Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

οι "Κασσάνδρες" θα ξαναμιλήσουν μετά τις 3 Ιουνίου.



Επειδή τελικά η προεκλογική περίοδος δεν προσφέρεται για  σοβαρή συζήτηση για το μέλλον του ΧΥΤΑ Φυλής , είπα να γράψω ένα τελευταίο σημείωμα και να ξαναμιλήσω για το θέμα μετά τις εκλογές.

Η πρόθεσή μου ήταν να μην μιλήσω καθόλου για το θέμα μέχρι τις εκλογές αλλά με ερέθισε η δήλωση του κ. Φάμελλου που είπε πως   «Δεν υπάρχει deadline στη λειτουργία των εγκαταστάσεων στη Φυλή».


Ας δούμε λίγο την ιστορία του πράγματος για να καταλάβουμε πως deadline στον ΧΥΤΑ Φυλής υπήρχε ήδη από το 2017 και πως δεν ήταν καθόλου «Κασσάνδρες»  αυτοί που μιλούσαν για το διαφαινόμενο αδιέξοδο.  
Ο ΧΥΤΑ Φυλής είχε αρχίσει να φρακάρει από το 2017 και εμείς από τότε δείχναμε φωτογραφίες της χωματερής που γέμιζε  προσπαθώντας  να αποδείξουμε ότι τα πράγματα δυσκολεύουν. 
Στις 11/9/17 ο ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να αυξήσει την χωρητικότητα του ΧΥΤΑ σε μια έκταση 43 στρεμμάτων με ένα νέο έργο δυναμικότητας 2.500.000 τόνων ή 3.550.000 μ3 με την μέθοδο της βαθιάς εκσκαφής εξασφαλίζοντας ένα επιπλέον χρόνο ζωής 24 μήνες στον ΧΥΤΑ Φυλής.
Στην απόφαση 380/2017 του ΕΔΣΝΑ αναφερόταν  πως ο νέος χώρος  «αναμένεται να πληρωθεί περί τα τέλη του 2019, ικανό χρονικό διάστημα για να έχουν υλοποιηθεί σειρά από τα νέα έργα ΠΕΣΔΑ Αττικής» .
Τελικά αυτό το χρονικό διάστημα δεν αποδείχτηκε ικανό για να υλοποιηθούν  τα νέα έργα του ΠΕΣΔΑ  και ο  χώρος αυτός έχει ήδη γεμίσει πολύ  πριν από τους 24 μήνες που πρόβλεπαν οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ.
 Στις 27/6/2018 (μετά την παρουσίαση του ρήγματος) ο ΕΔΣΝΑ  απεφάνθει    πως «η ανάγκη  ασφάλειας στην λειτουργία του ΧΥΤΑ αλλά και η εν γένει ανάγκη προστασίας του Δημοσίου Συμφέροντος επιβάλει την άμεση εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση»
Οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ βρήκαν  ένα χώρο ο οποίος είναι παραχωρημένος από τον δήμο Φυλής ως το 2024 και «έχει μεν σφραγιστεί με προσωρινή κάλυψη , αλλά δεν έχει αποκατασταθεί οριστικά».  
Η εν λόγω έκταση  βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του ΧΥΤΑ και είναι 120-150 στρ.
Σύμφωνα με την υπ. αριθ. 249/2018 απόφαση του ΕΔΣΝΑ        « Ο χώρος αυτός έχει όγκο περί τους 1.500.000 κ.μ., εξασφαλίζοντας με τις παρούσες  συνθήκες  χρόνο  ζωής  περί  τους οχτώ(8)  μήνες.  "Τουτέστιν,  ο  ΧΥΤΑ  Φυλής εκτιμάται ότι θα πληρωθεί εντός του 1ου τριμήνου του 20120 "
Και ενώ ο ΕΔΣΝΑ μας έλεγε πως ,  «ο  ΧΥΤΑ  Φυλής εκτιμάται ότι θα πληρωθεί εντός του 1ου τριμήνου του 2020» έρχεται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος και λέει πως "Δεν υπάρχει deadline στη λειτουργία των εγκαταστάσεων στη Φυλή» και πως η εγκατάσταση μπορεί να αντέξει για χρόνια.
Το ερώτημα είναι ποιος δεν μας τα λέει καλά;  ο ΕΔΣΝΑ που λέει πως «ο ΧΥΤΑ  θα πληρωθεί εντός του 1ου τριμήνου του 2020»; ή  ο κ Φάμελλος που λέει ότι «δεν υπάρχει  deadline στη λειτουργία των εγκαταστάσεων στη Φυλή»;
Το ερώτημα φυσικά είναι ρητορικό και είναι βέβαιο πως  δεν πρόκειται να απαντηθεί λίγες ημέρες προ των εκλογών.
Όμως δεν χρειάζεται και μεγάλη σοφία για να καταλάβει κανείς που πάει το πράγμα .
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στις 5/5 έδειξε που πάει το πράγμα και κάλεσε τους πολίτες της δ. Αθήνας να μην αφήσουν να γίνει το κακό με την νέα χωματερή στην Φυλή.
 Οι όποιες αποφάσεις τώρα θα παρθούν μετά τις εκλογές και εκεί θα δούμε ποιοι μας τα έλεγαν καλά και ποιοι όχι.
Η αναβολή για μετά τις εκλογές της απόφασης για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ , έδειξε πως όταν υπάρχει αντίσταση δεν περνούν εύκολα τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις.
Μόλις κινητοποιήθηκε η ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις «πάγωσε» η απόφαση για το ΕΜΑΚ προς μεγάλη απογοήτευση αυτών που πίεζαν να παρθεί απόφαση προ των εκλογών .
Αμέσως κόπηκε ο τσαμπουκάς ορισμένων που έχουν πιάσει στασίδι στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα και λένε πως εμείς δε λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος.
Τότε λοιπόν όταν θα παρθούν οι αποφάσεις για την Γ Φάση , θα δείξουμε και όλοι εμείς αν μας πρέπει να ζούμε δίπλα στα σκουπίδια ή όχι.
Αν δεν αντισταθούμε θα μας αξίζει μια  νέα χωματερή.

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου