Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Η EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ τους χτύπησε εκεί που τους πονάει ! ( ανάλυση )


Ο   ΕΔΣΝΑ σε μια συνεδρίαση παρωδία (ούτε καν τηλεδιάσκεψη ) αποφάσισε ερήμην των δήμων της Αττικής  για  την  τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει  το 2020 .
Συγκεκριμένα :
  • αυξάνεται το κόστος ταφής κατά 8% ! Από 49,67 ευρώ ανά τόνο, σε 53,82 ευρώ.
  • τα βιοαπόβλητα (κλαδέματα κλπ) θα χρεώνονται με 26,91 ευρώ/τόνο, από μηδενική χρέωση που έχουν ως σήμερα.
  • διαγράφονται μια σειρά προγενέστερων αποφάσεων του ΕΔΣΝΑ για μη χρέωση α) αμιγώς πράσινων αποβλήτων, β) προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών, γ) προδιαλεγμένων υπολειμμάτων λαϊκών αγορών.
  • αυξάνονται τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα λαμβάνει  ο Δήμος Φυλής για το 2020, κατά 3,4 εκατ. ευρώ από 36,27 εκατ. το 2019, σε 39,67 εκατ. το 2020
  •  σε ότι αφορά την  αναδρομική χρέωση σε βάρος δήμων για τα βιοαπόβλητα του 2019 ο ΕΔΣΝΑ μετά τις αντιδράσεις ακόμα και δικών τους δημάρχων έκανε πίσω λέγοντας πως  θα υπάρχει νεότερη, διορθωμένη και ξεκάθαρη διατύπωση .  Σημείωση : Οι δήμοι υπολόγιζαν να  διαθέσουν δωρεάν τα βιοαπόβλητα , όμως με τις εισηγήσεις του ΕΔΣΝΑ προέκυπτε αναδρομικό κόστος διαχείρισης 49,67 ευρώ ανά τόνο ! 

Ο κ. Πατούλης θορυβημένος από τις αντιδράσεις υποχρεώθηκε να απαντήσει στην Εφημερίδα των Συντακτών με το προσφιλή του τρόπο . Λέγοντας ασύστολα ψέματα και πετώντας την μπάλα στην κερκίδα .

  •   Για επικοινωνιακούς λόγους βάφτισε τον ΧΥΤΑ Φυλής «χωματερή»  για να πει πως η χωματερή της Φυλής θα κλείσει το 2025!!   Ο πονηρός κ. Πατούλης το 2025 φιλοδοξεί να μετονομαστεί ο ΧΥΤΑ Φυλής  σε ΧΥΤΥ και αυτό να το παρουσιάσει ως κλείσιμο της χωματερής.
  •   Λέει πως ο ΕΔΣΝΑ έχει προμηθευτεί 80 νέα απορριμματοφόρα και 9.000 κάδους για τη συλλογή βιοαποβλήτων αλλά δεν λέει πως όλα αυτά τα βιοαπόβλητα θα οδηγούνται  στο ΕΜΑΚ και θα μετατρέψουν την δυτική Αθήνα σε θάλαμο αερίων. Σημείωση για την αναβάθμιση του ΕΜΑΚ ο ΕΔΣΝΑ θα διαθέσει 65.000.000 ευρώ με δυνατότητα διάθεσης άλλων  65.000.000 ευρώ για να συνεχιστεί το πάρτι και τα επόμενα χρόνια.
  •   Λέει για την κατασκευή νέων ΜΕΑ (Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων)  και Βιοαποβλήτων αλλά δεν λέει πως κατάργησε τις 3 από τις 6 ΜΕΑ που προέβλεπε ο υφιστάμενος ΠΕΣΔΑ.  Δεν λέει πως στην θέση ων 3 ΜΕΑ κάνει μια νέα ΜΕΑ στη Φυλή με ΣΔΙΤ και καύση δυναμικότητας 450.000 τόνων !
  •   Λέει για  «εξεύρεση χώρων ταφής υπολειμμάτων, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ώστε να πάψει επιτέλους η Δυτική Αττική να σηκώνει όλο το βάρος του Λεκανοπεδίου»  ενώ πριν από μερικούς μήνες μας έλεγε ότι εμείς δεν ψάχνουμε χώρους να θάψουμε τα σκουπίδια μας
  •   Λέει για «την υλοποίηση δράσεων για την προώθηση της συστηματικής ανακύκλωσης , σε συνεργασία με τους Δήμους» αλλά δεν λέει ότι αυτές οι δράσεις δεν  είναι τίποτε άλλο από το μοίρασμα κάποιων κάδων και κάποιων μικρών οικίσκων της ιδιωτικής εταιρείας «ανταποδοτική ανακύκλωση» .
Ας δούμε την αλήθεια κατάματα :

 Ο ΕΔΣΝΑ είναι πλέον  ένας  μηχανισμός εξυπηρέτησης συγκεκριμένων εργολαβικών συμφερόντων και μοιράσματος  αντισταθμιστικών στον δήμο Φυλής .
Τα 39 από τα 90 εκατομμύρια που δίνουν οι δήμοι κάθε χρόνο στο ΕΔΣΝΑ  δίνονται ως αντισταθμιστικά στον δήμο Φυλής για να δέχεται τα πάντα όλα στη Φυλή και άλλα τόσα περίπου πάνε στις τσέπες συγκεκριμένων εργολαβικών συμφερόντων .
Αυτή είναι όλη η αλήθεια.
Πληρώνουμε δεκάδες εκατομμύρια για την συντήρηση ενός μηχανισμού εξυπηρέτησης συμφερόντων που έχει πλέον αυτονομηθεί από τον έλεγχο των δήμων και του περιφερειακού συμβουλίου και δρα χωρίς να δίνει λογαριασμό πουθενά .
Ο ΕΔΣΝΑ είναι πλέον μέρος του προβλήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους δήμους ιδιαίτερα της δυτικής Αθήνας- Αττικής.
Τα αποτελέσματα των πολιτικών  του ΕΔΣΝΑ όλα αυτά τα χρόνια είναι να έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά ταφής σε όλη την Ευρώπη και τα χαμηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης. 
Και όλα αυτά πετώντας κυριολεκτικά δισεκατομμύρια ευρώ που αν τα αξιοποιούσαμε θα μπορούσαμε να έχουμε λύσει το πρόβλημα της Αττικής πολλά χρόνια πριν .
Έχει έρθει η ώρα οι δήμοι της δυτικής Αθήνας – Αττικής να επανεξετάσουν τη συμμετοχή τους στον ΕΔΣΝΑ που τους στοιχίζει ο κούκος αηδόνι και ταυτόχρονα υφίστανται και τις τραγικές συνέπειες από την λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς .









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου