Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΕΜΑΚ ΛΕΕΙ Ο ΕΔΣΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΔΥΣΟΣΜΙΑΣ





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημέρωση σχετικά με τη δυσοσμία στις γύρω από τον ΧΥΤΑ Φυλής περιοχές

Ο ΕΔΣΝΑ με αίσθηση ευθύνης και με γνώμονα την διαφύλαξη της υγείας των εργαζομένων και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής έχει την αρμοδιότητα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής.
Στο πλαίσιο της καθημερινής παρακολούθησης παρατηρήθηκε, το τελευταίο διάστημα, έντονο πρόβλημα δυσοσμίας στις γύρω από τον ΧΥΤΑ περιοχές. Κατόπιν τούτου ο ΕΔΣΝΑ κινήθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να διαγνώσει την εστία, έτσι ώστε να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας πραγματοποίησε αυτοψία, τόσο στον χώρο του ΧΥΤΑ, όσο και του ΕΜΑΚ και εξέτασε προσεκτικά τις εκθέσεις που υποβάλλονται. Σύμφωνα με τις εκθέσεις αυτές δεν φαίνεται να υπάρχουν ζητήματα που συναρτώνται με την διάχυση οσμών (από την πλευρά του ΕΜΑΚ), εκτός από την περιστασιακή έλλειψη υλικού χωματοκάλυψης και κατάλληλου εξοπλισμού που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στην άμεση κάλυψη με χώμα των αποβλήτων που εισέρχονται καθημερινά στον ΧΥΤΑ.
Ως εκ τούτου ο ΕΔΣΝΑ προχώρησε σε νέα διαγωνιστική διαδικασία. Έχει ήδη υπογράψει σχετική σύμβαση με αντικείμενο την εκτέλεση εργασιών υποστήριξης των λειτουργικών αναγκών του ΧΥΤΑ σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του, ενώ ο ΕΔΣΝΑ λαμβάνει ήδη όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξαλειφθεί πλήρως το πρόβλημα της δυσοσμίας.
Με στόχο μια μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση ανάλογων προβλημάτων, ο ΕΔΣΝΑ ανέλαβε να εφαρμόσει πιο συστηματική πραγματοποίηση μετρήσεων  των οσμών στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ, ώστε σε κάθε περίπτωση να εντοπίζεται έγκαιρα τυχόν έκλυση οσμών, και οι εστίες παραγωγής τους.
Στο άμεσο μέλλον, προγραμματίζεται και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΕΜΑΚ προκειμένου να διευκολύνεται η βέλτιστη λειτουργία του.
Με το διαγωνισμό φύλαξης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα αντιμετωπιστεί άμεσα  και το μείζον ζήτημα  της παρεμπόδισης απόθεσης απορριμμάτων των δημοτικών  απορριμματοφόρων από τρίτα πρόσωπα και ρακοσυλλέκτες που εισέρχονται στον χώρο.
Τέλος, ο ΕΔΣΝΑ θα προχωρήσει άμεσα σε διαγωνισμό για την πραγματοποίηση επιδημιολογικής μελέτης στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, κάτι το οποίο αποτελεί χρόνιο αίτημα των κινημάτων και των κατοίκων των περιοχών γύρω από τον ΧΥΤΑ.

.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου