Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Δεν χρειαζόμαστε νέους ΧΥΤΥ;

 


Στο νέο ΠΕΣΔΑ του Πατούλη δεν προβλέπεται κανένας νέος ΧΥΤ πλην του ΧΥΤΑ Φυλής  ο οποίος σύμφωνα με το νέο σχέδιο  μετά το 2025 θα πάψει να δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα και του ΧΥΤΥ Γραμματικού.

Για πρώτη φορά σε περιφερειακό σχέδιο δεν προβλέπεται η κατασκευή κανενός νέου ΧΥΤΑ.

Τι συμβαίνει λοιπόν ; Μήπως βρήκε κάποιο τρόπο ο Πατούλης να εξαφανίσει τα σκουπίδια ως το 2025; Όχι φυσικά .

Για πολλά χρόνια ακόμα η Αττική των 5.000.000 ανθρώπων θα εξακολουθεί να παράγει τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών .

Οι ποσότητες των (ΑΣΑ) που παράγονται στην Αττική ξεπερνούν τα 2 εκ. τόνους/χρόνο (2.198.746) ενώ η συνολική ανάκτηση, είναι της τάξης του 14,2% (προδιαλογή 13,48%).

Και στο νέο ΠΕΣΔΑ η παραδοχή είναι ότι το 2025 θα έχουμε 2.135.061 τόνους και το 2030 2.068.810 τόνους δηλαδή δεν θα έχουμε μείωση .

Βέβαια το ΠΕΣΔΑ του Πατούλη προσδοκά  «Χαμηλά ποσοστά ταφής, κάτω του 10% μέχρι το 2030 σε συνδυασμό με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων ΑΣΑ και των δευτερογενών (απορριμματογενών) καυσίμων» .

 Βάζει δηλαδή τεράστιους στόχους για τη μείωση των σκουπιδιών που θα θάβονται,  με την υποσημείωση ότι οι στόχοι αυτοί δεν επιτυγχάνονται χωρίς  δημιουργία μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων ΑΣΑ (καύση).

Για να καταλάβουμε τώρα πόση σχέση έχουν οι στόχοι με τα σχέδια,  ας δούμε τους στόχους του ΠΕΣΔΑ του 2016 . Σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ του 2016 το ποσοστό διάθεσης στον ΧΥΤΑ το 2020 θα έπρεπε να είναι της τάξης του 21,78% ενώ στην πραγματικότητα είναι πάνω από 90% αν συνυπολογίσουμε και τα υπολείμματα του ΕΜΑΚ που θάβονται στον ΧΥΤΑ.

Όμως αφού είναι έτσι τα πράγματα γιατί δεν προβλέπουν νέους χώρους υγειονομικής ταφής εκτός της Φυλής;

Δεν προβλέπουν λοιπόν νέους ΧΥΤΑ για 4 λόγους .

  1. Για να πριμοδοτήσουν τις νέες θηριώδης μονάδες επεξεργασίας και τη μονάδα καύσης . Για να εξυπηρετήσουν δηλαδή τα εργολαβικά συμφέροντα 
  2. Γιατί υπολογίζουν τάχα πως με τα προγράμματα των δήμων για διαλογή στην πηγή , με τα νέα εργοστάσια και τη μονάδα καύσης,  θα υπάρξει τεράστια μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται στην ταφή.
  3. Γιατί υπολογίζουν πως όταν «έρθει η ώρα»  θα επεκτείνουν τον ΧΥΤΑ Φυλής  αφού στο ΠΕΣΔΑ δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για νέους ΧΥΤΑ σε άλλες περιοχές . Το ότι κλείνει ο ΧΥΤΑ Φυλής μετά το 2025 είναι ένα τεράστιο και συνειδητό ψέμα.
  4. Γιατί έτσι αποφεύγουν τις τοπικές αντιδράσεις από άλλες περιοχές που θα  μπορούσαν να υποδειχτούν χώροι για ΧΥΤΥ. Είναι χαρακτηριστική η φράση του Πατούλη «όποιος θέλει ΧΥΤΑ να υποδείξει χώρο»!

Όμως η αλήθεια είναι πολύ σκληρή.

Από τα 6 εργοστάσια που προβλέπει το ΠΕΣΔΑ θα κατασκευαστούν (3 συν το ΕΜΑΚ)  και αν θα γίνουν , θα λειτουργήσουν μετά από 3-4 χρόνια.

Τα εργοστάσια -αν λειτουργήσουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές- θα έχουν ένα 33% υπόλειμμα για ταφή .

Η μονάδα καύσης (αν γίνει) θα έχει ένα υπόλειμμα της τάξης του 15% περίπου (στάχτες κλπ)  που θα οδηγείται και αυτό στον ΧΥΤΑ .

 Με άλλα λόγια η Αττική θα χρειάζεται ΧΥΤΑ για πολλά χρόνια ακόμα.

Αλλά ο ανέξοδος λαϊκισμός και η με κάθε κόστος εξυπηρέτηση των εργολαβικών συμφερόντων δεν τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα .

Η Αττική με τον μοναδικό ΧΥΤΑ κινδυνεύει ανά πάσα ώρα και στιγμή από μια επικών διαστάσεων κρίση σκουπιδιών και αυτό είναι εγκληματική ανευθυνότητα . Εκθέτουν σε τρομερό κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους.

Θα έπρεπε να έχουν ήδη κατασκευαστεί τουλάχιστον 2 νέοι χώροι υγειονομικής ταφής σε κατάλληλους χώρους εκτός δυτικής Αττικής .

Στο νέο ΠΕΣΔΑ θα πρέπει να υπάρχει και πρόβλεψη για νέους ΧΥΤΑ και συγκεκριμένη χωροθέτηση .

Αν δεν γίνει αυτό…  Φυλή μέχρι να σβήσει ο ήλιος !!

 Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου