Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Σοκαριστική αποκάλυψη. Θέλουν να κάνουν Ενεργειακό πάρκο και πάρκο αναψυχής πάνω σε περιοχή μολυσμένη από ραδιενεργά στοιχεία!

 
Σύμφωνα με τα ευρήματα των μελετών της εταιρείας ASPROFOS ENGINEERING που αποκάλυψε η εφημερίδα των συντακτών εδώ με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της στις 20/3/2018 και που είχαν αντικείμενο «την αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής» φάνηκε πως στον χώρο της παλιάς χωματερής εντοπίστηκαν ραδιενεργά στοιχεία και αυτό το γεγονός προκάλεσε σοβαρή ανησυχία στους μελετητές -και όχι μόνο σε αυτούς-.

Πιο συγκεκριμένα από τις καταγραφές στο έδαφος στην θέση της παλιάς χωματερής , εντοπίστηκαν τα παρακάτω ραδιενεργά στοιχεία : Θόριο 232 (322 Th) , Ράδιο 224,226 (224|Rα, 226Rα) , Μόλυβδος 210 (210 Pb) , Τρίτιο(3H) .
Σύμφωνα με την μελέτη, « η επεξεργασία των συγκεντρώσεων των ανωτέρω ραδιενεργών στοιχείων έγινε μόνο για την θέση της παλιάς χωματερής , και ακολουθεί εκτενέστερη καταγραφή στο τεύχος της Ποσοτικής και Ποιοτικής Σύστασης των Αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Φυλής.
Οι συγκεντρώσεις των ραδιενεργών στοιχείων προκαλούν ακτινοβολίες πολύ μεγαλύτερες από την φυσικά ακτινοβολία με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας όλων των ζώντων οργανισμών.
Η ASPROFOS προτείνει «περαιτέρω έρευνα στην περιοχή της παλιάς χωματερής από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας»
Να σημειώσουμε πως την έρευνα αυτή την ανέθεσε ο δήμαρχος Φυλής κ Χρήστος Παππούς στις 13/10/2015 , αλλά τα ευρήματα της έρευνας τα έκρυβε ως τον Μάρτιο του 2018 που έγινε η αποκάλυψη.
Παρά τις προσπάθειές και τις επανειλημμένες αιτήσεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ στον δήμο Φυλής , τον ΕΔΣΝΑ και την Εισαγγελία Περιβάλλοντος, μέχρι στιγμής δεν έγινε κατορθωτό να δημοσιοποιηθεί το σύνολο του περιεχομένου των εν λόγω μελετών.
Ο Δήμαρχος της Φυλής έχει με δηλώσει στο δημοτικό συμβούλιο πως έχει παραδώσει τις μελέτες της ASPROFOS στην εισαγγελία Περιβάλλοντος .
Όμως σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα ο δήμος Φυλής σκοπεύει να δημιουργήσει
Ενεργειακό Πάρκο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που θα περιλαμβάνει χώρους αναψυχής και πρασίνου.
Πιο συγκεκριμένα ο δήμαρχος Φυλής μιλά για την «Μετατροπή της παλιάς χωματερής σε πάρκο φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών, πάρκου νερού από τα στραγγίσματα των απορριμμάτων, αθλητικού πάρκου και πίστας moto cross».
Από ότι φαίνεται λοιπόν είναι δυο οι λόγοι που οδήγησαν τον δήμαρχο (και όσους άλλους γνώριζαν τα ευρήματα της μελέτης ) να την κρύβουν για τόσα χρόνια.
Ο ένας λόγος αφορά την ίδια την λειτουργία του ΧΥΤΑ και ο άλλος το project για το περίφημο ενεργειακό πάρκο.
Τα πράγματα είναι απλά. Αν είχαν αποκαλυφθεί αυτά τα ευρήματα θα χάλαγε το “κόλπο” με τα φωτοβολταϊκά στην παλιά χωματερή.
Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο και αφορά πριν από όλους τον ΕΔΣΝΑ αλλά και τα υπουργεία περιβάλλοντος και υγείας . Είναι δυνατόν να δημιουργηθούν τέτοιες εγκαταστάσεις στην περιοχή της παλιάς χωματερής των άνω Λιοσίων δηλαδή σε ένα χώρο που σύμφωνα με τις μελέτες της ASPROFOS έχουν εντοπιστεί ραδιενεργά στοιχεία ;
Σε κάθε περίπτωση ο ΕΔΣΝΑ οφείλει χωρίς άλλη καθυστέρηση να ζητήσει τις μελέτες της ASPROFOS ENGINEERING με αντικείμενο «την αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής» και «την αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής» και να ζητήσει άμεσα περαιτέρω έρευνα στην περιοχή της παλιάς χωματερής από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας όπως πρότεινε και η ASPROFOS.
Ο Δήμαρχος Φυλής έχει δείξει εγκληματική ανευθυνότητα και αμέλεια προκειμένου να καλύψει το γεγονός πως έκρυβε για 2.5 χρόνια της μελέτες.
Ο ΕΔΣΝΑ όμως δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει την παραμικρή ενέργεια στον χώρο της παλιάς χωματερής αν δεν προηγηθούν οι απαραίτητες έρευνες από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
Κανείς δεν δικαιούται να θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων εργαζομένων και χιλιάδων κατοίκων της περιοχής .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου