Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ . Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για να καίει RDF-SRF .



Από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίθηκε η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της μονάδας παραγωγής τσιμέντων της εταιρείας «Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ», που λειτουργεί  στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά.
Με την τροποποίηση της ΑΕΠΟ η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ μπορεί να αξιοποιεί τα εναλλακτικά καύσιμα RDF-SRF.

Το έχουμε πει πολλές φορές πως η καύση των δευτερογενών εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία , είναι η γενική πρόβα για τις μεγάλες μονάδες καύσης δευτερογενών καυσίμων για την συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας .
Τα τσιμεντάδικα   του ομίλου ΗΡΑΚΛΗ – LAFARGE  στο Αλιβέρι και στο  Βόλο  ήταν «πιλότοι»  και τώρα ακολουθεί η Θεσσαλονίκη .
Για αυτό επιμένουμε  να φωνάζουμε πως τα κινήματα κατά της καύσης  του RDF-SRF στην τσιμεντοβιομηχανία,  πρέπει να συνδέσουν τον αγώνα τους με το αίτημα της ορθολογικής και φιλικής προς το περιβάλλον διαχείρισης των στερεών αποβλήτων .
Οι δεκάδες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων  που στήνονται σε όλη την Ελλάδα  επειδή δεν υπάρχουν πολιτικές πρόληψης – επαναχρησιμοποίησης  και ανακύκλωσης  με προδιαλογή στην πηγή,  θα παράγουν τεράστιες ποσότητες RDF-SRF που θα οδηγείτε ή στις χωματερές,  ή στην τσιμεντοβιομηχανία.
 Και επειδή η τσιμεντοβιομηχανία είναι αδύνατο να απορροφήσει  όλες αυτές τις  ποσότητες θα έρθει η απευθείας καύση για να «λύσει» το πρόβλημα.
Τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζεται να αναθεωρήσει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για να εισάγει την καύση των δευτερογενών καυσίμων για την συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας .
Αυτό θα είναι το "colpo grosso" της Κυβέρνησης στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων . Στην Αττική ο κ. Πατούλης ανέθεσε ήδη τις «μελέτες ωριμότητας»  για τις 2 ΜΕΑ της Φυλής και του Σχιστού στις οποίες μαζί με την μηχανική επεξεργασία θα συμπεριλαμβάνεται και η καύση των δευτερογενών.
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στις θέσεις του για το ζήτημα της καύσης  το λέει ξεκάθαρα :

«Είναι προφανές ότι, για να είναι βιώσιμη -από οποιαδήποτε σκοπιά- η διαδικασία της καύσης, θα χρειάζονται σταθερά επαρκείς ποσότητες «πρώτης ύλης», πράγμα που σημαίνει καθήλωση σε χαμηλά επίπεδα της προδιαλογής των υλικών, αλλά και της ανακύκλωσης από τη μηχανική επεξεργασία. Ταυτόχρονα, θα εκτοξεύσει το κόστος διαχείρισης και θα δημιουργήσει περιβαλλοντικούς κινδύνους, χωρίς να είναι διασφαλισμένη η συμβατότητά της με την ισχύουσα ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, αφού χρειάζεται να επιτυγχάνεται ένας υψηλός βαθμός ενεργειακής απόδοσης, για να μη θεωρείται ισοδύναμη με την ταφή.
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην πρότασή του επιλέγει να μην συμπεριλάβει διαδικασία ενεργειακής αξιοποίησης - καύσης, εμμένοντας στην πλέον ωφέλιμη -περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά- αλυσίδα:  πρόληψη - επαναχρησιμοποίηση - ανακύκλωση με προδιαλογή στην πηγή - περαιτέρω ανάκτηση με μηχανική επεξεργασία - τελική διάθεση, με τα πρώτα στάδια να κερδίζουν διαρκώς έδαφος, σε βάρος των τελευταίων» .

Η απόφαση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος ΕΔΩ

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου