Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Να μην πέσουμε στην παγίδα του Πατούλη . Ούτε στη Φυλή , ούτε το Σχιστό , πάρτε τα σκουπίδια σας και φύγετε από εδώ !


 

Αν υλοποιηθούν οι αποφάσεις  του ΕΔΣΝΑ (βλέπε Πατούλης) και της κυβέρνησης για τις δυο μονάδες επεξεργασίας σε Φυλή και Σχιστό η πλάστιγγα των σκουπιδιών θα γείρει μόνιμα  στα δυτικά.

Η δυτική Αττική και ο δυτικός Πειραιάς θα είναι και με τη βούλα οι μόνιμοι  σκουπιδοτενεκέδες ολόκληρης της περιφέρειας Αττικής και η ιδέα της αποκεντρωμένης διαχείρισης θα θαφτεί οριστικά.

Από την  κοινή δήλωση των 7 δημάρχων της δυτικής Αθήνας ΕΔΩ αλλά και από τη λαθεμένη κριτική που γίνεται από ορισμένους στη στάση του Χρήστου Βρεττάκου για το Σχιστό, φοβάμαι πως κάνουμε ότι μπορούμε για να την πατήσουμε άλλη μια φορά.

Ας δούμε πώς έχουν σήμερα τα πράγματα .

Από  όλη την Αττική,   μόνο στη  Φυλή και το Σχιστό υπάρχουν  κεντρικές εγκαταστάσεις διαχείρισης σκουπιδιών . Πουθενά αλλού.

Στο Σχιστό υπάρχει ο μοναδικός κεντρικός ΣΜΑ (σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων ) και πριν από αυτόν υπήρχε η χωματερή του Σχιστού.  Στη  Φυλή υπάρχουν όλα τα άλλα (η μοναδική χωματερή , το μοναδικό εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών , ο μοναδικός αποτεφρωτήρας επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων κλπ κλπ ).

Φυσικά  δεν διαλέχτηκαν τυχαία αυτές οι δύο περιοχές . Δεν έριξαν τα ζάρια για να αποφασίσουν που θα κάνουν τις εγκαταστάσεις σκουπιδιών  και τα ζάρια  πήγαν και έκατσαν πάνω στη Φυλή και το Σχιστό.

Στη δυτική Αττική και στο δυτικό Πειραιά φιλοξενείται   το σύνολο σχεδόν  των βαριά ρυπογόνων  εγκαταστάσεων της περιφέρειας Αττικής και κοντά σε αυτές και όλες οι κεντρικές εγκαταστάσεις των σκουπιδιών .

Η απόφαση του Πατούλη και της κυβέρνησης  να γίνουν σε αυτές τις δυο περιοχές και τα δυο νέα εργοστάσια σκουπιδιών  είναι χαρακτηριστική  και αποκαλύπτει την κοινωνικά άδικη  και μεροληπτική  λογική  τους.

Ξέρουν ότι  αυτές οι περιοχές είναι περιβαλλοντικά υπερκορεσμένες και  γνωρίζουν ότι  σε αυτά τα μέρη ζουν και εργάζονται τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα.

Αποφάσισαν λοιπόν με το έτσι θέλω να αλλάξουν το εγκεκριμένο περιφερειακό σχέδιο και  να μεταφέρουν τις δυο μονάδες επεξεργασίας του κεντρικού τομέα στη Φυλή και παράλληλα να κάνουν και μια μονάδα στο Σχιστό όχι εκεί που προβλεπόταν (στη θέση του σημερινού ΣΜΑ),  αλλά σε νέο χώρο κοντά στην παλιά χωματερή .

Εντελώς αυθαίρετα και παράνομα  μας φορτώνουν και άλλα λες και δεν φτάνουν αυτά που έχουμε. Με το έτσι θέλω καταργούν στην πράξη το περιφερειακό σχέδιο (ΠΕΣΔΑ). 

Είναι σαν να μας λένε ότι αυτά που ξέρατε για πιο δίκαιη κατανομή των βαρών  και για αποκέντρωση των δραστηριοτήτων να τα ξεχάσετε .

Μας λένε  ότι νέες εγκαταστάσεις σκουπιδιών θα γίνουν μόνο στη Φυλή και στο Σχιστό και όλα όσα γνωρίζαμε για τις μονάδες του κεντρικού και του νότιου τομέα παύουν να ισχύουν .

Πως απαντάμε σε αυτή την πρόκληση;

Τους λέμε μετριάστε την αδικία ή σταματήστε επιτέλους την αδικία;  Σε αυτό το ερώτημα  πρέπει να απαντήσουν  οι δήμαρχοι των περιοχών της δυτικής Αθήνας και του δυτικού Πειραιά .

Στην  απόφαση του κ. Πατούλη και της κυβέρνησης για τα εργοστάσια στη Φυλή και το Σχιστό, μόνο μια απάντηση μπορεί να υπάρχει :

 Ούτε στη Φυλή , ούτε το Σχιστό , πάρτε τα σκουπίδια σας και φύγετε από εδώ ! 

Αυτό πρέπει να τους πούμε .

Όχι απλά μην μας αδικείτε άλλο , όχι μην μας επιβαρύνετε περαιτέρω , όχι  κάνετε και αλλού εργοστάσια εκτός από εδώ , όχι εμείς αναλαμβάνουμε τα βάρη που μας αναλογούν  , όχι πείτε μας σε πόσα χρόνια θα κλείσει η Φυλή ,   όχι εμείς συμφωνούμε με το υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ..  

Όλα αυτά έχουν πάψει να ισχύουν μετά την απόφαση του Πατούλη και της κυβέρνησης  . Δεν υπάρχει πλέον  κανένα πεδίο και κανένα περιθώριο  διαπραγμάτευσης .

Η δυτική Αττική και ο δυτικός Πειραιάς σήκωσαν για δεκαετίες ένα βάρος που δεν τους αναλογούσε . Την «υποχρέωση»  τους την έχουν βγάλει με το παραπάνω .

Τώρα ήρθε η ώρα να απομακρυνθούν και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις και να μπουν οι περιοχές σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης .

Στο τελεσίγραφο του Πατούλη και της κυβέρνησης  πρέπει να δοθεί  μια καθαρή απάντηση από τους δήμους της δυτικής Αττικής και του δυτικού Πειραιά .

Κλείστε την εγκατάσταση της Φυλής (όχι μόνο τον ΧΥΤΑ αλλά όλη την εγκατάσταση ) και ακυρώστε τις αποφάσεις για τα δυο νέα εργοστάσια στη Φυλή και το Σχιστό.

Αν οι δήμαρχοι  κάνουν το λάθος να «μπουν σε συζήτηση» για μια  κάπως πιο δίκαιη κατανομή βαρών  ή για την εξασφάλιση κάποιων υποσχέσεων , θα γίνουν συνένοχοι σε αυτό που πρόκειται να συμβεί.

Δώσε θάρρος στο χωριάτη  να γυρεύει  και κρεβάτι λέει η λαϊκή παροιμία. 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 

 

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου