Μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή στην Συνέλευση της ΚΕΔΕ και ο Γενικό Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης ανέφερε σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε το ΠΟΤΑΜΙ ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει το θέμα του εκλογικού νόμου.
Ο κ. Πουλάκης όμως έβαλε και τις παραμέτρους, εκτός από αναλογικότερο και να εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα και να καταπολεμά το μαύρο χρήμα.
Παίρνοντας για μία σύντομη παρέμβαση το λόγο, ο κ. Πουλάκης τόνισε πως «ο εκλογικός νόμος είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου οι ψήφοι των πολιτών μετατρέπονται σε βουλευτικές έδρες και, επομένως, η συλλογική δημοκρατική βούληση σε πολιτική εξουσία. Με την έννοια αυτή, ο εκλογικός νόμος βρίσκεται σε μια διαρκή σχέση αλληλοδιαμόρφωσης με το πολιτικό σύστημα και, άρα, η επιλογή του ενός ή του άλλου εκλογικού συστήματος διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή μιας χώρας».
Καταθέτοντας δε ορισμένες σκέψεις για τις βασικές αρχές επί των οποίων θεωρεί ότι πρέπει κατ’ αρχήν να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία, ο Γ.Γ. του ΥΠΕΣΔΑ στάθηκε στα εξής σημεία :
Πρώτον, την επιδίωξη της όσο γίνεται αναλογικότερης λειτουργίας του εκλογικού συστήματος, καθώς, όπως ανέφερε, «σε συνθήκες κρίσης της πολιτικής εμπιστοσύνης, η όσο γίνεται μεγαλύτερη αναλογία μεταξύ του κοινοβουλίου και της κοινωνίας, καθώς και ο πλουραλισμός εντός της Βουλής μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει».
Δεύτερον, την εξασφάλιση σχετικής κυβερνητικής σταθερότητας, η οποία όπως τόνισε εξαρτάται πρωτίστως από «την ωριμότητα και τη σταθερότητα κάθε πολιτικού συστήματος» και η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το «σεβασμό στον πλουραλιστικό χαρακτήρα της δημοκρατίας και την αποφυγή εκτρωματικών και προφανώς δυσανάλογα ευνοϊκών για το πρώτο ή για τα δύο μεγάλα κόμματα ρυθμίσεων».
Τρίτον, την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαπλοκής και του μαύρου πολιτικού χρήματος, για την οποία ωστόσο δεν είναι πανάκεια το απλό «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών.
Κλείνοντας, ο κ. Πουλάκης έθεσε ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε αλλαγής «την επιδίωξη και επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας», αναφέροντας ως θετικό δείγμα γραφής την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προτείνει την έναρξη του σχετικού διαλόγου στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπογραμμίζοντας ότι «είναι κρίμα το ότι η ευκαιρία αυτή χάθηκε, διότι επισκιάστηκε από άλλες συγκυριακές επιδιώξεις στο πλαίσιο της κομματικής αντιπαράθεσης». Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα, ανοίγοντας με τρόπο δημοκρατικό και συντεταγμένο τη συζήτηση.
Αλλαγή εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση δεν αναφέρθηκε αλλά συνδέθηκε τουλάχιστον από τον κ. Κουρουμπλή με την αναμόρφωση του Καλλικράτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου