Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Ακριβά σκουπίδια και φτηνά ψέματα .


Ο   ΕΔΣΝΑ ( Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής ) σε μια συνεδρίαση δια περιφοράς (ούτε καν τηλεδιάσκεψη )  αποφάσισε ερήμην των 66 δήμων της Αττικής  για  την  τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει  το 2020 .
Σύμφωνα   με τις  αποφάσεις  του ΕΔΣΝΑ :
  •    αυξάνεται το κόστος ταφής κατά 8% ! Από 49,67 ευρώ ανά τόνο, σε 53,82 ευρώ.
  •    τα βιοαπόβλητα (κλαδέματα κλπ) θα χρεώνονται με 26,91 ευρώ/τόνο, από μηδενική χρέωση που έχουν ως σήμερα.
  •   διαγράφονται μια σειρά προγενέστερων αποφάσεων του ΕΔΣΝΑ για μη χρέωση α) αμιγώς πράσινων αποβλήτων, β) προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών, γ) προδιαλεγμένων υπολειμμάτων λαϊκών αγορών.
  •   αυξάνονται τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα λαμβάνει  ο Δήμος Φυλής για το 2020, κατά 3,4 εκατ. ευρώ από 36,27 εκατ. το 2019, σε 39,67 εκατ. το 2020
Σε ότι αφορά την  αναδρομική χρέωση σε βάρος δήμων για τα βιοαπόβλητα του 2019 ο κ. Πατούλης  μετά τις αντιδράσεις ακόμα και  δημάρχων από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας , έκανε πίσω λέγοντας πως  θα υπάρχει νεότερη, διορθωμένη και ξεκάθαρη διατύπωση .
 Ο κ. Πατούλης θορυβημένος από τις αντιδράσεις  υποχρεώθηκε να εκδώσει σειρά  ανακοινώσεων  λέγοντας ασύστολα ψέματα και πετώντας την μπάλα στην κερκίδα .
Για επικοινωνιακούς λόγους βάφτισε τον ΧΥΤΑ Φυλής «χωματερή»  για να πει πως η χωματερή της Φυλής θα κλείσει το 2025! Ο πονηρός κ. Πατούλης φιλοδοξεί ως το 2025 να μετονομαστεί ο ΧΥΤΑ Φυλής  σε ΧΥΤΥ και αυτό να το παρουσιάσει ως κλείσιμο της χωματερής.
 Έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως  η  στρατηγική μας   «έχει ως στόχο ως το 2025, που θα κλείσουμε οριστικά τη χωματερή της Φυλής, να δώσουμε κίνητρα στους Δήμους να στέλνουν λιγότερα σύμμεικτα σκουπίδια στο χώρο αυτό»  Δηλαδή την ίδια ώρα πού λέει πως θα κλείσει την χωματερή το 2025 , λέει ταυτόχρονα πως οι δήμοι θα εξακολουθούν να στέλνουν σύμμεικτα σκουπίδια στον ίδιο χώρο!
Αλλά δεν λέει μόνο αυτό το ψέμα ο κ. Πατούλης .
Λέει πως ο ΕΔΣΝΑ έχει προμηθευτεί 80 νέα απορριμματοφόρα και 9.000 κάδους για τη συλλογή βιοαποβλήτων αποκρύπτοντας  πως όλα αυτά τα βιοαπόβλητα θα οδηγούνται  στο ΕΜΑΚ και θα μετατρέψουν την δυτική Αθήνα σε θάλαμο αερίων.
 Σημείωση:  για την αναβάθμιση του ΕΜΑΚ ο ΕΔΣΝΑ θα διαθέσει 65.000.000 ευρώ με δυνατότητα διάθεσης άλλων  65.000.000 ευρώ για να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου  και τα επόμενα χρόνια.
Λέει ο κ. Πατούλης για την κατασκευή νέων ΜΕΑ (Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων)  και Βιοαποβλήτων αλλά δεν λέει πως ο ίδιος κατάργησε τις 3 από τις 6 ΜΕΑ που προέβλεπε ο υφιστάμενος ΠΕΣΔΑ.  Δεν λέει πως στην θέση ων 3 ΜΕΑ κάνει μια νέα ΜΕΑ στη Φυλή με ΣΔΙΤ και καύση δυναμικότητας 450.000 τόνων !
Λέει για «την υλοποίηση δράσεων για την προώθηση της συστηματικής ανακύκλωσης , σε συνεργασία με τους Δήμους» αλλά δεν λέει ότι αυτές οι δράσεις δεν  είναι τίποτε άλλο από το μοίρασμα κάποιων κάδων και κάποιων μικρών οικίσκων της ιδιωτικής εταιρείας «ανταποδοτική ανακύκλωση» την οποία «σπρώχνει» με κάθε τρόπο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εσωτερικών .
Η αλήθεια είναι αλλού.
 Ο ΕΔΣΝΑ είναι πλέον  ένας  μηχανισμός εξυπηρέτησης συγκεκριμένων εργολαβικών συμφερόντων και μοιράσματος  αντισταθμιστικών στον δήμο Φυλής .
Τα 39  από τα 90 εκατομμύρια που δίνουν οι δήμοι κάθε χρόνο στο ΕΔΣΝΑ  δίνονται ως αντισταθμιστικά στον δήμο Φυλής για να δέχεται τα πάντα όλα στη Φυλή και άλλα τόσα περίπου πάνε στις τσέπες συγκεκριμένων εργολαβικών συμφερόντων .
Ο δήμος Άνω Λιοσίων ως το 2000 είχε εισπράξει ως αντισταθμιστικά 51.5 δισεκατομμύρια δραχμές και από το 2000 ως σήμερα ο δήμος Φυλής έχει εισπράξει περίπου 660.000.000 € !
Πληρώνουμε δεκάδες εκατομμύρια για την συντήρηση ενός μηχανισμού εξυπηρέτησης συμφερόντων  που λειτουργεί εκτός των ελέγχου  των δήμων και του περιφερειακού συμβουλίου και δρα χωρίς να δίνει λογαριασμό πουθενά .
Όλες οι αποφάσεις για τους νέους ΧΥΤΑ και τις μονάδες επεξεργασίας λαμβάνονται από την ελεγχόμενη από τον κ. Πατούλη Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ και το Δ.Σ παίζει καθαρά διακοσμητικό ρόλο.
Τα αποτελέσματα των πολιτικών  του ΕΔΣΝΑ όλα αυτά τα χρόνια είναι να έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά ταφής σε όλη την Ευρώπη και τα χαμηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης .
Θωμάς  Μπιζάς .
μέλος του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου