Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

ΝΕΟ ! Ανατριχιαστικά ευρήματα από την μόλυνση της χωματερής ! Σε κίνδυνο η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων .


Εντάξει τα ευρήματα των μελετών της ASPROFOS αμφισβητήθηκαν από τους ίδιους που τα παράγγειλαν ως αβάσιμα.
Για τα ευρήματα της επιδημιολογικής μελέτης του ίδιου του ΕΔΣΝΑ τι έχουν να μας πουν; Θα τα αμφισβητήσουν και αυτά;
Διαβάστε και φρίξτε ! Δείτε σε τι επίπεδα έχουν μολυνθεί ο αέρας το έδαφος και τα υπόγεια νερά από την χωματερή και αναλογιστείτε τι συνέπειες υπάρχουν στην υγεία των κατοίκων .
Σημειώστε ότι με ευθύνη του δήμου Φυλής έχει καθυστερήσει η επιδημιολογική  έρευνα στον τοπικό πληθυσμό και βγάλτε τα συμπεράσματά σας .

Δημοσιεύουμε σήμερα ολόκληρο το μέρος της εισήγησης του κ. Πρωτούλη που αφορά «τα στοιχεία αυτά περιέχονται στην "Τελική Έκθεση" (Μάρτης 2018) και τα επιμέρους 13 μηνιαία τεύχη (από 1.1.17 έως 31.1.18) του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης των ΧΥΤΑ Φυλής και Άνω Λιοσίων, που υλοποιήθηκαν το 2017 από εξειδικευμένη εταιρεία για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ και προέκυψαν από σειρά δειγματοληψιών και αναλύσεων».


Τα 13 Παραδοτέα του υπόψη Προγράμματος εντοπίστηκαν αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΕΔΣΝΑ.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
1. Σχετικά με τα απορρέοντα από τον ΧΥΤΑ επιφανειακά νερά και τα λιμνάζοντα σε αυτόν σημειώνουμε τα εξής:
(α) Ακόμη και τα απορρέοντα προς το παρακείμενο ρέμα νερά ("Μαυρηνώρα" ή "Ρεματάκι") εμφανίζουν μικροβιολογική φόρτιση κατά εκατοντάδες μέχρι δεκάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα επεξεργασμένα προς άρδευση λύματα! Χειρότερη είναι η κατάσταση στα λιμνάζοντα νερά.
(β) Η οργανική ρύπανση σε ορισμένες θέσεις ξεπερνά και αυτή των ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων!
(γ) Διαπιστώνονται μεγάλες υπερβάσεις (πολλαπλάσιες των θεσπισμένων ορίων) στα απορρέοντα επιφανειακά νερά ως προς τους πλέον επικίνδυνους τοξικούς ρύπους: Κάδμιο, Μόλυβδος, Υδράργυρος, Νικέλιο, μαζί και το Χρώμιο προσθέτουμε εμείς. Σε θέσεις με λιμνάζοντα νερά βρέθηκαν τιμές μέχρι και 1.320 φορές από το επιτρεπόμενο όριο για το Νικέλιο450 φορές για το Χρώμιο1.120 φορές για το Μόλυβδο3,6 φορές για τον Υδράργυρο και 312 φορές για το Κάδμιο.
Συμπέρασμα: Ένα εφιαλτικό "κοκτέιλ" από μολυσματικούς παράγοντες, από οργανικούς ρύπους και από καρκινογόνους και άλλους τοξικούς και επικίνδυνους ρύπους διασπείρονται στην ευρύτερη περιοχή μέσω των επιφανειακών νερών, που είτε ρέουν από τον ΧΥΤΑ, βεβαρημένων με υψηλό φορτίο στραγγισμάτων, είτε λιμνάζουν πάνω σε αυτόν δημιουργώντας, πέραν των άλλων, και μόνιμες εστίες επώασης και εξάπλωσης νοσογόνων παραγόντων.
2. Τα παραπάνω ευρήματα αντανακλούν και στην υποβάθμιση της ποιότητας των υπόγειων νερών, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις των 4 κατάντη γεωτρήσεων ελέγχου (τρεις για τον ενεργό ΧΥΤΑ Φυλής και μία για τους ΧΥΤΑ – ΧΔΑ Α. Λιοσίων), που έγιναν τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο.
Οι δειγματοληψίες του Ιουνίου έδειξαν:
(α) Σε 2 ή και στις 3 κατάντη γεωτρήσεις Α, Β, Γ του ΧΥΤΑ Φυλής διαπιστώθηκε υπέρβαση του ορίου (της "Ανώτερης Αποδεκτής Τιμής") των παρακάτω ρύπων εξαιτίας των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ: PH (στις 2 γεωτρήσεις), Ηλεκτρική Αγωγιμότητα (στις 2), Αργίλιο (και στις 3), Νικέλιο (στις 2), Χλωριούχα (στις 2) και Αμμώνιο (και στις 3).
(β) Επιπλέον αυτών, στις γεωτρήσεις αυτές διαπιστώθηκε, σε αντιπαραβολή με τις τιμές της ανάντη γεώτρησης-"μάρτυρα", σοβαρή επίπτωση των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ ως προς τους ρύπους: Κάδμιο (σε 2), Ολικό Χρώμιο (σε 2), Μόλυβδος (σε 2), Νικέλιο (σε 1), Θειικά (σε 1).
(γ) Στην κατάντη γεώτρηση των ΧΥΤΑ Ι, ΙΙ και ΧΔΑ Α. Λιοσίων ("Γεώτρηση Θερμοκηπίου") διαπιστώθηκε υπέρβαση του ορίου των παρακάτω ρύπων: Αργίλιο, Αρσενικό, Μόλυβδος, Νικέλιο, Αμμώνιο.
Επιπλέον αυτών, διαπιστώθηκε σοβαρή επίπτωση των στραγγισμάτων ως προς τους ρύπους: Ολικό Χρώμιο και Θειικά.
Οι δειγματοληψίες του Δεκεμβρίου έδειξαν:
(α) Σε δύο ή και στις 3 κατάντη γεωτρήσεις Α, Β, Γ του ΧΥΤΑ Φυλής διαπιστώθηκε υπέρβαση του ορίου των παρακάτω ρύπων εξαιτίας των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ: Ηλεκτρική Αγωγιμότητα (σε 2), Αργίλιο (και στις 3), Νικέλιο (και στις 3), Χλωριούχα (και στις 3) και Αμμώνιο (και στις 3).
(β) Στην κατάντη γεώτρηση των ΧΥΤΑ Ι, ΙΙ και ΧΔΑ Α. Λιοσίων διαπιστώθηκε υπέρβαση του ορίου των παρακάτω ρύπων: Αργίλιο, Αρσενικό, Μόλυβδος, Νικέλιο και Αμμώνιο.
Εμφανέστατη είναι και η οργανική ρύπανση των κατάντη της ΟΕΔΑ υπόγειων νερών, με οργανικό ρυπαντικό φορτίο έως και 10πλάσιο(!) για τον μήνα Ιούνιο αλλά και 18πλάσιο(!) για τον μήνα Δεκέμβριο έναντι αυτού των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων (10 mg/l), που προορίζονται για απόρριψη στα υπόγεια νερά μέσω γεωτρήσεων.
Σοβαρότατη προκύπτει και η μικροβιολογική μόλυνση των υπόγειων νερών μέσω των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ. Στις μετρήσεις του Δεκεμβρίου εντοπίστηκαν πλήθος εντερόκοκκων (δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης) και στις 4 κατάντη γεωτρήσεις με τις τιμές των μετρήσεων να υπερβαίνει κατά 46, 55, 65 και 125 φορές (ανάλογα με τη γεώτρηση) το ανώτερο όριο για τα ολικά κολοβακτηρίδια, έναντι αυτού των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων (2 ολικά κολοβακτηρίδια ανά λίτρο), που προορίζονται για απόρριψη στα υπόγεια νερά μέσω γεωτρήσεων.
3. Διαπιστώνεται σημαντική διαφυγή και υπόγεια μετανάστευση του βιοαερίου. Σύμφωνα με την Τελική Έκθεση (Μάρτιος 2018), διαπιστώθηκε διαφυγή βιοαερίου στο 41% επί του συνόλου των μετρήσεων στην Α' Φάση του ΧΥΤΑ Φυλής και στο 68% για τον ΧΥΤΑ Λιοσίων.
Ειδικότερα, ως προς την υπόγεια μετανάστευση, η γεώτρηση ανάντη του ΧΥΤΑ Φυλής στο υψηλότερο σημείο του εδαφικού αναγλύφου, αποτελεί αψευδή μάρτυρα μαζικής υπόγειας μετανάστευσης του βιοαερίου προς την κατεύθυνση των Άνω Λιοσίων και των άλλων ανάντη του ΧΥΤΑ οικισμών μέσα από τα διαπερατά ασβεστολιθικά πετρώματα του λόφου "Σκαλιστήρι". Στους 10 από τους 12 μήνες η μέση περιεκτικότητα του μεθανίου στα ληφθέντα δείγματα του αέρα της γεώτρησης έφτασε το 25,7%!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου