Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Μήπως ήρθε η ώρα του εισαγγελέα για τον ΕΔΣΝΑ;



 Από  τη χτεσινή  ανακοίνωση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΩ για  τη νέα χωματερή γεννιούνται όχι μόνο δυο,  αλλά πολλά  ερωτηματικά.
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ρωτάει αν υπάρχει μελέτη για το νέο ΧΥΤΑ ή αν αυτή η μελέτη είναι «κρυφή».  Και είναι εύλογα τα ερωτήματα  γιατί εδώ και ένα μήνα η πολιτική ηγεσία του ΕΔΣΝΑ και ορισμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες όταν ρωτούνται για την μελέτη αυτή,  ή κοροϊδεύουν,  ή παίζουν καθυστέρηση,  ή κρύβονται. 
Φυσικά την πολιτική ευθύνη των όσων συμβαίνουν στον ΕΔΣΝΑ την φέρνει ο κ. Πατούλης και αυτός είναι που θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τα ανεξήγητα που συμβαίνουν με αυτή την υπόθεση. 

Ας το «σκαλίσουμε» λοιπόν λίγο παραπάνω..  
Στη συνεδρίαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ στις 13/3/2020 μπήκε  εκτός ημερήσιας διάταξης και  με την διαδικασία του κατεπείγοντος  το 10ο  θέμα με  τον τίτλο : «Ενημέρωση για την εξέλιξη διαγωνιστικής διαδικασίας » .  ΕΔΩ
 Από τη συζήτηση  του έκτακτου θέματος προέκυψε η απόφαση της Ε.Ε για :  έγκριση της μελέτης και των όρων πρόσκλησης σε διαδικασία με διαπραγμάτευση -χωρίς δημοσίευση προκήρυξης- για το έργο με τίτλο  «Κατασκευή χώρου για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής», με εκτιμώμενη αξία 5.335.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ .
Στο πρακτικό της απόφασης γράφεται πως ο αναπληρωτής προϊστάμενος της ΔΥπΑ ( αλήθεια δεν έχει όνομα ο αναπληρωτής προϊστάμενος; )  που συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ε.Ε,  ενημέρωσε  πως : «….η Υπηρεσία συνέταξε σχετική μελέτη και σχέδιο πρόσκλησης για την επιλογή αναδόχου με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, τα οποία θέτουμε υπ’ όψιν σας, όπως επίσης και την αιτιολογική έκθεση που δικαιολογεί την προσφυγή στην εξαιρετική αυτή διαδικασία».
Το πρώτο ερώτημα είναι λοιπόν  ποιος είχε δώσει εντολή στις υπηρεσίες να συντάξουν αυτή τη μελέτη και να την παρουσιάσουν στην συνεδρίαση τη Ε.Ε ;  Υπήρχε προφορική ή γραπτή εντολή,   ή η υπηρεσία ενήργησε αυτοβούλως;  
Το δεύτερο ερώτημα είναι αν τα μέλη της Ε.Ε που ήταν παρόντα στη συνεδρίαση στις 13.3.2020 είδαν αυτή τη μελέτη που συνέταξε η υπηρεσία, ή αποφάσισαν χωρίς ούτε καν να τη δουν.  Γιατί στο πρακτικό της  απόφασης   ο αναπληρωτής προϊστάμενος της ΔΥπΑ  φαίνεται να λέει στα μέλη της Ε.Ε  ότι «θέτουμε υπ’ όψιν σας τη μελέτη»  πράγμα που σημαίνει πως στη συνεδρίαση υπήρχε ένας συγκεκριμένος φάκελος που τον είδαν τα μέλη της Ε.Ε και έτσι αποφάσισαν .    
Το  ερώτημα είναι: Αφού η μελέτη ελέγχθηκε και εγκρίθηκε από τα μέλη της Ε.Ε  σε εκείνη τη συνεδρίαση, τι πρόβλημα έχουν ο  κ. Κόκκαλης και οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ  να την παραδώσουν στον Δήμαρχο Πετρούπολης , στο ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και στα μέλη του Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ της Λαϊκής Συσπείρωσης που έχουν υποβάλει σχετικά αιτήματα τα οποία έχουν πρωτοκολληθεί ;
 Τι φοβούνται ακριβώς;
Η στάση τους μας κάνει να αναρωτιόμαστε διάφορα ..
Μήπως τελικά δεν υπήρχε μελέτη στη συνεδρίαση και γράφονται ψέματα στο πρακτικό;
Μήπως δεν υπήρξε  «κανονική» συνεδρίαση της Ε.Ε;
Μήπως είναι κάποιοι που θέλουν να «επεξεργαστούν περαιτέρω»  το περιεχόμενο της μελέτης;  
Μήπως υπάρχουν κάποια «θεματάκια» με την κοστολόγηση του έργου που δεν πρέπει να γίνουν γνωστά;  
Υπάρχει βέβαια και το σημαντικότερο ερώτημα που αφορά  τον συγκεκριμένο χώρο που πρόκειται να  κατασκευαστεί ο νέος ΧΥΤΑ και αν τηρούνται οι στοιχειώδεις περιβαλλοντικοί όροι. Αν δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι,  υπάρχει εξαιρετικά  σοβαρό θέμα με την  ασφάλεια όσων πρόκειται να εργαστούν  στη φάση της κατασκευής και στη φάση της λειτουργίας του έργου και με την ασφάλεια των εργαζομένων δεν μπορεί να παίζει κανείς.
Σημειώνουμε πως για πρώτη φορά υπάρχει απόφαση για την κατασκευή νέου κυττάρου χωρίς να προσδιορίζεται με συντεταγμένες ο ακριβής χώρος που θα κατασκευαστεί το έργο.
 Να  σημειώσουμε επίσης πως οι ίδιες υπηρεσίες διαβεβαίωναν πριν από μερικούς μήνες πως δεν υπάρχει άλλος χώρος εντός της ΟΕΔΑ για νέο κύτταρο και για αυτό πρότειναν ως έσχατη λύση τα γνωστά πανωσηκώματα . Τώρα πώς και πού ανακάλυψαν το νέο χώρο που μας τον κρατούν κρυφό ;
Όλα δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτή την ιστορία .
Μήπως θα πρέπει κάποια αρμόδια εισαγγελική αρχή  να  ψάξει το θέμα ξεκινώντας από τα  μαγνητοσκοπημένα  πρακτικά της συνεδρίασης της Ε.Ε για να μαθευτεί η αλήθεια;
Ο κ. Κόκκαλης και τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ καλούνται τώρα να δώσουν εξηγήσεις στους πολίτες της δυτικής Αθήνας , στα μέλη του Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ και στα δημοτικά συμβούλια.
Αν δεν το κάνουν, θα υποχρεωθούν να δώσουν εξηγήσεις στις δικαστικές αρχές  οι οποίες να είναι σίγουροι πως θα βγάλουν άκρη .
Ασφαλώς θα γνωρίζουν οι ιθύνοντες του ΕΔΣΝΑ πως υπάρχει και η  διαδικασία έκδοσης εισαγγελικής παραγγελίας για τη χορήγηση αντιγράφων από Διοικητικές Αρχές .
Αν δεν το γνωρίζουν,  ας ρωτήσουν τον κ. Παππού που είναι και μέλος της Ε.Ε να τους πει πώς υποχρεώθηκε τελικά να μας παραδώσει τις μελέτες που έκρυβε.


 Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου