Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Ένα μικρό σχόλιο για το χτεσινό debate


Το γεγονός ότι 4 υποψήφιοι περιφερειάρχες της Αττικής συζητούν ως τα ξημερώματα  για τα σκουπίδια  , δείχνει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα.
 Το πρώτο συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι  είναι λάθος η επικοινωνιακή προσέγγιση πως «είναι όλα υπό έλεγχο γιατί δεν «έσκασε» ακόμα η Φυλή και γιατί εμείς ψηφίσαμε ένα νέο ΠΕΣΔΑ που έχει καλούς στόχους».
 «Νέα  ΠΕΣΔΑ» έχουν ψηφιστεί και από άλλους στο παρελθόν αλλά η κατάσταση δεν άλλαξε ποτέ.
 Αν δεν υπήρχε πολύ σοβαρό πρόβλημα δεν θα κυριαρχούσε  η συζήτηση για τα σκουπίδια  και σε αυτή την προεκλογική περίοδο.
Το πρόβλημα των σκουπιδιών (δικαίως κατά την γνώμη μου) έχει επισκιάσει άλλα πολύ μεγάλα προβλήματα στην Αττική όπως είναι η ανεργία ,η στέγαση,  τα προβλήματα με τα νοσοκομεία της Αττικής, το αστικό πράσινο,  η συγκοινωνία κλπ .  

Δικαίως τα έχει επισκιάσει γιατί αν σκάσει κρίση των σκουπιδιών στην Αττική , θα ζήσουμε μια πραγματική κόλαση που δεν θα έχει προηγούμενο.  Θα μιλάμε για μια κολοσσιαίων διαστάσεων υγειονομική βόμβα με απρόβλεπτες συνέπειες για 5.000.000  πληθυσμό.   
Σε ότι αφορά τους άλλους συνομιλητές της κ. Δούρου , έδειξαν και αυτοί πως εκτός από απληροφόρητοι , είναι και ικανοί να πετάξουν δημόσια ότι να είναι (ακόμα και χονδροειδή ψέματα) προκειμένου να παραπλανήσουν τους τηλεθεατές που άντεξαν το ξενύχτι και φυσικά για  να αποφύγουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο πρόβλημα.
Ειδικότερα στο μεγάλο θέμα του κορεσμού της Φυλής και της λύσης που πρέπει να βρεθεί άμεσα προκειμένου να αποφύγουμε την κρίση, κανείς εκ των τεσσάρων δεν κατάφερε να πει,  (ή δεν θέλησε να πει) ,  ποια μπορεί να είναι η λύση παρά τις προσπάθειες της δημοσιογράφου που ρώταγε και ξαναρώταγε για την κατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής.
Συμπέρασμα : ότι η Φυλή είναι μπόμπα που μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα.  
Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί επίσης , πως την Άνοιξη του 2020 η Φυλή δεν θα μπορεί να δέχεται σκουπίδια με ασφάλεια.
Όλα αυτά που λένε για τα καινούργια εργοστάσια και την ευαισθητοποίηση των πολιτών από τη νηπιακή ηλικία και την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων , είναι μετά συγχωρήσεως μπούρδες.
Αυτά θα χρειαστούν χρόνια για να γίνουν την στιγμή που  η Φυλή σε 7-8 μήνες δεν θα αντέχει άλλο.
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έχει πει ποιο σενάριο θα παίξει μετά τις εκλογές. Το σενάριο είναι  νέες «εσωτερικές επεκτάσεις» στην Φυλή και παράλληλα  ΝΕΑ χωματερή  στην περιοχή της Γ Φάσης.
Θα λυθεί το πρόβλημα έτσι; Ασφαλώς και δεν θα λυθεί. Ίσα – ίσα θα μεγαλώσει ο κίνδυνος ενός πολύ σοβαρού ατυχήματος στον υπερκορεσμένο  ΧΥΤΑ .
Έτσι και αλλιώς για οποιοδήποτε νέο χώρο υγειονομικής ταφής θα χρειαστούν νέες χωροθετήσεις , νέες αδειοδοτήσεις, νέοι διαγωνισμοί κλπ , κλπ.
Ας το πάρουν όλοι απόφαση λοιπόν πως η Φυλή τελείωσε και ας βρουν τρόπο (με  fast track  διαδικασίες όπως σκοπεύουν να κάνουν και στην Γ Φάση στην Φυλή),  να κάνουν αλλού τους νέους ΧΥΤΑ. Σημείωση : Λέω ΧΥΤΑ γιατί για να φτάσουμε στο σημείο να θάβουμε σε ΧΥΤΥ υπολείμματα σε μορφή αδρανών υλικών θα χρειαστούμε μερικά χρόνια ακόμα.
Αν προλάβουν να κάνουν αλλού νέους ΧΥΤΑ, (εγώ το θεωρώ πλέον σχεδόν αδύνατο), τότε θα δοθεί χρόνος να τρέξουν προγράμματα διαλογής στην πηγή και να γίνουν νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας .  
Όμως αν εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τον ίδιο τρόπο που το αντιμετώπισαν και εχτές το βράδυ στο debate , τότε κυριολεκτικά την βάψαμε.
Θ.Ε.Μ 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου