Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Συνέδριο Αλεξανδρούπολης . Η ΚΕΔΕ σε ρόλο ντίλερ των σκουπιδο-επενδυτών! Του Θωμά Μπιζά.



Παρακολουθώντας (διαδικτυακά) τις εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη για τα ΑΣΤΙΚΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς είναι πως η ηγεσία της ΚΕΔΕ έχει αποφασίσει να παίξει ένα πιο «ενεργό ρόλο» στην υπονόμευση του νέου ΕΣΔΑ.

Δεν είναι τυχαίο πως στο κείμενο των συμπερασμάτων του συνεδρίου δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στον νέο ΕΣΔΑ που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2015 και κυρώθηκε  με πράξη υπουργικού συμβουλίου μόλις πριν λίγες μέρες.
Η μεγαλύτερη τομή στην διαχείριση των αποβλήτων στην σύγχρονη Ελλάδα είναι σαν να μην υπάρχει για την ΚΕΔΕ. 
Ο ΕΣΔΑ δεν αναφέρεται καν στα κείμενα των συμπερασμάτων !
 Η ΚΕΔΕ,  αντί να συζητήσει για  το νέο τοπίο στην διαχείριση των ΑΣΑ  και τους   φιλόδοξους στόχους  του ΕΣΔΑ για την ανακύκλωση,  συζητά το πως «θα παραταθεί» η σημερινή κατάσταση και το πώς οι  υποδομές επεξεργασίας και διάθεσης των υπολειμμάτων (εννοούν τις μεγάλες μονάδες επεξεργασίας ) θα λύνουν το «πρόβλημα» μέχρι να αναπτυχθούν τα συστήματα ανακύκλωσης σε 10-15 χρόνια !
Ούτε κουβέντα για τον νέο (πολύ σημαντικό) ρόλο των ΟΤΑ στον κύκλο της διαχείρισης των ΑΣΑ.
Αναφέρει η ΚΕΔΕ  στο κείμενο των συμπερασμάτων :

  •   Η δημιουργία ολοκληρωμένων και επιτυχημένων συστημάτων ανακύκλωσης απαιτεί 10-15 χρόνια συστηματικών προσπαθειών και γίνεται με σταδιακή οικοδόμηση και βελτιώσεις
  •     των﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽υστημσιμ σε συνΌσο επιτυχημένη και αν είναι η ανακύκλωση, η ύπαρξη υποδομών επεξεργασίας και διάθεσης των υπολειμμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των συστημάτων

Λες  και δεν έχουν διαβάσει  τίποτα για τους στόχους του νέου ΕΣΔΑ με ορίζοντα το 2020  για την ανακύκλωση και τον νέο συμπληρωματικό ρόλο των μονάδων επεξεργασίας των υπολειμματικών σύμμεικτων.
Η υποστήριξη των ΣΔΙΤ , η αμφισβήτηση των δυνατοτήτων των ΟΤΑ για την υλοποίηση αποτελεσματικών προγραμμάτων ανακύκλωσης , η «προτίμηση» των μονάδων επεξεργασίας,  φανερώνει που το πάει το πράγμα η ηγεσία της ΚΕΔΕ.
Οι ντίλερ των επενδυτών που θέλουν να στήσουν  τις μονάδες  επεξεργασίας δεν θα έλεγαν τίποτα διαφορετικότερο  από αυτά που λέει και η ηγεσία της ΚΕΔΕ.
Μόνο που τους ντίλερ,  οι ιθαγενείς τους βλέπουν καχύποπτα . Υποψιάζονται   πως τους  παραμυθιάζουν για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.
 Ενώ η ηγεσία της ΚΕΔΕ όσο να είναι έχει ένα άλλο κύρος και δεν μπορεί να «χρεωθεί»  το ίδιο εύκολα την   προώθηση των εργολαβικών συμφερόντων . 
Ότι λέει η ηγεσία της ΚΕΔΕ , το λέει στο όνομα της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος !
Οι εργολάβοι που δίνουν ένα σκασμό λεφτά για χορηγίες στα συνέδρια αυτά δεν είναι κορόιδα. Κάνουν την δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Γιατί άλλο κύρος έχει ο ντίλερ, άλλο ο Πανεπιστημιακός καθηγητής και άλλο ο Δήμαρχος. 

Θωμάς Μπιζάς 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου