ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΦΥΛΗ !

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Ανησυχία για την πορεία διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής εκφράζει η ΠΡΩΣΥΝΑΤ εν όψει, μάλιστα, της σημερινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι αφενός η ενσωμάτωση των παρατηρήσεων - επισημάνσεων των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος επί της μελέτης επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής, αφετέρου, η σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΠΕΣΔΑ Αττικής.

Με την επισήμανση ότι "έχουν στενέψει τα χρονικά περιθώρια" για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, αλλά και των ΠΕΣΔΑ τόσο στο σκέλος της άντλησης χρηματοδότησης από κοινοτικούς πόρους, όσο και στην πορεία εκπλήρωσης των στόχων για περισσότερη ανακύκλωση και κομποστοποίηση, η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) υπογραμμίζει ότι "είναι υποχρέωση της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ να αποσαφηνίσουν τη στάση τους".
Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ, επικαλούμενη τις επισημάνσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, σημειώνει ότι το δεύτερο σχέδιο του ΠΕΣΔΑ "έχει τα ίδια κουσούρια με το πρώτο", γιατί κατά την κρίση της "αποδέχεται και 'νομιμοποιεί' την επιλογή των περισσότερων δήμων να συνεχίσουν το καθεστώς 'εξαγωγής' των σκουπιδιών τους στη Φυλή και να περιορίζουν τις δράσεις τους σε επιφανειακές ενέργειες, όπως βελτιώσεις του δικτύου συλλογής, δημιουργία κάποιων πράσινων σημείων και σε λίγες περιπτώσεις τοπική διαχείριση των κλαδεμάτων".
Επικαλούμενη πρόσφατες παρεμβάσεις του ΕΔΣΝΑ στον ΧΥΤΑ Φυλής αναφορικά με τη λειτουργία του εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης, αλλά και του αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων, η ΠΡΩΣΥΝΑΤ επισημαίνει ότι: "Με δεδομένη αφενός την πλήρωση των τελευταίων κυττάρων του ΧΥΤΑ Φυλής εντός των επόμενων δύο ετών, αφετέρου ότι η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ παραπέμπει στις καλένδες τη δημιουργία νέων χώρων ασφαλούς διάθεσης (ΧΥΤΥ), είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα τεθεί πολύ σύντομα και θέμα χωρικής επέκτασης των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ Φυλής". Παρ' ότι η ΠΡΩΣΥΝΑΤ χαρακτηρίζει "θετική" την αξιοποίηση των ανενεργών λατομείων της Αττικής ως ΧΥΤΥ, κάνει λόγο για "καθυστέρηση" στην εκπόνηση της αναγκαίας μελέτης για την υπόδειξη των ανενεργών λατομείων.
Την ίδια στιγμή, συλλογικότητες από την ευρύτερη περιοχή της Φυλής ζητούν να δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ. Παράλληλα, εκφράζουν τον φόβο ότι όσο δεν ορίζεται με σαφήνεια ποιες άλλες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων θα λειτουργήσουν εντός Αττικής, τόσο οι εγκαταστάσεις της Φυλής θα συνεχίσουν να δέχονται σύμμεικτα απορρίμματα.

 http://www.avgi.gr/article/6641365/agonia-gia-tin-poreia-diaxeirisis-aporrimmaton-stin-attiki-apo-tin-prosunat