Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Αυτό δεν ξανάγινε ! Απίστευτο Ιουλιανό πραξικόπημα Πατούλη για το ΠΕΣΔΑ !

 


Το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου -όλες -οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης  είχαν ζητήσει  από τον κ. Πατούλη  να ενημερωθούν πότε σκοπεύει να φέρει προς  συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα του περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) .

Στις 22 Ιουνίου ο πρόεδρος του Π.Σ   ενημέρωσε   πως  το περιφερειακό συμβούλιο θα συζητήσει για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε μονοθεματική συνεδρίαση ή στις 6 ή στις 20 Ιουλίου.

Από την ενημέρωση του κ. Θεοδωρόπουλου δεν έγινε σαφές  αν το Π.Σ θα συζητήσει για το ΠΕΣΔΑ,  ή θα κάνει μια γενική συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων .

Τελικά  ο κ. Πατούλης δεν έβαλε  το θέμα στη συνεδρίαση τις 6ης  Ιουλίου και έτσι η συζήτηση θα γίνει στις 20 Ιουλίου.

Δηλαδή . Αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει τι  θα συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο στις 20 Ιουλίου. Θα συζητηθεί το ΠΕΣΔΑ; ή θα γίνει μια γενική συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική; 

Αλλά αυτό είναι το μικρότερο κακό ! Το χειρότερο είναι πως η απόφαση του κ. Πατούλη να πάει η συζήτηση στις 20/7  κρύβει μια πρωτοφανή μεθόδευση προκειμένου να παρακαμφθεί το Π.Σ και να εγκριθεί το ΠΕΣΔΑ με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στις 28 Ιουλίου το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με επιστολή του στον κ. Πατούλη ΕΔΩ ζήτησε να διασφαλιστεί ότι δε θα παρακαμφθεί -από το ΥΠΕΝ- το περιφερειακό συμβούλιο, ως προς την αρμοδιότητά του να εγκρίνει το νέο ΠΕΣΔΑ και επεσήμανε πως κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αντιδημοκρατική εκτροπή.

Η κίνηση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ δεν ήταν καθόλου τυχαία . Ας δούμε τι συμβαίνει.  Η μελέτη αναθεώρησης  του ΠΕΣΔΑ εγκρίθηκε  στις 19/4/2022 από την  Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ και  ο Γ.Γ Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκος  στις  16/5/22 έδωσε θετική γνωμοδότηση.

Ο κ. Πατούλης αμέσως μετά την γνωμοδότηση του κ. Γραφάκου όπου βρεθεί και όπου σταθεί δηλώνει πανηγυρικά πως «έχουμε εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ».

Φυσικά ο κ. Πατούλης γνωρίζει πως δεν έχουμε εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ.

Γιατί το λέει λοιπόν ; Το λέει γιατί σύμφωνα με το ν. 4685/2020 (άρθρο 83, παρ. 3): « Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) εγκρίνεται από την Περιφέρεια με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εντός δύο (2) μηνών από τη γνώμη του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας των δύο (2) μηνών, η έγκριση του ΠΕΣΔΑ γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως»

Στις 20/7  που θα συνεδριάσει το Π.Σ θα έχει περάσει άπρακτη η προθεσμία των 2 μηνών από τη γνωμοδότηση του κ. Γραφάκου (16/5)  και έτσι η έγκριση του ΠΕΣΔΑ θα γίνει με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας .

Για αυτό ο κ. Πατούλης αποφάσισε η συνεδρίαση του Π.Σ να γίνει 2 μήνες και 4 ημέρες μετά την γνωμοδότηση του κ. Γραφάκου !

Αν επαληθευτούν οι υποψίες μας , αυτό θα είναι το μεγαλύτερο πραξικόπημα στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης . 

Το θέμα τώρα είναι πως και αν θα αντιδράσουν σε αυτή την πρωτοφανή μεθόδευση τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου . 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου