Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Σχόλιο για την ημερίδα ΠΕΔΑ –ΕΔΣΝΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων ( οι ειδήσεις βγήκαν πάλι από τον Σ. Ιατρού).Στην τοποθέτηση του στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε η ΠΕΔΑ με τον ΕΔΣΝΑ , ο κ. Στ. Ιατρού έκανε  αναφορά  στο μεγάλο θέμα των εγκαταστάσεων δευτέρου και τρίτου επιπέδου. Δηλαδή των νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και των νέων ΧΥΤΑ.
Σε ότι αφορά τις ΜΕΑ ο κ. Ιατρού είπε πως θα έχουμε σίγουρα  3 ΜΕΑ .
Θα έχουμε το ΕΜΑΚ που ήδη υπάρχει από το 2005 και αυξήθηκε η δυναμικότητα του , το Γραμματικό που θα γίνει μια μικρή ΜΕΑ 60.000 τόνων αφού μειώθηκε η δυναμικότητα της και θα έχουμε και το Σχιστό στον Πειραιά που θα γίνει μετατροπή του σημερινού ΣΜΑ σε ΜΕΑ 180.000 τόνων. Δηλαδή στην πραγματικότητα θα κατασκευαστούν 2 νέες ΜΕΑ στο Γραμματικό και τον Πειραιά.

Για τις άλλες ΜΕΑ ο κ. Ιατρού δεν είπε τίποτα. Ούτε που θα γίνουν , ούτε πως θα γίνουν , ούτε πότε θα γίνουν . Είπε μόνο πως θα χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις για τις νέες μονάδες…
Όσοι μας παρακολουθούν θα γνωρίζουν πως εμείς έχουμε μιλήσει πολύ καιρό πριν για αυτό το σενάριο. Οι ΜΕΑ του κεντρικού τομέα χωρίς τον Ελαιώνα δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν. Η συνολική  δυναμικότητα και των δυο ΜΕΑ του κεντρικού τομέα είναι 280.000 και αυτό το φορτίο δεν μπορεί να το σηκώσει μόνο η ΜΕΑ στο Γουδή εφ όσων δεν θα γίνει ΜΕΑ στον  Ελαιώνα.  
Σε ότι αφορά την ΜΕΑ της νοτιοανατολικής Αττικής το έχουμε πει πολλές φορές πως δεν υπάρχει καμιά  περίπτωση να γίνει .Έχουμε χαρακτηρήσει αυτήν την μονάδα σαν μονάδα φάντασμα.  Η ΜΕΑ της νοτιοανατολικής Αττικής είναι η μόνη από τις 6 ΜΕΑ που δεν έχει καν χωροθετηθεί !
Σε ότι αφορά τους νέους ΧΥΤΥ,  ο κ. Ιατρού είπε πως θα γίνουν 2 νέοι ΧΥΤΥ ( ένας δυτικά και ένας ανατολικά) χωρίς όμως να πει πού και πότε θα γίνουν.
Είπε επίσης πως οι δυο νέοι ΧΥΤΥ  θα υποδέχονται  μόνο το 30% του συνόλου των απορριμμάτων (από 1.850,000 tn/έτος μόλις 400.000 tn/έτος).
Αυτό θα γίνει τάχα γιατί σύμφωνα με τους ποσοτικούς στόχους του ΠΕΣΔΑ το 2020 θα πρέπει να οδηγούνται τελικά στην ταφή 400.000 tn/έτος !
Μάλιστα ! συνεχίζουμε να λέμε αστεία πράγματα την ώρα που οι ποσότητες αυξάνονται αντί να μειώνονται και η χωματερή της Φυλής είναι σε οριακό σημείο.
Μας λένε ότι θα κάνουμε 2 ΧΥΤΥ για  τους 400.000 τόνους και δεν μας λένε τι θα γίνει με τους υπόλοιπους 1.600.000 τόνους αφού γνωρίζουν  πως δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να επιτευχθούν  ποσοτικοί στόχοι του 52% της εκτροπής.
Στην ημερίδα μάθαμε ακόμα μια φορά πόσο κακή είναι η χωματερή της Φυλής.  Αυτό που δεν μάθαμε , είναι το πότε θα κλείσει η Φυλή.
Με τις υγείες μας λοιπόν.  
Υ.Γ   Ο υπ. Περιβάλλοντος εξήγγειλε πως θα δοθούν  150.000.000 ευρώ   για τις ΜΕΑ στην Αττική.
 Η γνώμη μου είναι πως εξακολουθούμε να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Σύμφωνα και με το ίδιο το ΠΕΣΔΑ,  οι ΜΕΑ θα πρέπει να υποδέχονται τα υπολειμματικά σύμμεικτα μετά την διαλογή στην πηγή (ΔσΠ).
Άρα η γενναία χρηματοδότηση θα πρέπει να κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα στους ΟΤΑ και στα προγράμματα ΔσΠ και όχι στις  ΜΕΑ.  Αλλά για αυτό θα επανέλθουμε.
Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου