Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΥΛΗΣ» οι θέσεις μας για το νέο ΠΕΣΔΑ της Aττικής




Email:rizospastiki.kinhsh@yahoo.gr

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΣΔΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το περιβάλλον σημαίνει ζωή και όλοι μας αξίζει να παλεύουμε για να την κάνουμε καλύτερη. Η «Ριζοσπαστική Κίνηση Φυλής» αγωνίζεται για να πάψει:
ü  Να αποτελεί ο ΟΕΔΑ Φυλής συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης, δηλαδή, χωματερή ανεξέλεγκτης ταφής απορριμμάτων για όλη την Αττική και όχι μόνο, με πολύ χαμηλά ποσοστά για ανακύκλωση και κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων.
ü  Να υποβαθμίζεται η περιοχή, αφού, όπως κατέδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το κόστος από τη χωματερή μόνο για την περιοχή των Άνω Λιοσίων σε περιβαλλοντικές επιπτώσεις ανέρχεται στα 2 δις και με βάση μελέτη του Πολυτεχνείου σε επίπεδο αξιών γης στο 1,6 δις, συνολικά, δηλαδή 3,6 δις!


Οι Θέσεις και οι Προτάσεις μας
·       Στο νέο ΠΕΣΔΑ πρέπει να υπάρχει σαφής δέσμευση  για το  κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής μετά τον κορεσμό των κυττάρων της Β΄ Φάσης και αποκλεισμός χρήσης κάθε όμορης περιοχής όπως είναι το λατομείο Μουσαμά. Η περιοχή εντάσσεται σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης.
·      Μετά τη Β΄ Φάση, δεν μπορεί να υπάρχει κανένας χώρος τελικής διάθεσης απορριμμάτων στο Δήμο Φυλής ούτε και το λατομείο Μουσαμά.
·       Σαφής δέσμευση για την άμεση απομάκρυνση του Αποτεφρωτήρα παθογόνων από τη Φυλή και τη μετεγκατάστασή του σε άλλον ειδικά επιλεγμένο χώρο.
·      Να πάψει να αποτελεί η χωματερή, μέσω των «αργυρίων» των αντισταθμιστικών οφελών, το εργαλείο για την ομηρία του δήμου, λόγω της απαράδεκτης σύνδεσής τους με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα αντισταθμιστικά να μειώνονται σταθερά και να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για έργα για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή. 
·       Τα πράσινα σημεία, χώροι συγκέντρωσης υλικών για ανακύκλωση, να ΜΗΝ περιορίζονται μόνο σε ένα ανά δήμο (ο νέος σχεδιασμός ορθά αναφέρει, τουλάχιστον ένα ανά δήμο), αλλά να δημιουργηθεί ένα πυκνό δίκτυο, διαφόρων επιπέδων και εύκολα προσβάσιμο στους πολίτες.  Άρα, απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη δικτύωση των πράσινων σημείων για να είναι αποτελεσματικά και βιώσιμα.
·       Το δίκτυο των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) πρέπει να επανεξετασθεί και να ανασχεδιαστεί. Είμαστε αντίθετοι με τους θηριώδης ΣΜΑ. Να γίνουν ΜΕΑ σύμμεικτων σαφώς μικρότερης δυναμικότητας από τους  ΣΜΑ.  Επομένως, ο νέος ΠΕΣΔΑ πρέπει να προβλέπει πόσες ΜΕΑ θα χρειαστούμε συνολικά, τη δυναμικότητά τους καθώς  και προτάσεις για το πού θα βρίσκονται ανά διαχειριστική ενότητα. 
·      Τα Εργοστάσια Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) μπορεί να παίξουν σπουδαίο ρόλο στη επεξεργασία προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΒΑΑ). Όμως, δεν συμφωνούμε με την «αναβάθμιση και επέκταση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων», που είναι ήδη τεράστιος. Αντίθετα, θεωρούμε ότι πρέπει να μειωθεί η δυναμικότητά του και να λειτουργήσει ως μονάδα επεξεργασίας ανακυκλωμένων υλικών που προέρχονται από την προδιαλογή.
·      Ο νέος σχεδιασμός πρέπει να προβλέπει πόσους ΧΥΤΥ θα χρειαστούμε, τι δυναμικότητας θα είναι ο κάθε ένας από αυτούς, σε ποιες συγκεκριμένα διαχειριστικές ενότητες θα χωροθετηθούν και να είναι έτοιμοι το 2019. Επίσης, ο νέος σχεδιασμός πρέπει να προβλέπει και ΧΥΤΑ επικινδύνων αποβλήτων σε περιφερειακό ή διαπεριφερειακό επίπεδο.
·      Στο νέο ΠΕΣΔΑ  εκτός του ότι τα μεγάλα έργα πρέπει να ονομάζονται με σαφήνεια, οφείλουν να είναι και προϋπολογισμένα.
·      Τέλος, άμεσα πρέπει ο Δήμος Φυλής να καταθέσει, επιτέλους, το δικό του Τοπικό Σχέδιο Διαχείρησης. Είναι από τους ελάχιστους Δήμους, αν όχι ο τελευταίος, που δεν έχει καταθέσει ακόμη το Σχέδιο αυτό.
Με βάση τις πάγιες και σταθερές θέσεις και τις αξίες μας, με τις οποίες κινούμαστε και πιστεύουμε, θεωρούμε ότι ο νέος ΠΕΣΔΑ, που ψηφίστηκε, επιβάλλεται να περιλαμβάνει και τις προτάσεις μας, όπως προαναφέρθηκαν, και εργαζόμαστε σταθερά για να το πετύχουμε. Γι΄ αυτούς τους λόγους, επίσης, καταψηφίσαμε στις 28 Αυγούστου το νέο ΠΕΣΔΑ στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ.

Το Συντονιστικό
Της Ριζοσπαστική Κίνηση Φυλής






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου