Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Σε φάση υλοποίησης ο νέος σχεδιασμός για τα απορρίμματα της Θεσσαλίας Αγώνας δρόμου για να κλείσουν άμεσα όλες οι ανεξέλεγκτες χωματερές




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
Την ώρα που η χώρα μας συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με υπέρογκα πρόστιμα για την επί χρόνια λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ), η αντίστροφη μέτρηση για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων έχει ήδη ξεκινήσει. Παρότι ακόμη τα αποτελέσματα δεν έχουν φανεί στην καθημερινότητά μας, ούτε τα δημοτικά τέλη για την αποκομιδή των απορριμμάτων έχουν μειωθεί, γίνονται σημαντικά βήματα, που το αποτύπωμά τους θα φανεί τα επόμενα χρόνια.


Η προσπάθεια, λοιπόν, για να φανούν τα αποτελέσματα της οικολογικής διαχείρισης απορριμμάτων έχει ξεκινήσει σε δυο επίπεδα. Αφ' ενός στο κλείσιμο των ΧΑΔΑ και αφ' ετέρου στην υλοποίηση του νέου εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, τον οποίον υλοποιούν οι Περιφέρειες σε συνεργασίας με τους δήμους.
Στο σκέλος της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ έχει γίνει κατορθωτό μέσα σε ένα χρόνο, οι δήμοι να "γλιτώσουν" από την πληρωμή προστίμων 3,72 εκατ. ευρώ, συμμορφούμενοι στις κοινοτικές οδηγίες και αποκαθιστώντας τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. στις 2/12/2014 οι δήμοι έπρεπε να πληρώσει εφάπαξ 10 εκατ. ευρώ και 14,52 εκατ. ευρώ σε εξαμηνιαία βάση για την μη αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Το πρόστιμο αφορούσε 293 ανενεργούς και μη αποκατεστημένους ΧΑΔΑ και 70 ενέργους ΧΑΔΑ. Με τη νέα απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. στις 17/7/2014, η Ελλάδα πλήρωσε 10,8 εκατ. ευρώ, καθώς κατόρθωσε να προχωρήσει στην αποκατάσταση 52 ΧΑΔΑ. Συγκεκριμένα, από τους 270 ΧΑΔΑ οι 52 ήταν ενεργοί, οι 162 μη αποκατεστημένοι, 4 αποκατεστημένοι αλλά επαναλειτουργούν ως χωματερές.
Προσεχώς χαμηλότερα τα πρόστιμα από την Ε.Ε. για τις ανεξέλεγκτες χωματερές στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που εστάλησαν από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες προς το Δικαστήριο της Ε.Ε. στις 2/12/2015, έχουν προχωρήσει οι εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση 47 ΧΑΔΑ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το πρόστιμο που επιβαρύνει τα ταμεία των δήμων να είναι χαμηλότερο. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι παρήγορο εάν σκεφτεί κανείς στο έδαφος της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπάρχουν 12 ενεργοί ΧΑΔΑ, στης Περιφέρειας Ν. Αιγαίου 11 ΧΑΔΑ και στης Δυτικής Ελλάδας 3 εκ των οποίων όλοι στο νομό Ηλείας. Η προσωρινή αποσυμφόρηση του δήμου Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας από τους τόνους απορριμμάτων στους δρόμους, μπορεί να δίνει μια ανάσα. Ωστόσο, όπως γίνεται πλέον κατανοητό από τις τοπικές αρχές της περιοχής η οικολογική διαχείριση πρέπει να προχωρήσει. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόκειται να γίνει ο επανασχεδιασμός της εργοστασιακής μονάδας στην θέση Τριανταφυλλιά, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερης δυναμικής από 60.000 τόνους απορριμμάτων σε ετήσια βάση.

Στα φαραωνικά έργα επιμένει ο Π. Τατούλης

Με βάση τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) επανασχεδιασμός των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων απαιτείται και στην περίπτωση της περιφέρειας Πελοποννήσου. Παρότι ο Περιφερειάρχης, Π. Τατούλης επιχειρεί να προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή φαραωνικών και πολυδάπανων εργοστασίων, δεν συμβαίνει το ίδιο σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Για παράδειγμα στην Θεσσαλία ο Περιφερειάρχης, Κ. Αγοραστός έχει προσανατολιστεί στον σχεδιασμό τριών μονάδων μικρής δυναμικής για την επεξεργασία απορριμμάτων. Ο σχεδιασμός αυτός εντάσσεται στον ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας, ο οποίος είναι προϊόν επεξεργασίας για περισσότερα από τρία χρόνια.

Τρεις μικρές μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Θεσσαλία

Στην πρόσφατη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Παν. Κουρουμπλή, με την συμμετοχή του Θεσσαλού περιφερειάρχη εκφράστηκε ικανοποίηση για την ολοκλήρωση του ΠΕΣΔΑ και των τοπικών σχεδίων και κάποιες εκκρεμότητες πρόκειται να διευθετηθούν προσεχώς. Από τα συναρμόδια υπουργεία η οριστική έγκριση του ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας αναμένεται να δοθεί στα τέλη Μαρτίου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες εργασίες. Η πρώτη φάση του έργου προϋπολογιζόμενου κόστους 60 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την κατασκευή τριών μονάδων μικρής κλίμακας για μηχανική επεξεργασία απορριμμάτων σε Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα. Στις μονάδες θα εισέρχονται τέσσερα ρεύματα ανακύκλωσης και θα υπάρχει ειδική εγκατάσταση για την κομποστοποίηση. Επίσης, έχει προβλεφθεί η αγορά οχημάτων και η προμήθεια κάδων για να γίνεται η διαλογή στην πηγή.

Κ. Αγοραστός: Προχωράμε στην χωροθέτηση πράσινων σημείων

"Πιλοτικά θα χωροθετήσουμε κάποια πράσινα σημεία", τονίζει στην "Α" ο Κ. Αγοραστός, χαρακτηρίζοντάς τα "απαραίτητα", για να προχωρήσει η ανακύκλωση. Επισημαίνει, όμως, ότι με την οριστικοποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων, που συντάσσουν οι δήμοι, "θα ξέρουμε πόσα πράσινα σημεία θα κατασκευαστούν και ποια business plans είναι βιώσιμα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν". Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος για την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ αναμένεται να ανέλθει στα 135 εκατ. ευρώ. "Το βασικό είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να εμπιστευτεί αυτήν την προσπάθεια", τονίζει ο Κ. Αγοραστός υποστηρίζοντας ότι "στόχος είναι ο πολίτης να επιβαρύνεται με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και οι επιβαλλόμενες χρεώσεις να συνάδουν με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου