Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Τι συμβαίνει με τις μονάδες επεξεργασίας . Ποιος πληρώνει το μάρμαρο .

 

Στο νέο ΠΕΣΔΑ προβλέπονται 6 πάρκα κυκλικής οικονομίας που θα φιλοξενούν μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ). 

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ 

Για το  πάρκο κυκλικής οικονομίας ΒΑ Τομέα στο Γραμματικό έχει εκδοθεί πρακτικό αξιολόγησης προσφορών από τις 23/5/22 και αναμένεται η απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών στο τέλος του τρέχοντος μηνός. Η ΜΕΑ Γραμματικού θα κατασκευαστεί με δημόσιο διαγωνισμό. 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 

Για την ΜΕΑ Πειραιά που οι πληροφορίες λένε ότι θα κατασκευαστεί δίπλα στο σημερινό Σταθμό μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) και οι πρώτες συνεδρίες με τους υποψήφιους κατασκευαστές θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από τις 18 ως τις 20/7/22 .

Η ολοκλήρωση του διαλόγου θα ολοκληρωθεί στις 30/7/22 και ο δεύτερος κύκλος του διαλόγου στις 9-10/22.

Η έναρξη της Β2 φάσης για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών προσδιορίζεται στα τέλη του 2020.  

Το εντυπωσιακό είναι πως αν και η ΜΕΑ Πειραιά φαίνεται πως είναι η πιο «προχωρημένη» από άποψη διαδικασιών,  οι Δήμοι Κερατσινίου και Περάματος δεν γνωρίζουν το παραμικρό . Ούτε καν την ακριβή χωροθέτηση της μονάδας .

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ 

Για τη ΜΕΑ του πάρκου κυκλικής οικονομίας του Κεντρικού Τομέα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα γιατί δεν μπορούν να καταλήξουν σε χωροθέτηση .

Πάντως  η έναρξη της φάσης Β1 του ανταγωνιστικού διαλόγου έγινε στις 6/5/22 , η υποβολή επικαιροποιημένων εγγράφων την 1/6/22 και η έκδοση πρακτικού ως στις 20/7/22 .

Η ολοκλήρωση της μελέτης εντοπισμού χώρου αναμένεται τον Οκτώβριο του 2022.

Φυσικά όλα αυτά γίνονται χωρίς οι δήμοι της δυτικής Αθήνας – Αττικής να γνωρίζουν το παραμικρό . Οι μόνοι που γνωρίζουν είναι ο κ. Πατούλης , τα 7 μέλη της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ ,  οι εργολάβοι και οι μελετητές . 

ΒΟΡΕΙΟΣ & Ν.Α ΤΟΜΕΑΣ 

Για τις ΜΕΑ Βορείου Τομέα και ΝΑ Τομέα είναι αστείο και να το συζητάμε . Αυτές οι ΜΕΑ μπαίνουν στο ΠΕΣΔΑ για ξεκάρφωμα και δεν θα γίνουν ποτέ.

Τυπικά θα ολοκληρωθούν και για αυτές μελέτες εξεύρεσης χώρων μέσα στο 2022 αλλά μέχρι εκεί. Είναι ενδεικτικό ότι δεν έχει ξεκινήσει κανένας διαγωνισμός για την κατασκευή τους όπως έχει γίνει με τις ΜΕΑ Κεντρικού Τομέα και Πειραιά . 

ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ  

Το πάρκο του Δυτικού Τομέα είναι η σημερινή θηριώδης εγκατάσταση της Φυλής . 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Τη νύφη θα την πληρώσει η δυτική πλευρά της Αττικής .

Οι μονάδες επεξεργασίας που βρίσκονται  δυτική πλευρά της Αττικής ( Δυτικό Πάρκο , Κεντρικό Πάρκο, Πάρκο Πειραιά) στην καλύτερη περίπτωση θα δέχονται   960.000 τν/ετος από το σύνολο των 1.320.000 . (ποσοστό 73.73%)  ( πρόβλεψη ΠΕΣΔΑ για το 2030)

Διαγωνισμοί γίνονται μόνο για τα πάρκα κυκλικής οικονομίας του Κεντρικού τομέα και του Πειραιά που ανήκουν στη δυτική πλευρά την Αττικής .

Τα πάρκα κυκλικής οικονομίας του Βόρειου και του Ν. Ανατολικού τομέα δεν θα γίνουν ποτέ με αποτέλεσμα και  οι περιοχές αυτές να εξυπηρετούνται από τα πάρκα που θα κατασκευαστούν στη δυτική πλευρά της Αττικής . 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου