Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Συνέντευξη στο DOCUMENTO για τον αντι-περιβαλλοντικό νόμο.



Ολόκληρο το άρθρο του κ. Βασίλη Ανδριανόπουλου ΕΔΩ

Δημοσιεύουμε το απόσπασμα με την συνέντευξη του Θωμά Μπιζά

«Μεγάλο αγκάθι τα περιφερειακά σχέδια»
«Το νομοσχέδιο αντί να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία για την επεξεργασία των αποβλήτων την κάνει ακόμη πιο αντιπεριβαλλοντική. Δεν είναι εκσυγχρονισμός αυτό αλλά αναχρονισμός. Υπάρχουν διατάξεις που αφορούν την τροποποίηση των εθνικών σχεδίων (σ.σ.: παρατάθηκε η ισχύς του από τα πέντε στα δέκα χρόνια) από το υπουργικό συμβούλιο, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα αφορούν αυτές οι τροποποιήσεις.
Οπως όμως έχει δηλώσει εδώ και κάποιους μήνες ο κ. Χατζηδάκης, το εθνικό σχέδιο θα αλλάξει προκειμένου να εισαχθεί η τεχνολογία της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων. Δηλαδή η καύση» ανέφερε στο Documento ο Θωμάς Μπιζάς, εκ των επικεφαλής της συλλογικότητας Δυτικό Μέτωπο.
Τα περιφερειακά σχέδια «αποτελούν μεγάλο αγκάθι, ειδικά για την Αττική. Το περιφερειακό σχέδιο της Αττικής εγκρίθηκε το 2016 και ο περιφερειάρχης το άλλαξε ήδη στην πράξη: Κατήργησε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, δύο του κεντρικού τομέα και μία του νοτιοανατολικού τομέα, και στη θέση τους κάνει μια νέα μονάδα στη Φυλή με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και καύση. Η δυναμικότητά της θα είναι 550.000 τόνοι και θα είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως. Ηδη όμως η μεγαλύτερη παγκοσμίως είναι το ΕΜΑΚ Φυλής με 350.000 τόνους δυναμικότητα» λέει.
«Πονηρές» διατάξεις για αποφάσεις
Παράλληλα «υπάρχουν κάποιες “πονηρές” διατάξεις. Ο υπουργός μπορεί να πάρει αποφάσεις κατά παρέκκλιση των περιφερειακών σχεδίων σε έκτακτες ανάγκες. Η Αττική εδώ και χρόνια βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη. Εχει έναν μοναδικό ΧΥΤΑ στη Φυλή που δέχεται περίπου 1.800.000 τόνους απορρίμματα ετησίως και ουσιαστικά έχει ήδη κορεστεί: λειτουργεί με πανωσηκώματα και επεκτάσεις. Θεωρούμε σίγουρο ότι θα επικαλεστούν την έκτακτη ανάγκη είτε για να τον επεκτείνουν κι άλλο είτε για να προχωρήσουν σε εγκαταστάσεις μονάδων που δεν προβλέπονται από το περιφερειακό σχέδιο. Υπάρχει ένας διαγωνισμός για πολύ μεγάλη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Πλέον θα μπορούν να επικαλεστούν το κατεπείγον την κατάστασης για να τον προχωρήσουν. Εχουμε το πιο συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στον κόσμο, είμαστε πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην ταφή και τελευταία στην ανακύκλωση και οδεύουμε προς μια υπερσυγκεντρωτική εγκατάσταση» σημειώνει.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Δυτικό Μέτωπο σε σχολιασμό των επίμαχων ρυθμίσεων, «πουθενά δεν εξηγείται για ποιον λόγο οι έκτακτες καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται από τον αρμόδιο υπουργό και όχι από τα κατά τον νόμο αρμόδια όργανα και φορείς. Μήπως αυτό αποτελεί διευκόλυνση φίλιων περιφερειακών αρχών (για παράδειγμα της Αττικής), που δεν θέλουν να επωμιστούν το βάρος επιλογών που έχουν πολιτικό κόστος;».
Το υφιστάμενο εθνικό σχέδιο, όπως αναφέρει ο κ. Μπιζάς, «είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην καύση των υπολειμματικών σύμμεικτων, που βγαίνουν κυρίως από τα εργοστάσια επεξεργασίας χαρτιού και πλαστικού. Αυτό θέλουν να το αλλάξουν προκειμένου να κάνουν μονάδες καύσης υπολειμματικών σύμμεικτων για συμπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή η τεχνολογία εγκαταλείπεται από την Ευρώπη επειδή μολύνει και καταναλώνει πρώτες ύλες που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν».
Σημαντικό ζήτημα εγείρεται και για τους ΣΜΑ: «Υπάρχουν πολλοί μικροί ΣΜΑ στην Αττική, όπου συμπιέζονται τα σκουπίδια και μετά στέλνονται στη Φυλή. Το νομοσχέδιο νομιμοποιεί πολλούς που δεν έχουν αδειοδότηση και λειτουργούν παράνομα. Θα γίνουν ΣΜΑ σε δήμους όπως των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού, παρότι δεν υπάρχει σχετική απόφαση δημοτικού συμβουλίου, παρά μόνο εισήγηση από μια τεχνική υπηρεσία. Γενικότερα, σε μια αποκεντρωμένη διαχείριση οι ΣΜΑ δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης, αφού θα υπήρχαν μονάδες επεξεργασίας και χώροι υγειονομικής ταφής» επισημαίνει.
«Δεν είναι εκσυγχρονισμός αλλά αναχρονισμός»
Σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων στα νησιά ο κ. Μπιζάς υπογράμμισε ότι «δημιουργούνται ΦΟΔΣΑ ιδιωτικού δικαίου κι αυτό γιατί εξυπηρετούν καλύτερα τα ιδιωτικά συμφέροντα». Οπως άλλωστε αναφέρει το Δυτικό Μέτωπο: «Η επιδίωξη για μετατροπή των φορέων διαχείρισης αποβλήτων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ είναι παλιότερη (από την εποχή της συζήτησης του υφιστάμενου εθνικού σχεδιασμού), εξυπηρετεί την ευκολότερη ανάμειξη ιδιωτών στο έργο της διαχείρισης αποβλήτων και δυσκολεύει τον κοινωνικό έλεγχο».
Αναφορικά με τα βιοαπόβλητα, «ο περιφερειάρχης Αττικής μοιράζει 80 απορριμματοφόρα και κάποιους κάδους βιοαποβλήτων σε δήμους με στόχο να μαζευτούν μέχρι το τέλους του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου 200.000 τόνοι βιοαποβλήτων. Τα βιοαπόβλητα της Αττικής είναι συνολικά 900.000 τόνοι ετησίως. Αρα μιλάμε για πιλοτικά προγράμματα σε κάποιους δήμους. Επειδή δεν υπάρχουν μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων, θα πηγαίνουν στο ΕΜΑΚ Φυλής, το οποίο σήμερα επεξεργάζεται ετησίως 1.750 τόνους βιοαποβλήτων. Οι κοντινοί δήμοι βρομάνε από την επεξεργασία αυτών των τόνων. Με 200.000 τόνους η ζωή των ανθρώπων θα γίνει αφόρητη. Τα βιοαπόβλητα πρέπει να συλλέγονται και να επεξεργάζονται με αποκεντρωμένο τρόπο σε μικρές μονάδες επεξεργασίας» καταλήγει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου