Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Εικόνες από ένα πολύ ζοφερό μέλλον.

 


Στις 28/7/22 έγινε η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής με υβριδικό τρόπο (δια ζώσης και με σύνδεση μέσω ΖΟΟΜ).   Οι  περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Πατούλη και οι γνωστοί παρατρεχάμενοι ( Χρυσή Αυγή - Τζήμερος - προσχωρήσαντες «ανεξάρτητοι» από την παράταξη του κ. Σγουρού) , συμμετείχαν στη συνεδρίαση μέσω ΖΟΟΜ . Μέσω ΖΟΟΜ συμμετείχαν και οι αντιπεριφερειάρχες καθώς και οι εισηγητές των θεμάτων !

Τα στελέχη της παράταξης του κ. Πατούλη για να δικαιολογήσουν την στάση τους έλεγαν πως «αφού μας το επιτρέπει ο νόμος Βορίδη για τις υβριδικές συνεδριάσεις , είναι νόμιμο δικαίωμα μας να μην  ερχόμαστε στη συνεδρίαση».

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν  την απαράδεκτη και προσβλητική  στάση της διοίκησης Πατούλη και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Ακόμα και ο πλέον ανυποψίαστος καταλαβαίνει που πάει το πράγμα. Από δω και μπρος οι συνεδριάσεις των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλιων θα γίνονται κατ αυτόν τον τρόπο,  μέχρι να καταργηθούν στην πράξη οι δια ζώσης συνεδριάσεις.

Οι παρατάξεις που βρίσκονται στην αντιπολίτευση κάποια στιγμή θα βαρεθούν να είναι μόνες τους στις άδειες αίθουσες και δεν θα πηγαίνουν ούτε και αυτές στις συνεδριάσεις.

Οι πολίτες δεν θα έχουν απολύτως κανένα τρόπο να συμμετέχουν στις τηλε-συνεδριάσεις και οι διοικήσεις θα περνούν τα θέματα με συνοπτικές διαδικασίες . Αυτό είναι το μέλλον.

Φυσικά αυτού του τύπου η λειτουργία των συλλογικών οργάνων , ευνοεί πάντα την αυθαιρεσία και τον μη έλεγχο . Ο μη έλεγχος με τη σειρά του, οδηγεί μοιραία στην αυθαιρεσία και τη  διαφθορά . 

Αντίθετα ο δημοκρατικός έλεγχος περιορίζει τα φαινόμενα της αυθαιρεσίας και της διαφθοράς.

Αν δεν λυθεί με νομοθετικό τρόπο το ζήτημα,  είναι απολύτως βέβαιο πως οδηγούμαστε σε δραματική υποβάθμιση της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν ήδη υποβαθμιστεί με την εκχώρηση σημαντικών αρμοδιοτήτων τους στις οικονομικές επιτροπές.

Για όλα υπάρχουν λύσεις . Θα μπορούσε για παράδειγμα να προβλεφθεί κάποια αναλογία παρόντων – απόντων για υγειονομικούς λόγους ή η υποχρεωτική «φυσική» παρουσία της διοίκησης  και  των εισηγητών στις δια ζώσης συνεδριάσεις.  

 Και για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των συλλογικών οργάνων υπάρχουν άπειρες λύσεις που έχουν εφαρμοστεί  με επιτυχία  σε όργανα με πολύ μεγαλύτερο αριθμό μελών από ότι τα περιφερειακά και τα δημοτικά συμβούλια.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν συμπεριφορές που υπονομεύουν τη δημοκρατική λειτουργία των συλλογικών οργάνων . Γίνονται πολύωρες συζητήσεις για θέματα που δεν θα έπρεπε να απασχολούν καν τα συμβούλια και να λύνονται μέσω των υπηρεσιών. Υπάρχουν πολλοί σύμβουλοι που παίρνουν το λόγο για το παραμικρό και εκτός διαδικασίας  πιο πολύ για να επιδειχτούν παρά για να συμβάλουν. Αυτές οι συμπεριφορές δεν επιτρέπουν στους πολίτες να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις που κρατούν ατελείωτες ώρες χωρίς λόγο. Αυτές οι συμπεριφορές απωθούν τους πολίτες και ευνοούν αυτούς που απεργάζονται αντιδημοκρατικές εκτροπές . 

Όμως το θέμα τώρα είναι να αντιδράσουν οι δημοκρατικές δημοτικές παρατάξεις και οι πολίτες για να μην περάσει αυτό που μεθοδεύει η κυβέρνηση και ο Πατούλης .  

Σε ζητήματα δημοκρατίας δεν χωρούν εκπτώσεις και τα παραδείγματα είναι άπειρα .

Κάθε βήμα που κάνουμε προς τα πίσω μας οδηγεί στον ολοκληρωτισμό χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Ας δούμε τι συνέβη στον ΕΔΣΝΑ.

Όταν σταμάτησε η ζωντανή  μετάδοση των συνεδριάσεων της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ που είχε καθιερώσει ο κ. Σγουρός,  δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς .

 Ήρθε η διοίκηση Πατούλη στον ΕΔΣΝΑ και το πήγε ένα βήμα παραπέρα με τις κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις. Οι κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις εξελίχθηκαν σε «δια περιφοράς» συνεδριάσεις με ανταλλαγή μειλ.

 Τώρα φαίνεται πόσο μεγάλο λάθος ήταν αυτή η απόφαση. Τώρα  που δεν μαθαίνουμε ποτέ τι συζητούν κεκλεισμένων των θυρών στον ΕΔΣΝΑ .

Τα παραδείγματα είναι άπειρα .. Η παραμικρή εκτροπή από τις δημοκρατικές λειτουργίες , οδηγεί σε νέες και μεγαλύτερες εκτροπές .

Για αυτό δεν πρέπει να δείχνουμε καμιά ανοχή σε αυτές τις μεθοδεύσεις όσο νομότυπες και αν είναι . Την ανοχή μας θα έρθει η ώρα που θα την πληρώσουμε ακριβά. 

η συνεδρίαση του Π.Σ εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=M_e6zVYrZ8I&list=PLmHEH6jJ4hqbB4kPf-IWGrXmDSadcaLhD&index=2

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου