Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Την άμεση ενεργοποίηση των Δήμων Δ. Αθήνας - Δ. Αττικής ζητά το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ


Την ίδια μέρα, κατά την οποία δημοσιοποιήθηκε η επιλογή της κατασκευής νέου χώρου ταφής στον -ανενεργό προ δεκαπενταετίας- ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων (!!!), το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ απευθύνθηκε με επιστολή του στα δημοτικά συμβούλια των Δήμων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, με την οποία τους ζητά  να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από μέρους των Δήμων και να οργανωθούν μαζικές αντιδράσεις, για να αποτραπούν οι ανεπιθύμητες εξελίξεις, σε πλήρη εναρμόνιση με τις πυκνές και διογκούμενες κινηματικές δράσεις φορέων και συλλογικοτήτων των περιοχών μας. Ο λόγος δεν είναι κανείς άλλος, πέρα από το γεγονός ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αρνητικές εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τις συνέπειες των οποίων θα υποστεί η Δυτική Αττική και η Δυτική Αθήνα, όπως, άλλωστε, συμβαίνει τα τελευταία πενήντα και πλέον χρόνια, εξαιτίας της λειτουργίας της εγκατάστασης στη Φυλή.

Στην επιστολή του το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ θεωρεί ότι είναι απολύτως ώριμο να υπάρξει συστράτευση τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, στη βάση των εξής στόχων:
·       Άμεση δρομολόγηση όλων των αναγκαίων υποδομών για την υλοποίηση συστήματος αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων νέων χώρων υγειονομικής ταφής.
·       Καμία επέκταση και απομάκρυνση υφιστάμενων δραστηριοτήτων (ΕΜΑΚ, μονάδας WATT, αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων).
·       Καμία νέα εγκατάσταση στη Φυλή και στην υπόλοιπη Δυτική Αθήνα - Δυτική Αττική, είτε πρόκειται για μονάδες επεξεργασίας και καύσης, είτε πρόκειται για ΧΥΤΑ.
·       ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ

Δεν περιορίζεται όμως στις στοχεύσεις «στρατηγικού» χαρακτήρα, αλλά προτείνει και μια σειρά επιμέρους στόχους, με βάση τις τρέχουσες προτεραιότητες, δηλαδή::

·       την ακύρωση των δύο διεθνών διαγωνισμών (αποφάσεις 248/2019 και 414/2019 της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ) για την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή και για την επέκταση του ΕΜΑΚ.
·       την ακύρωση των αποφάσεων της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ , για κατασκευή νέου χώρου ταφής στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, η μη υπογραφή σύμβασης και η απαίτηση από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ να μη συμπράξει σε μια παράνομη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
·       την απαίτηση των δήμων να διεξαχθεί ραδιολογικός έλεγχος στο χώρο της παλιάς χωματερής και η άσκηση πίεσης στον ΕΔΣΝΑ να ζητήσει, ως ο αρμόδιος για την εγκατάσταση της Φυλής φορέας, από την ΕΕΑΕ τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου ελέγχου.
·       την άμεση δημοσιοποίηση των ευρημάτων της επιδημιολογικής έρευνας και η ολοκλήρωσή της χωρίς νέες παρατάσεις.
·       την άρνηση καταβολής αντισταθμιστικών, από μέρους των Δήμων της Δυτικής Αθήνας - Δυτικής Αττικής, για όσο διάστημα λειτουργεί η εγκατάσταση της Φυλής.


Η επιστολή ολοκληρώνεται με αναφορές στην αναγκαία αναθεώρηση του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, με το έγκαιρο άνοιγμα ενός δημόσιου διαλόγου, στη διάρκεια του οποίου η διοίκηση της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ επιβάλλεται να μην προωθήσει δραστηριότητες μη προβλεπόμενες από τον υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ. Και επειδή στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι νέοι ΧΥΤΑ στη Φυλή και η εξαγγελθείσα (νέα) μονάδα επεξεργασίας και καύσης, το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ υποστηρίζει  ότι οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής πρέπει να απαιτήσουν ρητή συμμόρφωση, καθώς συνιστούν παράνομη πράξη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου