Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΔΙΤ ΚΑΙ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ. Του Θωμά Μπιζά.



Επειδή υπάρχουν μερικοί που επιχειρούν να ξανανοίξουν την συζήτηση για τις ΣΔΙΤ στην διαχείριση των απορριμμάτων , το blog δημοσιεύει ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ερώτηση των 26 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και ο σημερινός υπ. Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής , ο Πρόεδρος της  Βουλής Νίκος Βούτσης και ο αντιπρόεδρος Γ. Βαρεμένος η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ο υπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής , η Χαρά Καφαντάρη και άλλοι σημερινοί βουλευτές).
Τον Οκτώβριο του  2013 έλεγαν οι βουλευτές στην ερώτηση τους ανάμεσα στα άλλα : Η συγκυβέρνηση υπό τις οδηγίες της task force και του Φούχτελ προωθεί σε εθνικό επίπεδο,  με  ταχείες και εν κρυπτώ διαδικασίες, τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων σε κεντρικές μονάδες εισαγόμενης τεχνολογίας με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίηση. Με την κατάλυση των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών η τοπική αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε καθαρά εισπρακτικό μηχανισμό στην υπηρεσία επιχειρηματικών συμφερόντων που ετοιμάζονται να λεηλατήσουν το δημόσιο πλούτο, τα λαϊκά εισοδήματα και με τη διαχείριση των απορριμμάτων, εκτοξεύοντας τα δημοτικά τέλη στα ύψη.

Η Ρένα Δούρου και ο ΕΔΣΝΑ στις 29/12/14 ακύρωσαν τις 4 ΣΔΙΤ στην Αττική λέγοντας ανάμεσα στα άλλα:   "Το σχέδιο των τεσσάρων ΜΕΑ με ΣΔΙΤ υποσκάπτει τις προτεραιότητες και τις αρχές της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς προϋποθέτει την εγγυημένη τροφοδοσία των ΜΕΑ με απορρίμματα και την απαλλαγή των επενδυτών για κάθε μεταβολή των συνθηκών", σημείωσε η κυρία Δούρου, τονίζοντας επίσης ότι "ο σχεδιασμός αυτός εκπονήθηκε και προωθήθηκε σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας". "Επιβαρύνονται οι δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, καθώς, σύμφωνα με τη λογική του σχεδιασμού αυτού, στόχος είναι η διασφάλιση, επί 30 χρόνια, της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επενδυτών"
Υπάρχουν βέβαια  σήμερα κάποιοι νεόκοποι λαθρεπιβάτες που όλα αυτά,  καθώς και την μεγάλη τομή της κυβέρνησης της αριστεράς που είναι ο νέος ΕΣΔΑ τα θεωρούν αριστερές ιδεοληψίες και επιχειρούν να ξανανοίξουν την συζήτηση στα μουλωχτά.
Ας κρατήσουν την όρεξη τους..
Είναι μεγάλο ευτύχημα που ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής ο  Νίκος ο Βούτσης είναι ο άνθρωπός που είχε την κύρια πολιτική ευθύνη και της ανατροπής του σχεδίου ΣΔΙΤ,   του προγράμματος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς  και της ψήφισης του νέου ΕΣΔΑ.
Η παρουσία του σ Νίκου Βούτση στην θέση του προέδρου της Βουλής είναι η πιο ισχυρή εγγύηση πως ο δρόμος που ανοίξαμε για την εναλλακτική διαχείριση με δημόσιο χαρακτήρα θα παραμείνει ανοιχτός.
Στο σχέδιο νόμου για τα νέα προαπαιτούμενα υπάρχει το άρθρο 31, που αποσαφηνίζει  τον τρόπο έγκρισης του ΕΣΔΑ και τροποποιεί  τον τρόπο έγκρισης των ΠΕΣΔΑ.  Για το ΕΣΔΑ προβλέπει κύρωση με ΚΥΑ και έγκριση με πράξη υπουργικού συμβουλίου  και για τους ΠΕΣΔΑ έχουμε μια αλλαγή: αποφασίζονται από τα περιφερειακά συμβούλια, με τη σύμφωνη γνώμη των γενικών γραμματέων των υπουργείων εσωτερικών και περιβάλλοντος  (όχι των αρμόδιων διευθύνσεων) και εγκρίνονται με ΚΥΑ. Ο ν. 4042/2012 προέβλεπε  έγκριση από τα περιφερειακά συμβούλια.
Το ερχόμενο Σάββατο το άρθρο 31 θα ψηφιστεί και αμέσως μετά θα δρομολογηθεί  και η  ΚΥΑ και η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η ασάφειες και τα κενά που προσπαθούν ορισμένοι να αξιοποιήσουν δεν θα υπάρχουν πλέον και το νέο ΕΣΔΑ θα μείνει ως μια μεγάλη τομή της κυβέρνησης της αριστεράς.
Όσοι έχουν δεξιές ιδεοληψίες ας τις κρατήσουν για τον εαυτό τους.
Θωμάς Μπιζάς
Σ.Σ Το blog θα δημοσιεύσει σειρά σχετικών άρθρων αναλύουν και εξηγούν τι είναι οι  ΣΔΙΤ  αλλά και την Ελληνική και διεθνή εμπειρία.
Η ερώτηση των 26 βουλευτών εδώ :
https://left.gr/news/skandalo-me-tis-sdit-sti-diaheirisi-ton-aporrimmaton-erotisi-toy-syriza

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου