Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

ο ΧΥΤΕΑ στον ΤΙΤΑΝΑ και ο ΧΥΤΑ πού; (Μουσαμάς ή Μελετάνι)



ΧΥΤΕΑ στο λατομείο ΤΙΤΑΝ

 Από την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό πως εκπονείται ήδη η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων ) στο  λατομείο ΤΙΤΑΝ    στην Μανδρα Αττικής .                                                                                                 
  Οι πληροφορίες λένε, ότι στο επενδυτικό σχήμα που θα διαχειριστεί τον ΧΥΤΕΑ,  θα συμμετέχει μεγάλη εταιρεία του χώρου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων (Polyeco) και η αδειοδότηση θα γίνει από το ΥΠΕΝ και όχι από την περιφέρεια Αττικής.
Η εξέλιξη αυτή είναι βέβαιο, πως  δημιουργεί νέα δεδομένα για την Δυτική Αττική.       
                      
       Το λατομείο ΤΙΤΑΝ είναι ένας από τους τρεις  χώρους που περιλαμβάνονται στη μελέτη των  εξοφλημένων ανενεργών λατομείων μεταλλείων (ΕΑΛΜ), που μπορούν να δεχτούν δομές διαχείρισης αποβλήτων (ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ-ΧΥΤΕΑ). Τα άλλα δύο λατομεία είναι το λατομείο του Μουσαμά, που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του δήμου Φυλής και το Μελετάνι, που βρίσκεται στο δήμο Μάνδρας.   
Μουσαμάς και Μελετάνι
Εάν λοιπόν, αποφασιστεί να γίνει και ένας νέος ΧΥΤΥ στη Δυτική Αττική, η “λογική” λέει πως θα επιλεγεί ένα από τα αυτά δύο αυτά λατομεία.
 Με «δεδομένο», πως στον δήμο Μάνδρας θα γίνει ο νέος ΧΥΤΕΑ (στο λατομείο  ΤΙΤΑΝΑ), φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο, να γίνει και ο ΧΥΤΑ στο Μελετάνι.
Επιπροσθέτως, να σημειώσουμε πως στο Μελετάνι υπάρχουν και άλλου είδους σοβαρά προβλήματα, όπως η φυσική αναδάσωση που έχει γίνει με την πάροδο των χρόνων , οι σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης στο χώρο και βέβαια οι τοπικές αντιδράσεις του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασιλείου του  Δήμου Μάνδρας κ.λ.π.)
      Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως το λατομείο του Μουσαμά αποκτά  «προβάδισμα», προκειμένου να γίνει ο νέος ΧΥΤ της Δυτικής Αττικής χωρίς να αποκλείουμε το Μελετάνι.
Τον κίνδυνο αυτό τον έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό.
Το Δυτικό Μέτωπο έχει μιλήσει κατ’ επανάληψη για την ακαταλληλότητα του χώρου.
Το λατομείο Μουσαμά βρίσκεται εντός του Αστικού ιστού (στην Ζωφριά) και γειτνιάζει με τους δήμους Πετρούπολης και Καματερού.
Η στάση των δήμων Φυλής , Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων – Καματερού
Για τον λόγο αυτό στις 26 Ιουνίου 2017  ζητήσαμε με επίσημη αίτηση -που συνοδευόταν και από την μελέτη για τα ΕΑΛΜ σε c.d- ,από το δημοτικό συμβούλιο Φυλής αλλά και από τα  δημοτικά συμβούλια, των Δήμων  Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων- Καματερού, να πάρουν αποφάσεις προκειμένου το συγκεκριμένο λατομείο να εξαιρεθεί από την Μελέτη για τα ΕΑΛΜ.
Όμως όπως αρέσκεται να λέει και ο δήμαρχος της  Φυλής  και ο δήμαρχος της Πετρούπολης και ο δήμαρχος Αγ. Αναργύρων – Καματερού ,  μας έγραψαν κανονικά .  Δεν καταδέχτηκαν να ασχοληθούν με το ζήτημα λες και δεν τους αφορούσε.
Τώρα ακούμε και επιχειρήματα υπέρ  του λατομείου του Μουσαμά.  Λένε πως ότι ο χώρος ανήκει στο δημόσιο, πως  έχει εύκολη πρόσβαση και πως βρίσκεται κοντά στο ΕΜΑΚ Φυλής, του οποίου η δυναμικότητα αυξήθηκε και θα αποτελεί τη ναυαρχίδα των Μονάδων επεξεργασίας στην Αττική! Αυτά τα ωραία. .
Η στάση του δήμαρχου  Φυλής
Δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία η αφωνία του δημάρχου Φυλής.
 Με τη στάση του βάζει πλάτη στο να μετατραπεί όλη η Φυλή και η Δυτική Αθήνα σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο.
Κάνει το κορόιδο για την Β’ Φάση και τον Μουσαμά, λέει ναι στην αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ και θα πει ναι στη Γ’ Φάση, προκειμένου να διαιωνιστεί ο ΧΥΤΑ Φυλής και να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του λόμπυ των σκουπιδιών.
Προσπαθεί με μπούρδες τύπου HYRIGIA (αποκαταστάσεις μαϊμού) να ξεγελάσει τον κόσμο στην Φυλή για να μην ξεσηκωθεί και ακυρώσει τα σχέδια του λόμπυ των σκουπιδιών για νέα επέκταση στην Γ Φάση.
Έχει καταφέρει αξιοποιώντας (μέρος) των τεράστιων ποσών που παίρνει από τον ΕΔΣΝΑ και την περιφέρεια Αττικής να κουλαντρίσει τις αντιδράσεις των μαζικών συλλόγων στην Φυλή.
 Έχει επιδοθεί σε μια αδιανόητα μεγάλη επιχείρηση εξαγοράς συνειδήσεων  με μοναδικό σκοπό να «ελεγχθούν»  οι  αντιδράσεις για το περιβαλλοντικό έγκλημα της χωματερής.
Η αντίδραση των κατοίκων της δυτικής Αθήνας
Όμως το ζήτημα δεν είναι οι θεατρινισμοί του δήμαρχου. Το ζήτημα είναι τι θα κάνει η τοπική κοινωνία και τα κινήματα.
Θα δεχτούν οι κάτοικοι  να γίνει η Δυτική Αθήνα ο   μοναδικός σκουπιδότοπος της Αττικής με ένα ΧΥΤΕΑ και δύο ΧΥΤΑ (ένα Φυλή και ένα στον Μουσαμά ή το Μελετάνι) ή θα αντιδράσουν;
Οι αποφάσεις που θα παρθούν τώρα θα καθορίσουν το μέλλον της δυτικής Αθήνας – Αττικής ,  για πολλές δεκαετίες ακόμα.
Αν δεν αντιδράσουμε ούτε τώρα, θα είμαστε άξιοι της τύχης μας. 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου