Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για τους νέους χώρους τελικής διάθεσης απορριμμάτων στην Αττική;



Με αφορμή την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον ΧΥΤΑ Φυλής , πολλοί φίλοι ρωτούν ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική .
Είναι γνωστό πως το μεγάλο πρόβλημα στην Αττική είναι η έλλειψη δημοτικών και περιφερειακών υποδομών διαχείρισης των απορριμμάτων.
Με τον κορεσμό του ΧΥΤΑ της Φυλής το πρόβλημα της έλλειψης νέων χώρων υγειονομικής ταφής έχει γίνει  το  πρόβλημα που θέλει άμεση αντιμετώπιση χωρίς άλλη καθυστέρηση. 

Ας δούμε λοιπόν τι λέει το ΚΚΕ για αυτό το μεγάλο ζήτημα : «Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού. Δεν πρέπει να αποκλείεται η αναζήτηση χώρου και σε εκτός Αττικής περιοχές στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας».
Τι σημαίνει αυτό; σημαίνει δυο πράγματα . Το πρώτο είναι πως αυτός που θα αποφασίζει το πού θα γίνονται οι ΧΥΤΑ και οι μονάδες επεξεργασίας , δεν θα πρέπει είναι η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά η εκάστοτε Κυβέρνηση.
Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίζει χωρίς τα εκλεγμένα όργανα που είναι πιο κοντά στον λαό όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, να έχουν λόγο .
Το πιο ωραίο όμως είναι αυτό που λέει το ΚΚΕ για την αναζήτηση χώρων και σε εκτός Αττικής περιοχές στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας.
Δηλαδή μας λένε πως η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να βρει νέους χώρους (και εκτός Αττικής) και μετά να προσπαθήσει να πείσει κάποια Περιφέρεια  που συνορεύει με την  στην Αττική να δεχτεί και τα δικά μας τα σκουπίδια.
Αυτό είναι ο ορισμός αυτού που λέμε: η  μπάλα στην εξέδρα.
Για να δούμε τώρα και το αστείο του πράγματος.
Ποιες περιφέρειες είναι αυτές που συνορεύουν με την Αττική; η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η περιφέρεια Πελοποννήσου. Αν αποκλείσουμε την Πελοπόννησο που δεν έχουν που να πάνε τα δικά τους σκουπίδια, μας μένει η Στερεά.
Μας λέει λοιπόν το ΚΚΕ πως ίσως και να μπορούσε η Αττική να στέλνει τα σκουπίδια της στην Στερεά Ελλάδα . Μάλιστα !
Και που ακριβώς ; Στην Βοιωτία ή στην Εύβοια ; ή ακόμα πιο ψηλά προς το Καρπενήσι μεριά; Αστειότητες πραγματικές. 
Για να σοβαρευτούμε όμως . Αυτά είναι λαϊκίστικες ανοησίες που θα μπορούσαν να λέγονται σε άλλες εποχές , αλλά δεν μπορούν να λέγονται σήμερα με την κορεσμένη Φυλή και με την Αττική στα πρόθυρα της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής κρίσης.
Το ΚΚΕ και στο θέμα των σκουπιδιών πετά την μπάλα στην εξέδρα πιστεύοντας πως μπορεί να έχει κάποια κομματικά οφέλη χωρίς να νοιάζεται πραγματικά για την επίλυση του προβλήματος.
Υιοθετεί και το ΚΚΕ την λογική πολλών άλλων που νομίζουν πως οι πολίτες δεν μπορούν να καταλάβουν τι λέει και τι εννοεί ο καθένας,  άρα μπορούν να λένε ότι τους κατέβει χωρίς κόστος. 
Να γιατί το ΚΚΕ όταν συζητιόταν το νέο περιφερειακό σχέδιο στην Αττική δεν μίλησε καθόλου και δεν συμμετείχε στις κινητοποιήσεις  .
Ο δήμος της Πετρούπολης και το σωματείο των εργαζομένων στην Φυλή όταν συζητιόταν το ΠΕΣΔΑ σφύριζαν αδιάφορα παρά τις οχλήσεις μας σαν ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Αν μιλούσαν τότε θα έπρεπε να πάρουν συγκεκριμένη θέση και να μην λένε για την Στερεά Ελλάδα..  
Δυστυχώς όμως στην αριστερά υπάρχουν και χειρότερα από αυτά που λέει το ΚΚΕ για τους νέους χώρους τελικής διάθεσης.
Υπάρχουν και απόψεις που λένε ΟΧΙ ΧΥΤΥ -ΧΥΤΑ , ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ. Αυτοί μας λένε να στείλουμε τα σκουπίδια μας στην Σουηδία που κάνουν καλή καύση των απορριμμάτων αφού βέβαια  προσπαθήσουμε να κάνουμε ανακύκλωση.. «Άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες»


Υ.Γ οι ανοησίες για τις διαπεριφερειακές συνεργασίες και τα ΟΧΙ ΧΥΤΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ τους μόνους που ευνοούν είναι αυτούς που δεν θέλουν την αποκεντρωμένη διαχείριση και το κλείσιμο της Φυλής.
Επειδή είναι βέβαιο πως οι δυνάμεις αυτές δεν είναι ταυτισμένες με αυτά τα συμφέροντα, καλά θα κάνουν να επανεξετάσουν τις θέσεις τους γιατί εκτίθενται και οι ίδιοι και δεν συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος.
 Θ.Ε.Μ 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου