Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Η Χωματερή , η δημόσια υγεία και η ανο-η-σία της αγέλης .


Πριν από μερικούς μήνες ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 έστειλε τις μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ Φυλής που έβγαλε στο φως το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ σε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και στον πρωθυπουργό.
Οι μελέτες αυτές στάλθηκαν από το Δ.Μ σε όλα τα κόμματα , τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου , στον ΕΔΣΝΑ , σε δήμους , σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ( τηλεοπτικά κανάλια , εφημερίδες κλπ).
Από όλους αυτούς τους παραλήπτες οι μόνοι  που ενδιαφέρθηκαν ήταν μια-δυο εφημερίδες και μερικές  περιφερειακές παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Όλοι οι άλλοι ή δεν μπήκαν στον κόπο να τις διαβάσουν ή τις διάβασαν και τις πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων.
Η ίδια η ΕΕΑΕ αρνήθηκε να κάνει δικό της ραδιολογικό έλεγχο στην παλιά χωματερή των Άνω Λιοσίων με την αστεία δικαιολογία πως είχε πραγματοποιηθεί ανάλογη έρευνα πριν 15 χρόνια και δεν είχε βρεθεί τίποτα.

Την ίδια αντιμετώπιση είχε και η έρευνα του Δημήτρη Μπουρίκου που επεξεργάστηκε επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα ποσοστά των θανάτων από νεοπλασίες στην δυτική Αττική.
Κανείς δεν γνωρίζει  τι γίνεται με την επιδημιολογική που ανατέθηκε στις 12/12/2017  από την ΕΕ του  ΕΔΣΝΑ . Το μόνο που μάθαμε ήταν ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί κάποια παραδοτέα τεύχη  «Λόγω κυρίως της καθυστέρησης στη διοργάνωση των εξετάσεων στο Δήμο Φυλής (που δεν οφείλεται στη σφαίρα ευθύνης της Αναδόχου)».

Είναι μόνο αδιαφορία η κάτι πολύ χειρότερο;

Αναρωτιέται κανείς. Είναι δυνατόν να έχουμε την μεγαλύτερη χωματερή του κόσμου και να μην υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την μόλυνση στην ευρύτερη περιοχή; Σημείωση : η δεύτερη μεγαλύτερη χωματερή ήταν η χωματερή του Ρίο στην Βραζιλία που έκλεισε πρόσφατα και δεχόταν 1.200 τόνους την μέρα. Ο ΧΥΤΑ Φυλής δέχεται 1.800 τόνους κάθε μέρα.
Και όμως είναι δυνατόν. Κανείς κρατικός φορέας , κανένα τμήμα επιδημιολογίας , κανένας φορέας της αυτοδιοίκησης δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να καταγράψει στοιχεία για την μόλυνση του περιβάλλοντος από τη χωματερή και τις επιπτώσεις  της στη δημόσια υγεία.
Όποιος νομίζει πως πρόκειται για απλή αδιαφορία είναι πολύ γελασμένος.
Πρόκειται ξεκάθαρα για συνειδητή επιλογή.
Γνωρίζουν,  ή αν δεν γνωρίζουν,  υποψιάζονται τι συμβαίνει και δεν θέλουν να μαθευτεί .
 Ο λόγος είναι απλός.
Στην δυτική Αττική δεν ζουν ούτε υπουργοί , ούτε εφοπλιστές , ούτε βιομήχανοι , ούτε μεγαλοαστοί .
Εδώ ζουν φτωχοί και μετανάστες και μειονότητες .
Αυτοί μπορούν να αρρωσταίνουν και δεν χρειάζεται να μάθουν το πώς και το γιατί.

Η διεθνής εμπειρία

Πριν μερικά χρόνια υπήρξε μια  ιταλική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιθεώρηση «International Journal of Epidemiology» .

Οι Ιταλοί ερευνητές με επικεφαλής την Φραντσέσκα Ματαλόνι από το Τμήμα Επιδημιολογίας των Υπηρεσιών Υγείας του Λάτσιο μελέτησαν στοιχεία για την κατάσταση της υγείας περίπου 242.409 ανθρώπων που κατοικούν σε απόσταση έως πέντε χιλιόμετρα από εννέα χωματερές σκουπιδιών που λειτουργούν εδώ και αρκετές δεκαετίες στην περιφέρεια της Ρώμης στην κεντρική Ιταλία. Η μελέτη κάλυψε το χρονικό διάστημα από το 1996 ως το 2008.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι αυτοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών στους πνεύμονες κατά 34%.

Αναλυτικότερα, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, για την εμφάνιση ασθενειών και για τη θνησιμότητα των περιοίκων. Ως δείκτης για τη ρύπανση χρησιμοποιήθηκαν οι μετρήσεις του αερίου υδροθείου (σουλφιδίου του υδρογόνου), που εκλύεται από τις χωματερές και είναι αντιπροσωπευτικό και των άλλων ρυπαντών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένα κρούσματα αναπνευστικών παθήσεων και καρκίνου των πνευμόνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών, αλλά όχι καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο κίνδυνος πηγάζει από την εισπνοή τοξινών, μικροοργανισμών, αερολυμάτων και άλλων πτητικών ουσιών από τις χωματερές που εκτός από την άμεση επιβλαβή επίπτωση στον ανθρώπινο οργανισμό μολύνουν το έδαφος και το νερό της περιοχής.

Στην Ελλάδα αντί να γίνουν μελέτες για της επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού από την μεγαλύτερη χωματερή του κόσμου γίνονται μελέτες πως θα επεκταθεί η χωματερή .
Κατά τα άλλα η υγεία είναι πρώτιστο αγαθό και πρώτη προτεραιότητα και φούμαρα.
Φυσικά ποντάρουν στην ανο-η-σία της δικής μας αγέλης που δεν ξεσηκώνεται να τους πάρει με τις πέτρες ..  

Θ.Ε.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου