Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

«Παράθυρο» για τρίτο κύτταρο στη Φυλή" της Χαράς Τζαναβάρα (efsyn)

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε «κακόβουλες» τις δηλώσεις εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης ότι οι μοναδικές εγκαταστάσεις υποδοχής των απορριμμάτων στην Αττική έχουν «διάρκεια ζωής» μερικών μηνών

«Δεν υπάρχει deadline στη λειτουργία των εγκαταστάσεων στη Φυλή», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την ανακύκλωση.
Λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος από τη Φυλή» και είχε χαρακτηρίσει «κακόβουλες» τις δηλώσεις εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης ότι οι μοναδικές εγκαταστάσεις υποδοχής των απορριμμάτων στην Αττική έχουν «διάρκεια ζωής» μερικών μηνών.

«Η εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης αυξάνει τον χρόνο χρήσης των χώρων ταφής σκουπιδιών», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και επανέλαβε την έκκληση προς την αυτοδιοίκηση να προχωρήσει στην εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης.
Υπενθύμισε πάντως ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να επιβληθούν πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πρόσθεσε ότι, με βάση τις ρητές κοινοτικές οδηγίες, η αδειοδότηση χώρων υγειονομικής ταφής καλύπτει ποσότητες οι οποίες δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 50% του συνόλου των σκουπιδιών των εξυπηρετούμενων περιοχών.
Η τοποθέτηση του Σωκράτη Φάμελλου επαναφέρει σενάρια σύμφωνα με τα οποία θα αξιοποιηθεί «παραθυράκι» για να λειτουργήσει στη Φυλή τρίτο κύτταρο, που θα εξασφαλίσει την παράταση αρκετών χρόνων στις εγκαταστάσεις της ήδη επιβαρημένης περιοχής της βορειοδυτικής Αττικής, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη και γι’ αυτό έχουν πολλαπλές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Το σοβαρό θέμα των μελλοντικών προγραμμάτων διαχείρισης των σκουπιδιών στην Αττική έθεσε χθες ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης, ο οποίος τόνισε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Περιφέρειας και ζήτησε να υπάρξει προετοιμασία για τη «μετά Φυλή» εποχή.
Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), Γιώργος Ιωακειμίδης, τόνισε πως «τα περιθώρια είναι ελάχιστα», σημειώνοντας ότι πρόκειται για πρόβλημα που έπρεπε να έχουμε αντιμετωπίσει από χρόνια σε επίπεδο χώρας, περιφέρειας και δήμων.
«Αν δεν κάνουμε κάτι, η Αττική κινδυνεύει να γίνει Νάπολη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωακειμίδης, παραπέμποντας στην τριτοκοσμική εικόνα με τα βουνά σκουπιδιών που είχαν μείνει για μέρες στους δρόμους της ιταλικής πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου