Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Στα 53,043 ευρώ ο τόνος τα σκουπίδια. Θοῦ, Κύριε, φυλακὴν τῷ στόµατί µου..



Απόσπασμα από την εισήγηση της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ στην σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ :
«Τα πληρωθέντα έξοδα του ΕΔΣΝΑ για το οικονομικό έτος 2017, ανήλθαν στο ύψος των 92.181.059,21 €.
Το μεγαλύτερο έξοδο του φορέα αφορά στην καταβολή των αντισταθμιστικών οφελών προς τους δικαιούχους δήμους. Το ύψος του αντισταθμιστικού οφέλους στο ποσό των 39.470.000,00 €, προσδιορίστηκε  με την υπ’ αρ. 10/15 (ΑΔΑ:Ω0ΕΕΟΡ05-3ΦΡ) απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 4164/2013.
Ακολούθως οι μεγαλύτερες δαπάνες του φορέα για το 2017 αφορούν διάφορες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τρίτους με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του Φορέα οι κυριότερες εκ των οποίων αφορούν στη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης, των Μονάδων Επεξεργασίας Στραγγισμάτων, για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Φυλής Β’ φάση, για Υποστηρικτικές Εργασίες στο ΧΥΤΑ, για την προμήθεια υγρών καυσίμων, για τη συντήρηση των μηχανημάτων και οχημάτων του φορέα».

Για όσους δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνουν τα παραπάνω εξηγούμε : από τα 92.000.000 που πλήρωσε ο ΕΔΣΝΑ το 2017 το 80% περίπου πήγαν σε αντισταθμιστικά (κυρίως για τον δήμο Φυλής) και στους εργολάβους που λειτουργούν το ΕΜΑΚ καθώς και τις άλλες μονάδες που βρίσκονται εντός της ΟΕΔΑ Φυλής. Ένα μεγάλο μέρος των εξόδων  πάει για τον εργολάβο που κατασκευάζει τον ΧΥΤΑ και κάνει τις κάθε φορά επεκτάσεις και τις υποστηρικτικές εργασίες στο ΧΥΤΑ.
Μάλιστα ! το 80% που υπολογίζουμε ίσως να είναι και λίγο σε σχέση με την πραγματικότητα !
Με άλλα λόγια από τα  54  ευρώ περίπου που θα πληρώνουμε στον ΕΔΣΝΑ για κάθε τόνο σκουπιδιών , τα 43  θα πηγαίνουν στα  αντισταθμιστικά και το ΕΜΑΚ ..
Θα πηγαίνουν σε αντισταθμιστικά που χορηγούνται χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο και χρησιμοποιούνται για εξαγορά συνειδήσεων -και όχι μόνο-  και σε ένα εργοστάσιο το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα στον πλανήτη και «καταφέρνει»  να ανακυκλώνει λιγότερο από το 5% των εισερχομένων σκουπιδιών.
Ο Δήμος Άνω Λιοσίων από το 1993 έως το 2001 εισέπραξε ως αντισταθμιστικά 51.150.903.958 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δραχμές και από το 2002 έως σήμερα,  ο ενιαίος Δήμος Φυλής  πάνω από 620.000.000 εκ. ευρώ χωρίς να διαθέσει ούτε ένα ευρώ για το σκοπό που τα εισέπραξε.
Για να καταλάβουμε τι γίνεται ακριβώς να πούμε πως  ο προϋπολογισμός  των δράσεων και των έργων για ΟΛΟ το  ΠΕΣΔΑ της  Αττικής είναι μόνο  408.000.000 ευρώ !
Δηλαδή θα μπορούσαν να είχαν γίνει όλα τα έργα του ΠΕΣΔΑ (ΧΥΤΥ-ΜΕΑ- ΚΔΑΥ κλπ κλπ) και να είχε κλείσει η Φυλή , αλλά εμείς επιλέξαμε αντί να τα κάνουμε αυτά, να δίνουμε τα λεφτά στους σκουπιδοδημάρχους και τους σκουπιδοεργολάβους.  Μπράβο μας και σε ανώτερα !
Ο ΕΔΣΝΑ τώρα λέει πως πρέπει να ανέβει και άλλο η τιμή των σκουπιδιών ανά τόνο και από τα 49 ευρώ να πάει στα 54,043 .σ σ πέρυσι από τα 45 πήγε στα 59 .
Αφού τα έξοδα (αντισταθμιστικά- εργολάβοι- λειτουργικά) δεν έχουν μειωθεί αλλά έχει μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών (άρα έχουμε λιγότερα έσοδα) αλλάζουμε την χρέωση και ισοσκελίζουμε .. έτσι απλά.
Ούτε που να μας περάσει από το μυαλό να σταματήσουμε την αθλιότητα των αντισταθμιστικών και του ΕΜΑΚ.

ΥΓ Η ίδια ιστορία με την αθλιότητα των αντισταθμιστικών επαναλαμβάνεται  από το 1991 . Αυτό που μας πικραίνει εμάς πιο πολύ , είναι ότι  μας δόθηκε η ευκαιρία να τα αλλάξουμε όλα αυτά αλλά εμείς δεν αποφασίσαμε να σπάσουμε αβγά.

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου