Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Τα αντισταθμιστικά της διαφθοράς . Σκέψεις με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔΑ.






Το Διαχειριστικό κόστος του ΕΔΣΝΑ το 2019 ήταν  89.650.098,70 €
Το  κόστος των αντισταθμιστικών ήταν  39.470.000 €  (44% του συνολικού κόστους διαχείρισης)
Το διαχειριστικό κόστος του ΕΔΣΝΑ για το 2020 σύμφωνα με τον κ. Πατούλη προϋπολογίζεται  ότι θα είναι 90.000.000  (η δική μας εκτίμηση είναι ότι θα τα υπερβεί )
Από τον ΕΔΣΝΑ  προτείνεται τα αντισταθμιστικά να φτάσουν τα  42.870.000 € (αύξηση 8,6%, προκειμένου να δοθούν στον δήμο Φυλής 3.400.000 επιπλέον )
Ας δούμε όμως λίγο τα μεγάλα νούμερα για να καταλάβουμε τι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια.
Ο δήμος Άνω Λιοσίων ως το 2000 είχε εισπράξει ως αντισταθμιστικά 51.5 δισεκατομμύρια δραχμές και από το 2000 ως σήμερα ο δήμος Φυλής έχει εισπράξει περίπου 660.000.000 € ! 


Για την ιστορία : Στις 11-6-1991 η ΤΕΔΚΝΑ με το υπ΄αρ. 370/11-6-91 ψήφισμα της, με αντικείμενο το πρόβλημα διάθεσης των απορριμμάτων στο Ν. Αττικής, κάλεσε τα δημοτικά και τα κοινοτικά συμβούλια της εποχής να πάρουν αποφάσεις,  για την αύξηση  της εισφοράς τους προς τον ΕΣΔΚΝΑ  ίσης με το 1,5% των τακτικών εσόδων τους,  προκειμένου το ποσό αυτό να διατίθεται κάθε χρόνο για την οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ των περιοχών που «οχλούνται»  από την ύπαρξη της χωματερής  .
Με εργαλείο  αυτό το ψήφισμα της ΤΕΔΚΝΑ το 1991 ξεκίνησε  η μεγάλη επιχείρηση εξαγοράς συνειδήσεων  και χειραγώγησης της  τοπικής κοινωνίας, με αντάλλαγμα την εγκατάσταση στην περιοχή, της μεγαλύτερης χωματερής στην Ευρώπη.
Τα αποτελέσματα του συγκεντρωτικού μοντέλου με βάση την Φυλή είναι πλέον σε όλους γνωστά.
Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε ότι αφορά την ταφή των σκουπιδιών και μια από τις τελευταίες θέσεις στην ανακύκλωση
Ο πακτωλός των χρημάτων διατέθηκε για  ότι χωρά ο νους του ανθρώπου εκτός από περιβαλλοντικά έργα .

Στο άρθρο 243 του Ν. 4555/2018 (133 Α’), προ της αντικατάστασής του από την παρ. 1 του άρθρου 13 του N.4625/2019 (139 A’), προβλέπονταν τα εξής για την καταβολή αντισταθμιστικών οφελών:
«1. Οι ΦΟΔΣΑ καταβάλλουν στους δήμους που φιλοξενούν, ή επιβαρύνονται από τη λειτουργία εγκαταστάσεων μηχανικής - βιολογικής επεξεργασίας αποβλήτων και χώρων υγειονομικής ταφής, Κατηγορίας Α1 και Α2, σύμφωνα με την αριθμ. 1958/2012 (Β` 21) απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αντισταθμιστικό όφελος ύψους ενός τοις εκατό (1%) κατ` ελάχιστον, επί των εσόδων του ετήσιου προϋπολογισμού τους. Το ετήσιο αντισταθμιστικό όφελος επιμερίζεται ανά εγκατάσταση διαχείρισης κατ` αναλογία με τις εισερχόμενες ποσότητες στερεών αποβλήτων ή κλασμάτων τους ανά εγκατάσταση διαχείρισης κάθε είδους. Το αντισταθμιστικό όφελος καταβάλλεται μέσα σε δύο (2) μήνες από τη λήξη του οικονομικού έτους. 2. Τα ποσά του αντισταθμιστικού οφέλους διατίθενται από τους δήμους αποκλειστικά για περιβαλλοντικά έργα και δράσεις κατά 60% εντός της κοινότητας όπου κείται η εγκατάσταση και κατά 40% εντός των όμορων με αυτή κοινοτήτων. Αν η όμορη κοινότητα ανήκει σε άλλο δήμο, το αντισταθμιστικό όφελος καταβάλλεται στον αρμόδιο δήμο. 3. Το αντισταθμιστικό όφελος αυτό δαπανάται για τις δράσεις της παραγράφου 2 του παρόντος μέσα σε πέντε (5) έτη από την καταβολή του στον οικείο δήμο και υποβάλλεται ετησίως έκθεση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων. 4. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να ρυθμίζονται λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου».

Όμως το 2019 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακόμα δεν ανέλαβε τροποποίησε το νόμο προκειμένου να μην υπάρχουν δεσμεύσεις για την διάθεση των αντισταθμιστικών σε περιβαλλοντικά έργα .

Έτσι  στις  31-8-2019 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 139 Α’ ο Ν. 4625/2019. Με την παρ. 1 του άρθρου 13 του νόμου αυτού αντικαταστάθηκε το άρθρο 243 N.4555/18 ως εξής:
«1. Οι ΦΟΔΣΑ καταβάλλουν στους Δήμους που φιλοξενούν τη λειτουργία εγκαταστάσεων μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας αποβλήτων και χώρων υγειονομικής ταφής, κατηγορίας Α1 και Α2, σύμφωνα με την αριθ. 1958/2012 (Β` 21) απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντισταθμιστικό όφελος. 2. Το ύψος του αντισταθμιστικού οφέλους καθορίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ένα τοις εκατό (1%) επί των εσόδων του ετήσιου προϋπολογισμού τους. Το αντισταθμιστικό όφελος συμψηφίζεται με τα ποσά που οι δήμοι υπέρ των οποίων επιβάλλεται, υποχρεούνται να καταβάλουν στο ΦΟΔΣΑ για τις υπηρεσίες που τους παρέχει και τυχόν εναπομείναντα από το όφελος ποσά, δύναται να διατίθενται από τους δήμους αυτούς για την κάλυψη κάθε είδους δαπάνης, κατά προτεραιότητα όμως σχετιζόμενης με περιβαλλοντική αντιστάθμιση από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.».

Το αποκλειστικά για περιβαλλοντικά έργα έγινε για κάθε είδους δαπάνη προκειμένου να νομιμοποιηθεί η ρεμούλα.
Οι δήμοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν δώσει στο δήμο Φυλής περίπου 810.000.000    δηλαδή ποσό ίσο με 2 ΠΕΣΔΑ ! Το συνολικό κόστος του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ είναι 408.000.000    .

Με άλλα λόγια αν οι δήμοι της Αττικής διέθεταν  τα χρήματα που πετούν για αντισταθμιστικά, για την πλήρη υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ η Αττική θα είχε λύσει το πρόβλημά της προ πολλού.
Αυτοί που μας κατηγορούν για λαϊκισμό είναι αυτοί που πετούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να κάνουν διαχείριση με κριτήριο το πολιτικό κόστος .
Η απόφαση του κ. Πατούλη να δώσει επιπλέον 3.400.000    στον δήμο Φυλής οφείλεται στο γεγονός πως ο δήμαρχος Φυλής συναινεί στους νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή , στην αναβάθμιση του αμαρτωλού ΕΜΑΚ και την κατασκευή της νέας μονάδας επεξεργασίας με ΣΔΙΤ και καύση στην Φυλή η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες του κεντρικού και του νότιου τομέα της Αττικής ! 

Υ.Γ καλά όλοι οι άλλοι δήμαρχοι της Αττικής ας δεχτούμε ότι βολεύονται με αυτή την αθλιότητα και πετούν τα λεφτά των δημοτών τους στη μαύρη τρύπα των αντισταθμιστικών για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Οι δήμαρχοι της δυτικής Αθήνας και της Αττικής γιατί πληρώνουν αντισταθμιστικά ; Για να τρώνε την ρύπανση πληρώνοντας και από πάνω; 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου