με επιστολή της προς τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια, τους καλούσε να εκπονήσουν τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων. Στις 29 Δεκεμβρίου 2014 η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) αποφάσισε την ακύρωση των τεσσάρων σχεδιαζόμενων μονάδων επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων στις ΟΕΔΑ της Αττικής με ΣΔΙΤ.
Αυτές οι δύο επιλογές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και ξεκαθαρίζουν το τοπίο για τους πιο δύσπιστους. Και τούτο γιατί:
Πρώτον, με τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων, διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης. Και, δεύτερον, μέσω των σχεδίων αυτών, ο κάθε Δήμος, ή η κάθε ομάδα όμορων δήμων, καλείται να διαχειριστεί τα σκουπίδια των κατοίκων του. Δίνεται έτσι έμφαση στην εγγύτητα, στη μικρή κλίμακα και στη διαλογή στην πηγή με βάση τις τρεις βασικές προτεραιότητες ιεράρχησης (πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση - κομποστοποίηση). Απώτερος στόχος είναι η απομείωση του όγκου των απορριμμάτων μέσω της εκτροπής του μεγαλύτερου μέρους τους με χρονικό ορίζοντα το 2020, με σεβασμό στο περιβάλλον και την υγεία του πολίτη.
Αντιθέτως, οι ΜΕΑ με ΣΔΙΤ στοχεύουν στην κερδοφορία του ιδιώτη, αντέβαιναν των προτεραιοτήτων της ευρωπαΐκής και εθνικής νομοθεσίας -καθώς μιλάμε για διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων- και προϋπέθεταν την εγγυημένη τροφοδοσία τους με απορρίμματα καθώς και την απαλλαγή των επενδυτών από κάθε μεταβολή των συνθηκών.
Τα τοπικά σχέδια αποτελούν κρίσιμο εργαλείο στη νέα πολιτική. Γιατί μπορούν να παραχθούν ανακυκλώσιμα προϊόντα υψηλότερης ποιότητας και αξίας, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες, να εξασφαλίσουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη λόγω του ότι έχουν το μικρότερο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας, είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Τελευταίο και εξίσου σημαντικό: Τα τοπικά σχέδια μπορούν να αποδώσουν μόνο με την κοινωνική συμμετοχή.
Τέλος, σε όσους εκφράζουν την αγωνία ότι πρόκειται να δημιουργήσουμε μικρές χωματερές καθ' ομοίωση της Φυλής, θέλω να απαντήσω ότι τα πράγματα αλλάζουν πλέον ριζικά με την Περιφέρεια Αττικής να στέκεται αρωγός στην προσπάθεια των δήμων να εκπονήσουν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης.
Μια προσπάθεια, η επιτυχία της οποίας θα εξαρτηθεί από την υπεύθυνη συμμετοχή όλων μας - Περιφέρειας, δήμων, τοπικών κοινωνιών. Στο χέρι μας είναι γράψουμε όλες τις σελίδες αυτού του νέου βιβλίου για την Αττική, τους πολίτες και το περιβάλλον.

* Η Α. Βάβουλα είναι περιφερειακή σύμβουλος Δυτικής Αττικής προερχόμενη από τον Δήμο Φυλής.
  http://www.avgi.gr/article/5948309/anoigoume-kainourgio-biblio-sti-diaxeirisi-ton-aporrimmaton-tis-attikis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου