Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Έκθετος ο Γ. Πατούλης για την προνομιακή σχέση του με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση»



Ποια είναι τελικά η εταιρεία ανταποδοτικής ανακύκλωσης που φαίνεται να έχει στενούς δεσμούς με «γαλάζια» κυβερνητικά στελέχη; - Ποιος ο ρόλος του «γαλάζιου» περιφερειάρχη Αττικής και ποιο τελικά το σχέδιο για την «επιθετική» ανακύκλωση;


Την ώρα που ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επιβραβεύει την προσπάθεια των 66 δημάρχων του Λεκανοπεδίου για τη συμμετοχή τους στο εγχείρημα της «σημαντικής μείωσης του όγκου των απορριμμάτων», οι συμφωνίες του μάλλον τον εκθέτουν! Ο λόγος όχι μόνον για την υπόθεση ανάθεσης 4,5 εκατ. ευρώ σε εργολαβική κοινοπραξία για τη δημιουργία νέας χωματερής στα Άνω Λιόσια, αλλά και για μια ακόμη απόφαση παραλαβής δωρεάς, που αφορά στη λεγόμενη ανταποδοτική ανακύκλωση.

Εδώ και μέρες παρακολουθούμε τη σπουδή με την οποία ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης επιχειρεί να συνδέσει ευθέως την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, έχοντας σε πρότερο χρόνο (σ.σ.: προ εξάπλωσης του Covid-19) δηλώσει δημοσίως ότι «το 2020 θα είναι το έτος ανακύκλωσης».

Η «επιθετική» ανακύκλωση

Έτσι, ο Γ. Πατούλης βάζει μπροστά το σχέδιό του για την ενίσχυση της ανακύκλωσης. Έκανε την αρχή με τη φιέστα του στο Ζάππειο, όπου στον περιβάλλοντα χώρο είχαν παραταχθεί τα απορριμματοφόρα και στοιβαγμένοι οι καφέ κάδοι για τα βιοαπόβλητα. Τότε, ο Γ. Πατούλης, έχοντας εξασφαλισμένη την υποστήριξη από τους υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, μας είπε πως «η Αττική εκπέμπει SOS» ως προς τη διαχείριση απορριμμάτων. Με αυτό το σύνθημα, ο Γ. Πατούλης κήρυξε την έναρξη του «σχεδίου επιθετικής ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή», που φαίνεται να το αναπτύσσει με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ανταποδοτική Ανακύκλωση».

Το ιστορικό

Πρόκειται για την εταιρεία που η λειτουργία της έχει απασχολήσει έντονα και επί χρόνια τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ο οποίος ελέγχει και εγκρίνει την επιχειρησιακή και οικονομική επάρκεια του εν λόγω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων. Σημειωτέον, ο ΕΟΑΝ είχε ανακαλέσει το 2012 και το 2013 τη σχετική έγκριση της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» για λόγους που σχετίζονται μεταξύ άλλων με «ψευδή στοιχεία», «παρεμπόδιση και άρνηση ελέγχων», «προσπάθεια παραποίησης αποτελεσμάτων με ενδεχόμενο κίνδυνο για την αξιοπιστία των εκθέσεων της χώρας προς την Ε.Ε.».

Υπενθυμίζουμε ότι για το ζήτημα 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με εισηγητή τον τομεάρχη Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, έχουν καταθέσει ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη. Η κοινοβουλευτική αυτή παρέμβαση ήρθε σε συνέχεια των δημοσιευμάτων της «Αυγής» και του «Inside story».

Πρόστιμα και φέσια...

Διερευνώντας περαιτέρω την υπόθεση, πληροφορούμαστε ότι η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» έχει εμπλακεί σε δικαστικές διαμάχες με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, όπου  το δικαστήριο επιδίκασε εις βάρος της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» χρηματική ποινή 65.000 ευρώ. Συγχρόνως, πληροφορούμαστε ότι υπήρχαν δικαστικές διαμάχες της εταιρείας με τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, υπάρχει κακό προηγούμενο της εταιρείας με τις τράπεζες. Τραπεζικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν στην «Αυγή» ότι ενώ η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» είχε συνάψει συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) για τα σπιτάκια ανακύκλωσης, τελικώς η εταιρεία «δεν τήρησε τους όρους πληρωμής και προχώρησε σε διαγραφές ή και αλλεπάλληλες ρυθμίσεις» εις βάρος των τριών τραπεζικών οργανισμών.

Η εμπλοκή Θεοδωρικάκου

Κι ενώ όλα αυτά είναι γνωστά στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» ήρθε ξανά στο προσκήνιο κατά το τελευταίο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εγκαινιάζει τα σπιτάκια ανακύκλωσης. Ακολούθησε η φιέστα του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, που αναρμοδίως και παρακάμπτοντας τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη ανακοίνωσε πιλοτικό πρόγραμμα με τοποθέτηση 45 οικίσκων ανακύκλωσης και 5 μεγαλύτερων εγκαταστάσεων ανακύκλωσης σε 5 δήμους. Πρόκειται για τους δήμους Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Ιωαννίνων, Ναυπλίου και  Άνδρου. Στις αρχές Μαρτίου, μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών εισηγήθηκε και η «γαλάζια» παράταξη ψήφισε στη Βουλή φωτογραφική διάταξη για τη νομιμοποίηση της χωροθέτησης των οικίσκων ανακύκλωσης της εν λόγω εταιρείας σε χώρους που είναι χαρακτηρισμένοι ως «κοινόχρηστο πράσινο», παραβιάζοντας τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά και στο γραφειοκρατικό πεδίο την πολεοδομική νομοθεσία, για να «διευκολύνει» τη χωροθέτηση της συγκεκριμένης εγκατάστασης.

Έχοντας πια ελεύθερο το πεδίο δράσης για την, κατά Θεοδωρικάκο, «νέα μόδα της ανακύκλωσης», ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης ζήτησε, εσχάτως, από τους 66 δήμους της Αττικής «να καταγράψουν το σύνολο των αναγκών τους και σε εσωτερικούς ξύλινους κάδους ανακύκλωσης, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε δημοτικά και δημόσια κτήρια, όπως σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.α.». Τους επισήμανε, μάλιστα,  ότι «υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την αποκομιδή του ανακυκλώσιμου υλικού των κυτίων χωρίς να επιβαρυνθεί το ανθρώπινο δυναμικό των δήμων».

Με fast track διαδικασία

Να σημειωθεί ότι, πέρα από την εξόφθαλμη και αποκλειστική προώθηση της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» από τον Γ. Πατούλη,  ο ίδιος έχει υποπέσει σε ένα σφάλμα που εγείρει αν μη τι άλλο υποψίες και ερωτήματα. Την 21η Φεβρουαρίου τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του  Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που ο Γ. Πατούλης έχει ορίσει, αποφάσισαν με «κατεπείγουσα διαδικασία» και «εκτός της ημερήσιας διάταξης» να αποδεχθούν «την πρόταση της ‘Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Συσκευασιών’ για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου προγράμματος ‘Διαλογής στην Πηγή’ σε χώρους του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής με 10.000 σημεία συλλογής χωρίς κανένας κόστος». Στους ψηφίσαντες ήταν και ο διπλής θεσμικής ιδιότητας Νίκος Χιωτάκης, ο οποίος είναι ο εν ενεργεία πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, που θα εξετάσει το επιχειρησιακό σχέδιο της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης»! Κι ενώ τυπικά τεκμαίρεται ότι ο ΕΔΣΝΑ είναι ο φορέας που θα παραλάβει τους 10.000 ειδικούς κάδους χωριστής συλλογής, μια νέα απόφαση έρχεται να κινήσει υποψίες.

«Απόφαση προς όφελος των ιδιωτών»

Έτσι λοιπόν, την 14η Απριλίου 2020, συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής με αντικείμενο την «αποδοχή δωρεάς κάδων ανακύκλωσης από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής». Πρόκειται για τους 10.000 κάδους της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης». Με παρόντα τα 12 από τα 13 μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας της Αττικής, καταψήφισαν τα 5 μέλη, εκ των οποίων 2 από την παράταξη της Ρ. Δούρου, 2 από την παράταξη του Γ. Σγουρού και ένα μέλος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση». «Είμαστε αντίθετοι ως προς την ευρύτερη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης που περιγράφεται στην εισήγηση, δεδομένου ότι καταλήγει στο να στερεί έσοδα από τους δήμους προς όφελος μιας ιδιωτικής εταιρείας», τόνισαν εκ μέρους της «Δύναμης Ζωής» οι Χρήστος Καραμάνος και Γιώργος Μπαλάφας.

Το σάπιο...

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Γρηγόρης Τημπλαλέξης έκανε λόγο για «παράνομη δωρεά ενός αντικειμένου αποκλειστικοί αρμόδιοι για το οποίο είναι, και πάλι ‘υποτίθεται’, οι κατά τόπους δήμοι». Ο ίδιος έθιξε και το ζήτημα της έγκρισης του επιχειρησιακού σχεδίου από τον ΕΟΑΝ, κάνοντας λόγο για διαδικασία-«πραξικόπημα», καθώς «από πουθενά δεν προκύπτει ότι η δωρεά περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο από τον ΕΟΑΝ Επιχειρησιακό Σχέδιο του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης [ΣΣΕΔ] Συσκευασιών 'Ανταποδοτική Ανακύκλωση'». «Κατά πάσα βεβαιότητα δεν περιλαμβάνεται», τόνισε ο Γρ. Τημπλαλέξης. «Θα είχε άδικο να αναρωτηθεί κανείς μήπως κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας;» διερωτήθηκε ο Γρ. Τημπλαλέξης. Ποιο σκοπό εξυπηρετεί λοιπόν αυτή η νέα απόφαση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου