Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Όποιος συναινέσει να συζητηθεί αυτό το ΠΕΣΔΑ στις 20 Ιουλίου θα έχει τεράστια ευθύνη.

Στις 31/5/2021 η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ ενέκρινε το σχέδιο του νέου ΠΕΣΔΑ . Το σχέδιο είχε διαρρεύσει μερικές ημέρες πριν ακόμα εγκριθεί και έτσι το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ την ίδια μέρα που συνεδρίασε η Ε.Ε στις 31/5/2021 δημοσιοποίησε σε ένα 8σέλιδο κείμενο τις βασικές του παρατηρήσεις για το νέο ΠΕΣΔΑ.

Όπως επισημάναμε τότε με το νέο ΠΕΣΔΑ : Ο συγκεντρωτισμός παγιώνεται, με τις πλέον ρυπαίνουσες δραστηριότητες να στοιχειώνουν τη δυτική πλευρά της Αττικής για τα επόμενα 30 χρόνια, οι κάτοικοί της θα εξακολουθούν να βιώνουν το συνήθη περιβαλλοντικό ρατσισμό.

Από τότε υπήρξαν  αλλαγές στο σχέδιο  όλες προς το χειρότερο .

Οι βασικότερες αλλαγές ήταν 2

  • 1)    Διπλασιάζεται η χωρητικότητα  του νέου ΧΥΤΑ (της Δούρου) από τα 4.000.000 κ.μ στα 8.000.000 κ.μ 
  •   Προβλέπεται πλέον και η καύση των σύμμεικτων απορριμμάτων .

2ΤΤο μεγάλο θέμα των χωροθετήσεων για τα περίφημα πάρκα κυκλικής οικονομίας και τα εργοστάσια εξακολουθεί να υπάρχει  από τον Μάιο του 2021.

 Στις 2/6/2022, η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ ενέκρινε την παράταση της σύμβασης με αντικείμενο «Μελέτες Ωρίμανσης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Κεντρικού Τομέα». Δηλαδή της μεγαλύτερης μονάδας επεξεργασίας δυναμικότητας 450.000 τόνων/ετος που θα ονομάζεται μονάδα του κεντρικού τομέα αλλά θα γίνει στη δυτική Αττική.

Στις 28/6/22 ανέθεσε την μελέτη για τον εντοπισμό χώρων για την ΜΑΑα ΝΑ Πάρκου σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ

Ένα χρόνο τώρα δεν έχουν αποφασίσει που θα γίνουν τα εργοστάσια με αποτέλεσμα:

 Να μην υπάρχουν τοπογραφικές, γεωλογικές, γεωτεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες για τη μονάδα του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και να μην μπορεί να προχωρήσει η Β2 φάση του διαγωνισμού ΣΔΙΤ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 Η ίδια αβεβαιότητα υπάρχει και για τη μονάδα επεξεργασίας του Πειραιά, παρότι με φωτογραφική διάταξη, που ψηφίστηκε στις 22/7/2021 (ν. 4819/2021, άρθρο 156), άνοιξε ο δρόμος για τη χωροθέτησή της, ακριβώς δίπλα στο σημερινό ΣΜΑ Σχιστού. 

Και το κυριότερο δεν υπάρχει ακόμα  η ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του νέου ΠΕΣΔΑ.

Στην πραγματικότητα έχουμε ένα μη σχέδιο .

Και ενώ επί ένα χρόνο το κλωθογυρίζανε χωρίς να καταλήξουν πουθενά,  τώρα θέλουν το περιφερειακό συμβούλιο να εγκρίνει αυτό το μη σχέδιο στις 20 Ιουλίου.

Χωρίς διαβούλευση , χωρίς χωροθετήσεις , χωρίς ΣΜΠΕ, χωρίς τίποτα.

Θέλουν να αποφασίσουν μόνοι τους χωρίς να ρωτηθούν τα δημοτικά συμβούλια , οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα συνδικάτα των εργαζομένων. Ούτε καν το Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ δεν έχει συζητήσει το νέο ΠΕΣΔΑ !

Δηλαδή χωρίς να ρωτηθούν αυτοί που θίγονται!  Τους αρκεί που έχουν την σύμφωνη γνώμη των 7 μελών της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ και των εργολάβων.

Το περιφερειακό συμβούλιο δεν πρέπει να συζητήσει και ακόμα χειρότερα να αποφασίσει  χωρίς να υπάρχει ΣΜΠΕ , και χωροθετήσεις. Δεν πρέπει να υπάρξει καμιά απόφαση χωρίς να ρωτηθούν τα δημοτικά συμβούλια και οι κοινωνικοί φορείς. 

Οι περιφερειακές παρατάξεις δεν πρέπει να επιτρέψουν να συζητηθεί το νέο ΠΕΣΔΑ χωρίς στοιχεία και χωρίς διαβούλευση μόνο και μόνο για να μπορεί ο Πατούλης να τρέξει τους διαγωνισμούς για τα νέα εργοστάσια με ΣΔΙΤ.

Καθαρές κουβέντες . Τα παιχνίδια του Πατούλη και των εργολάβων δεν θα τα παίξουμε και εμείς. 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου